Με την τακτική του «deflection» ο/η σύντροφός σου, στρέφει την προσοχή σου μακριά από τη συμπεριφορά του και τελικά σε κάνει να αμφισβητείς τα δικά σου συναισθήματα.
Η υγιής επικοινωνία είναι το κλειδί για όλες τις σχέσεις, ειδικά όταν προκύπτουν συγκρούσεις. Όλοι κάνουν λάθη και ακούσια μπορεί να πληγώσουν την/τον σύντροφό τους. Αλλά κάποιος που δεν έχει τη συναισθηματική ωριμότητα για να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη του, μπορεί να προσπαθήσει να κατηγορήσει τη σχέση του για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή του.
Το ‘’deflection’’, όπως ονομάζεται αυτή η συμπεριφορά είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που περιλαμβάνει την ανακατεύθυνση της ευθύνης ή της κριτικής ενός ατόμου από τον εαυτό του σε άλλο άτομο.
Σύμφωνα με την ψυχίατρο
Gail Saltz, M.D., οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το deflection ως έναν τρόπο για να αποπροσανατολίσουν κάποιον, αν νιώθουν πως εκείνος τους κρίνει και αισθανθούν την ανάγκη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι ταυτόχρονα τακτική και ένστικτο.
Οι διαφωνίες σε μία σχέση είναι υγιείς. Αλλά όταν ο/η σύντροφός σου σε κατηγορεί με κάθε δυνατό επιχείρημα για κάτι που είπες ή έκανες, παρακάμπτει την ευθύνη που του αναλογεί.
Αν ο/η σύντροφός σου δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έκανε, δεν θα αναλάβει το φταίξιμο ούτε για το πώς σε έκανε να νιώσεις. Αντ ‘αυτού, εκείνο που θα σου πει είναι ότι δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα επειδή αυτό που έγινε δεν έγινε από πρόθεση, ή δεν ήταν και τόσο φοβερό.
Με την τακτική του «deflection» ο/η σύντροφός σου, στρέφει την προσοχή σου μακριά από τη συμπεριφορά του και τελικά σε κάνει να αμφισβητείς τα δικά σου
συναισθήματα.
Σε μια υγιή σχέση, ο καθένας αποδέχεται την ευθύνη για όταν κάνει κάτι που αναστάτωσε ή πλήγωσε τον/τη σύντροφό του και δίνει εξηγήσεις ή απολογείται.
Είναι σίγουρα δύσκολο να δεχτούμε τα αρνητικά του εαυτού μας, αλλά για τους ανθρώπους που μπαίνουν στον πειρασμό να πέσουν στην παγίδα του «deflection» (και αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους μας), είναι ακόμα πιο σημαντικό να τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη των όσων λένε και κάνουν. Άλλωστε αυτό είναι και το πρώτο δείγμα ενός λειτουργικού ενήλικα.