Εάν υπάρχει ένα μπαχαρικό που αγαπώ ιδιαίτερα μετά την κανέλα, τότε αυτό είναι το κάρυ. Με το κιτρινωπό του χρώμα, την ελαφριά έως καυτερή γεύση του και την ικανότητά του να νοστιμεύει οποιοδήποτε πιάτο, όπως το σημερινό πιάτο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική στη μαγειρική, παρά μόνο να έχεις φρέσκα λαχανικά, καλής ποιότητας κάρυ και γάλα καρύδας. O συνδυασμός του κάρυ μαζί με το γάλα καρύδας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο σε αρκετά Ταιλανδέζικα πιάτα και ομολογουμένως είναι ένας πολύ νόστιμος συνδυασμός.
Προτείνω για τους ανοιξιάτικους/καλοκαιρινούς μήνες να επιλέξεις ένα μέτριας καυτερής γεύσης κάρυ για να μην αναψοκοκκινίσεις. Το χειμώνα παρόλα αυτά μην το φοβηθείς καθώς αποτελεί ιδανικό φαγητό για εκείνους τους κρύους μήνες του Φλεβάρη (για παράδειγμα). Επίσης, το γάλα που θα επιλέξεις να είναι σε κονσέρβα (συνήθως εκεί είναι 100% γάλα καρύδας) και να είναι πλήρες, διότι εκείνα που είναι μειωμένων λιπαρών δεν θα βοηθήσουν ώστε να πήξει η σάλτσα.
υλικά (για 4 μερίδες)
4-5 μέτρια καρότα
2 πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες)
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 πορτομπέλο μανιτάρια
5-6 τούφες μπρόκολο (προαιρετικά)
1 κονσέρβα γάλα καρύδας
1 κούπα ρύζι μπασμάτι
λίγο αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
λίγο αλάτι/πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κάρυ
Διαδικασία
1. Ξεκίνησε την προετοιμασία των λαχανικών κόβοντας σε μικρές φέτες τα καρότα, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Έπειτα, ψιλόκοψε το κρεμμύδι και βράσε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα για το μπρόκολο. Όταν βράσει το μπρόκολο άφησέ το για 4-5 λεπτά, γιατί δεν θέλουμε να μαλακώσει πολύ.
2. Στη συνέχεια, προετοίμασε το ρύζι μπασμάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
3. Ζέστανε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ή ιδανικά ένα Wok σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας λίγο αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο. Αφού ζεσταθεί πρόσθεσε πρώτα τα καρότα και τις πιπεριές που χρειάζονται παραπάνω χρόνο. Ανακάτευε συχνά ώστε να μην σου αρπάξουν τα λαχανικά και πρόσθεσε στη συνέχεια το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τέλος, πρόσθεσε τα μανιτάρια και τις τούφες μπρόκολου και συνέχισε το σοτάρισμα.
4. Μόλις σοταριστούν όμορφα όλα σας τα λαχανικά (θα είναι μαλακά και ελαφρώς κοκκινισμένα) πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Εάν είσαι φαν της σος σόγια μπορείς να προσθέσεις μισό έως και ένα κουταλάκι του γλυκού. Μην προσθέσεις παραπάνω γιατί θα καλυφθεί η γεύση του κάρυ.
5. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσεις τη σκόνη κάρυ. Εάν έχεις πάστα κάρυ πρόσθεσε τη μισή ποσότητα. Ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα με το κάρυ και τέλος πρόσθεσε το γάλα καρύδας και ανακάτεψε ακόμη μια φορά πολύ καλά. Άφησε το μείγμα να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά. Εάν δείτε ότι είναι πολύ στεγνό πρόσθεσε λίγο νερό.
6. Για σερβίρισμα σε ένα πιάτο πρόσθεσε αρκετή ποσότητα ρύζι μπασμάτι και από πάνω σέρβιρε το κάρυ λαχανικών.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/
Το savoirville.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.