Αν είσαι λάτρης των εξωτικών γεύσεων και ψάχνεις ένα καλοκαιρινό γλυκό να σου φτιάξει τη διάθεση, το crumble με ανανά είναι αυτό που ψάχνεις. Ειδικά τώρα που ο ανανάς είναι στα καλύτερα του είναι η καλύτερη εποχή για να το δοκιμάσεις. Μπορείς να το φας ως πρωινό ή να το συνοδεύσεις με μία μπάλα παγωτό για επιδόρπιο.

Θα χρειαστείς:

Για το crumble:

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα νιφάδες βρώμης

4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. βούτυρο

αλάτι

1 κ.σ. νερό κρύο

Για τον ανανά:

1 μεγάλο ανανά καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

1 κούπα νερό

λίγο εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κ.σ. ζάχαρη

πρέζα αλάτι

4-5 σπόρους κάρδαμο

3 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος:

Βάλε όλα τα συστατικά του crumble εκτός από το νερό σε ένα μπολ και ανακάτεψε τα καλά. Μόλις το βούτυρο ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά βάλε το νερό και ανακάτεψε ξανά.

Βάλτο στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις τον ανανά.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε μία χαμηλή κατσαρόλα που μπορεί να μπει στον φούρνο βάλε όλα τα υλικά για τον ανανά. Αν δεν έχεις τότε βάλε όλα τα υλικά σου σε μία κανονική κατσαρόλα και πριν μπουν στο φούρνο μετέφερε τα σε ένα ταψί.

Σε μέτρια προς υψηλή φωτιά βάλε τα υλικά στην κατσαρόλα σου να βράσουν για 20-25 λεπτά μέχρι τα υγρά να μειωθούν στο μισό και ο ανανάς να μαλακώσει.

Βγάλε το από τη φωτιά, πρόσθεσε το πιπέρι και ανακάτεψε.

Τοποθέτησε το crumble πάνω από τον ανανά σου σε μία ομοιόμορφη στρώση και ψήσε στο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Σέρβιρε το σχετικά ζεστό μαζί με παγωτό βανίλια.

Featured photo: www.camillestyles.com