Τη γνώρισες μέσα από τα ρεπορτάζ της στο Vice. Είναι όμορφη, δυναμική και σίγουρα ένα τυπάκι που τα λέει έξω από τα δόντια. Είναι η κοπέλα που θα ήθελες να την έχεις φίλη σου, να της λες όλα σου τα προβλήματα και να σου βρίσκει λύσεις. Σήμερα, η Δάφνη Καραβοκύρη, με το podcast της, επιχειρεί να ”σπάσει” τα όσα ταμπού παραμένουν γύρω από το σεξ.

Η συνέντευξη, δυστυχώς έγινε διαδικτυακά μέσω email, και γράφω δυστυχώς γιατί δεν είχα την ευκαιρία να πω από κοντά στη Δάφνη ότι είναι ‘ένας από τους ανθρώπους που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία και της το χρωστάω κατά μία έννοια.

Σίγουρα, αν ακούς τα podcast της θα έχεις αναρωτηθεί τι την έκανε να θέλει να μιλήσει για το σεξ. Μη φοβού, σε προλάβαμε, αλλά λίγο πριν πιάσουμε αυτό το κομμάτι θέλουμε να μάθουμε τι την έκανε να επιλέξει τη δημοσιογραφία. «Το αστείο είναι πως δεν το διάλεξα. Βρέθηκε μπροστά μου και βρέθηκα μπροστά του και κάπως έτσι αγαπηθήκαμε. Βέβαια, σε δεύτερη σκέψη, αλλά ίσως και σε πρώτη, ένιωσα πως ήταν η μοναδική επαγγελματική οδός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις τόσες μου απορίες και τελικά να μου τις απαντήσει κιόλας. Θεωρώ μαγικό το να ρωτάς, να ρωτάς για να μαθαίνεις. Η δημοσιογραφία δικαιολογεί απόλυτα την ανάγκη μου αυτή και την αγκαλιάζει επάξια τόσα χρόνια».

Τελικά τι την έκανε να επιλέξει να μιλήσει για το σεξ;

«Το ότι κανείς δεν μιλά γι αυτό, όπως μιλάμε για τις διακοπές, για τη δουλειά, για το φαγητό μας, για μια ωραία σειρά ή ταινία που είδαμε. Γενικά το σεξ όπως το περιγράφουμε και δυστυχώς για πολλούς και όπως το βιώνουν, ενέχει πολλή ενοχή. Οι λόγοι για αυτό το αίσθημα ενοχής ποικίλλουν αλλά συνήθως έχουν ρίζες στην οικογένεια, στην ανατροφή, στο σπίτι. Δεν το λέω ως κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας (δεν διαθέτω αν και μάλλον θα έπρεπε τελικά γιατί με σαγηνεύουν οι ψυχές) για να μην κατηγορηθώ, αλλά ως παρατηρητής και ακροατής τόσων ετών στις ιστορίες άλλων αλλά φυσικά ορμώμενη και από τις δικές μου ιστορίες, τα δικά μου βιώματα και τελικά τη δική μου ανθρώπινη διαμόρφωση. Όλα αρχίζουν από το σπίτι. Από την άλλη, ήθελα να μας ξεβολέψω, εμού συμπεριλαμβανομένης. Ήθελα να αρχίσω αυτήν τη γαργαλιστική κουβέντα με στόχο να μην είναι πια γαργαλιστική. Να είναι φυσιολογική. Μέσω αυτών των συζητήσεων έχω γνωρίσει πολύ κόσμο από πέρυσι τον Σεπτέμβρη που ξεκίνησα που με έχει σταματήσει στον δρόμο να μου πει “ευχαριστώ”, να μου πει ότι ξεκλειδώθηκε, να μου πει οτι ταυτίστηκε, να μου πει ότι “ευτυχώς δεν το περνάω μόνο εγώ”. Το ίδιο βιώνω και από τα Social αλλά ήμουν διαχρονικά, άνθρωπος του «από κοντά» οπότε στέκομαι σε αυτό λίγο παραπάνω».

Τη ρωτάμε να μας πει ποια ήταν μέχρι τώρα η πιο αστεία στιγμή σε ηχογράφηση των podcast της. «Τα πιο αστεία, είναι στα off camera off sound. Έλα, όλοι το ξέρουν αυτό. Είμαι άνθρωπος που δεν μεταφέρει πληροφορίες οπότε δεν μπορώ να τις μοιραστώ μαζί σας!»

Οι αστείες στιγμές στην ηχογράφηση 

«Ας αρχίσουμε κατά βάση από το γεγονός ότι το αστείο, είναι μια υπόθεση, υποκειμενική. Μπορεί όλοι να γελάνε σε μια αίθουσα παρακολουθώντας έναν stand up comedian αλλά εσύ να μην γελάς. Δεν σημαίνει ότι είσαι χαλασμένος. Χιχι. Δεν είσαι τυρί. Ναι, έχω γελάσει με περιγραφές που έχουν γίνει αλλά πάντα κρατάω μια ισορροπία διότι δεν μπορώ να οικειοποιηθώ την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου που είναι βγαλμένη από την ζωή του και εγώ να έχω λυθεί στα γέλια. Το γέλιο έχει σβήσει από τα χείλη όταν η ιστορία του ανθρώπου που έχω απέναντί μου παίρνει άλλη τροπή και ο συνεντευξιαζόμενος χρησιμοποιεί το χιούμορ για να απαλύνει τον πόνο του. Πολλά έχουν ειπωθεί, τα περισσότερα τα έχω μοιραστεί μαζί σας στα επεισόδια αλλά υπάρχουν πολλά κομμάτια ηχογράφησης τα οποία έχω διαγράψει για να προστατεύσω τον συνεντευξιαζόμενό μου. Είμαι άνθρωπος και όχι έρμαιο των views και των likes. Όσον αφορά τις άβολες ερωτήσεις: Δεν υπάρχουν άβολες ερωτήσεις. Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Άρα δεν πιστεύω στις άβολες ερωτήσεις τελικά. Όλα είναι θέμα διαχείρισης».

Το feedback που λαμβάνει 

«Έχω μάθει πως το να στέκεσαι “γυμνός” είτε στο κρεβάτι είτε στην αλήθεια που μοιράζεσαι είναι πολύ δύσκολο γιατί όλα αρχίζουν από την εικόνα που έχουμε σχηματίσει εμείς για τον εαυτό μας και φυσικά αυτό έρχεται σε συνάρτηση με τα βιώματα που έχουμε ως παιδιά. Έχω μάθει πως για να κάνεις τέτοιες συζητήσεις πρέπει να έχεις δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας που δεν έχει σκιά ή υπόνοια κιτρινίλας ή κουτσουμπολιού. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που οι άνθρωποι που έχουν κάτσει στην καρέκλα του SEXPODCAST με εμπιστεύτηκαν γιατί χωρίς αυτούς, αυτό που αποπειράθηκα να κάνω δεν θα είχε κανένα νόημα και καμία ουσία. Η αποδοχή αυτού του προκλητικού προσωπικού εγχειρήματος από το κοινό, ήρθε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Χαμογελάω τώρα γιατί τότε ήμουν φοβισμένη, αγχωμένη και προβληματισμένη. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα ακουστεί, ήταν κάτι καινοτόμο, δεν ήμουν όμως σίγουρη για το πως θα ακουστεί και πως θα το αντιληφθεί ο κόσμος. Είμαι πολύ υπερήφανη γι ‘ αυτό που δημιούργησα, διότι πράγματι άνοιξε συζητήσεις γύρω από το σεξ στην ελληνική τηλεόραση και στα media εν γένει».

Γιατί στην Ελλάδα, είναι ακόμη ταμπού το σεξ;

«Αυτό είναι απορίας άξιον. Είναι εντάξει, να δείχνουμε νεκρά παιδιά στην τηλεόραση αλλά το να μιλάμε για ένα σημαντικό κομμάτι απόλαυσης είναι και πρέπει να παραμένει κρυφό. Γιατί;»

Θέλουμε να μάθουμε για την “μικρή” Δάφνη. Πότε και πώς έμαθε πρώτη φορά τι είναι το σεξ: «Γενικά ρωτούσα. Και την μαμά μου και τον μπαμπά μου. Φυσικά και τις φίλες μου στο σχολείο. Η πρώτη μου φορά ήταν τόσο όμορφη που σκέφτηκα «Πω, πω τέλειο. Αυτό γιατί δεν το κάνουμε όλη μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μας;» Η πρώτη μου φορά ήταν στα 15 μου. Είχα σχέση με ένα παιδί που αγαπούσα. Τον ήξερα οι γονείς μου, ήξεραν την οικογένειά του. Ήταν όλα πολύ φυσιολογικά και όμορφα. Ευτυχώς!»

Κλείνοντας μας λέει: « Αν σταματήσω να ονειρεύομαι και να έχω στόχους στη δουλειά μου νιώθω πως θα πεθάνω. Γενικά με φαντάζομαι να δουλεύω μέχρι τα βαθιά γεράματα από αγάπη για τη δουλειά όχι από πληγές και απωθημένα ματαιοδοξίας. Είμαι ευχαριστημένη, ναι. Υπάρχει ένα ΌΧΙ που είπα και το έχω μετανιώσει αλλά αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω με τα δεδομένα που είχα τότε στα χέρια μου πάλι ΟΧΙ θα είχα πει. Σε αυτόν τον άνθρωπο που είχα πει ΟΧΙ πριν 3 χρόνια έστειλα μήνυμα φέτος τον Σεπτέμβριο λέγοντάς του πως καμαρώνω για τη δουλειά που κάνουν. Και ναι, έχω πλάνα και σχέδια σε εφαρμογή – αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα να τα μοιραστώ».

Τέλος τη ρωτάμε αν φαντάζεται να συνεχίζει να μιλά μελλοντικά για το σεξ -μιας και είναι η δεύτερη χρονιά του sex podcast- ή θεωρεί ότι θα έρθει η στιγμή, που θα έχουν ειπωθεί όλα: «Αυτό δεν μπορώ να στο απαντήσω ακόμη. Ίσως να είναι νωρίς ίσως να είναι και πολύ αργά για να στο απαντήσω αλλά σου υπόσχομαι ότι θα σου απαντηθεί. Δεν θα μείνεις με την απορία».

Επιμέλεια – Συντονισμός: Κωτσιοπούλου Γεωργία