Αν έχεις δει το The Bear, ξέρεις πως το να είσαι σε σχέση με έναν σεφ δεν είναι όπως το φαντάζεσαι. Δεν είναι καθημερινά candlelit dinners με σοφιστικέ γκουρμέ πιάτα. Είναι περισσότερο “θα φάμε τίποτα ή θα σε ξαναδώ αύριο;”
Η πραγματικότητα του να έχεις σχέση με σεφ είναι λίγο σαν το σέρβις του Σαββατόβραδου: ένταση, χάος, καθυστερήσεις, αλλά πάντα με μια υποψία αγάπης κάπου στο βάθος.
Το ωράριό τους είναι… ένα αστείο
Νομίζεις ότι είναι άνθρωπος με πρόγραμμα; Χα! Οι σεφ δουλεύουν ώρες που θα τρόμαζαν ακόμα και έναν γιατρό. 12-14 ώρες τη μέρα, όρθιοι, με ελάχιστα διαλείμματα, και όταν εσύ λες “είναι αργά, ας κοιμηθούμε”, εκείνοι λένε “ε, να πιω άλλη μια μπύρα πρώτα” γιατί το σύστημα τους λειτουργεί με καφεΐνη και αδρεναλίνη.
Θες ρομαντικά ραντεβού το Σάββατο; Καλή τύχη! Το μόνο πιθανό Σαββατοκύριακο μαζί είναι αν κάποια πανδημία ξανακλείσει τα εστιατόρια.
Αν μπεις σε σχέση με σεφ, αποδέξου το εξής:
- Θα τρως μόνη/ος σου συχνά.
- Θα τον/την βλέπεις πιο πολύ στον ύπνο σου παρά στην πραγματική ζωή.
- Η λέξη “ρεπό” είναι κάτι σαν τον μονόκερο – θεωρητικά υπάρχει, αλλά δεν το έχει δει ποτέ κανείς.
Ετοιμάσου να ζήσεις σκηνικά όπου θα ακούς για το πώς ο προμηθευτής έστειλε κατεψυγμένες γαρίδες αντί για φρέσκες.
Το μυαλό τους είναι μια κουζίνα σε ώρα αιχμής – γεμάτη πίεση, άγχος και λίγο βρίσιμο!
Στο The Bear, βλέπουμε τον Carmy να έχει υπαρξιακή κρίση επειδή ένα μενού δεν ήταν αρκετά τέλειο. Ναι, αυτό είναι αληθινό. Οι σεφ δεν ξέρουν τι θα πει “χαλαρώνω”. Και δεν φταίνε – απλά είναι προγραμματισμένοι να σκέφτονται σε ρυθμούς “ORDER UP!”
Αν έχεις σχέση με σεφ, αποδέξου ότι:
- Θα ακούς τις λέξεις mise en place και service πιο συχνά από το “σ’ αγαπώ”.
- Θα τους βρίσκεις συχνά να έχουν blank stare στο κενό ενώ σκέφτονται πώς να φτιάξουν μια σάλτσα καλύτερα.
- Θα έχεις άποψη για κουζίνες χωρίς να το θες (και θα αρχίσεις να κρίνεις το φαγητό στα εστιατόρια κι εσύ).
Ξέχνα τα γκουρμέ γεύματα στο σπίτι
Το μεγαλύτερο ψέμα της ανθρωπότητας: “Έχεις σχέση με σεφ; Πρέπει να τρως φανταστικά κάθε μέρα!”
Λυπάμαι, αλλά… όχι.
Οι σεφ μετά από μια μέρα γεμάτη κατσαρόλες και κοπές, το τελευταίο που θέλουν να κάνουν είναι να φτιάξουν άλλο ένα τέλειο πιάτο. Το πιθανότερο είναι να πιουν μία μπίρα και να φάνε το πιο γρήγορο που μπορούν να σκεφτούν (και αυτό είναι συνήθως τοστ!)
Στην πραγματικότητα:
- Εσύ θα μαγειρεύεις πιο συχνά.
- Θα ακούσεις τη φράση “Δεν αντέχω να δω άλλη μια κατσαρόλα” τουλάχιστον 100 φορές.
- Αν σου μαγειρέψουν κάτι, θα είναι φανταστικό – αλλά μην το θεωρήσεις δεδομένο.
Το φαγητό γίνεται ιεροτελεστία (και ποτέ δεν ξανατρώς πρόχειρα χωρίς τύψεις)
Όταν βγεις έξω για φαγητό, ετοιμάσου για MasterChef ανάλυση.
Θα πάρεις πίτσα και θα ακούσεις: “Το ζυμάρι είναι λίγο σφιχτό, το τυρί είναι κακής ποιότητας και το ντρέσινγκ είναι προχειροφτιαγμένο.”
Το αποτέλεσμα; Θα αρχίσεις κι εσύ να το κάνεις και δεν θα μπορείς να το σταματήσεις.
Αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά:
- Θα τρως σε απίθανα εστιατόρια που δεν θα ανακάλυπτες ποτέ.
- Θα μάθεις να ξεχωρίζεις το καλό φαγητό.
- Θα εκτιμήσεις τις σπάνιες στιγμές που ο/η σεφ σου θα είναι στον καναπέ, δίπλα σου, χωρίς να κοιτάει μια συνταγή στο TikTok.
Το The Bear μας έδειξε ότι το να έχεις σχέση με σεφ είναι εξίσου αγχωτικό και υπέροχο. Δεν είναι ρομαντικές ταινίες και candlelit δείπνα, αλλά αν αντέξεις το χάος, την αϋπνία και την έλλειψη προγραμματισμού, τότε θα έχεις δίπλα σου κάποιον που ξέρει να παθιάζεται με αυτό που αγαπάει.
Και αν ποτέ αναρωτηθείς αν αξίζει τον κόπο; Ναι, γιατί παρά τα όλα, όταν επιστρέφουν σπίτι και σου φέρνουν το καλύτερο κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό, σημαίνει ότι, έστω και για λίγο, σκέφτηκαν εσένα μέσα στον χαμό.