Είμαστε υπέρ των New Year’s Resolutions. Είμαστε υπέρ των αλλαγών και των καλύτερων εκδοχών του εαυτού σου. Αλλά, είμαστε και ρεαλιστές. Αυτή η τάση να καθορίζεις στόχους «μανιωδώς» κάθε Γενάρη συνήθως δεν πετυχαίνει. Κι αυτό γιατί, είτε θέτεις κάποια πολύ συγκεκριμένα standards είτε κάποιες πολύ γενικές, αφηρημένες ιδέες που είναι εξίσου δύσκολα να επιτευχθούν. Μην είσαι πολύ σκληρός αλλά ούτε πολύ χαλαρός με τον εαυτό σου. Διάλεξε την τρίτη επιλογή- να είσαι ρεαλιστής και αισιόδοξος ότι θα καταφέρεις μέσα σε λογικά πλαίσια. Δεν χρειάζεται να τα πετύχεις όλα σε ένα μήνα. Κάθε χρόνος είναι ευκαιρία να μάθεις νέα μαθήματα.
Υιοθέτησε λοιπόν αυτή την ιδέα. Νέος χρόνος, νέα μαθήματα.
Μπορεί η καθημερινότητα σου να μην σου επιτρέπει να αφοσιωθείς στους στόχους που έθεσες εξ αρχής γι’ αυτό και να μην τους ολοκληρώνεις. Μπορεί πάλι, να μην έχεις τη διάθεση που είχες στην αρχή του χρόνου. Κατανοητό και λογικό. Ξεκίνα λοιπόν να θέτεις στόχους συγκεκριμένους και απτούς, χωρίς να έχεις κατά νου ότι «θα πρέπει» να αλλάξεις ολόκληρη τη ζωή σου. Ξεκίνα να φροντίζεις τέσσερις βασικούς πυλώνες στην καθημερινότητα σου προκειμένου να έρθει και η ολική αλλαγή που επιθυμείς:
1. Την υγεία σου
Πνευματική και σωματική. Πολλές φορές, μπορεί να νομίζεις πως ξέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου αλλά τελικά η προσπάθεια σου μην αποδίδει όπως θα περίμενες. Το να θέσεις σαν στόχο να χάσεις κιλά αλλά να απογοητεύεσαι άμεσα αν δεν δεις το επιθυμητό νούμερο στη ζυγαριά, θα σε απομακρύνει ενδεχομένως από την προσπάθεια. Είναι προτιμότερο, να βάλεις μία προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή, στην άσκηση ή στην έναρξη ενός νέου χόμπι που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψεις με την πρώτη δυσκολία. Σκέψου πως αν η σωματική υγεία είναι σημαντική, η πνευματική είναι ακόμα σημαντικότερη γιατί αυτή είναι που παρακινεί την πρώτη. Φρόντισε να ικανοποιείς τον εαυτό σου, να τον προσέχεις και να τον κρατάς υγιή.
2. Τις σχέσεις σου
Κάθε είδους. Είναι καιρός πια να γίνεις πιο αντικειμενικός με όσα σου φέρνει η κάθε σχέση. Είναι επίσης καιρός, να γίνεις πιο επιλεκτικός με τους ανθρώπους που θέλεις να έχεις κοντά σου. Ακόμα, μπορείς να επαναπροσδιορίσεις το τι περιμένεις από κάθε άτομο που περιβάλλει τη ζωή σου. Δε χρειάζεται να συμβιβάζεσαι με κάποιον που δεν σου ταιριάζει ούτε να υιοθετείς μία άποψη των γύρω σου για τις σχέσεις. Μπορεί να είσαι ρομαντικός ή και καθόλου. Αυτό όμως, είναι καλύτερο να είναι προσωπική σου επιλογή και όχι κατασκευή της κοινωνίας και του τρόπου που γίνονται οι σχέσεις σήμερα. Από την άλλη, μπορείς να εξερευνήσεις το κομμάτι «φιλία». Ποιοι είναι εκείνοι που θα σε ακούσουν σε μία δύσκολη στιγμή, ποιοι είναι εκείνοι που θα είναι απλώς μία καλή παρέα για ποτό ή συνδυάζουν και τα δύο; Η ανασκόπηση των σχέσεων που διέπουν την καθημερινότητα σου είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται καθημερινή εξέταση. Διαφορετικά, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
3. Τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα γύρω σου
Ο καθένας από εμάς γνωρίζει τις αντιδράσεις του –είτε σωστές είτε λάθος- σε διάφορες περιπτώσεις. Κάποιες από αυτές ίσως πρέπει να αλλάξουν. Ξεκίνα με απλά, μικρά πράγματα. Δεν εννοούμε να κριτικάρεις κάθε κίνηση των γύρω σου ή να εθελοτυφλείς σε κάθε τι που συμβαίνει, αλλά αντίθετα να έχεις μέτρα και σταθμά για το τι σε ενοχλεί ή όχι. Πώς αντιμετωπίζεις μία διαφωνία; Πώς υψώνεις το ανάστημα σου και πώς ουσιαστικά, υπερασπίζεσαι όσα πιστεύεις; Είναι σημαντικό, να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να έχει άποψη, να έχει φωνή και το δικαίωμα να τις εκφράσει. Αυτό μπορεί στην αρχή να προξενήσει περιέργεια στο περιβάλλον σου, αλλά αν το σκεφτείς, όταν αλλάζεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα γύρω σου, αλλάζουν τελικά και αυτά.
4. Τις απόψεις σου σε κοινωνικά η πολιτικά θέματα
Είσαι ενήλικας με φωνή και άποψη όπως είπαμε. Το ότι υπάρχει ποικιλία απόψεων σε αυτό τον κόσμο δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορείς να μιλήσεις κι εσύ για διαφορετικά θέματα και αν υποστηρίξεις ορισμένες θέσεις. Πρώτα όμως, οφείλεις να ενημερωθείς για τις εξελίξεις, την ιστορία κάποιων γεγονότων αλλά και τις ιδέες που τις περικλείουν. Μην ξεχνάς πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Κάνε την έρευνα σου πρώτα και συζήτησε όσα σε απασχολούν χωρίς φόβο.