Αν ρωτήσεις κάποιον «τι κάνεις;», το πιθανότερο, αν δεν ακούσεις το τυπικό «καλά είμαι», είναι να πάρεις την απάντηση «νιώθω κούραση». Με τις υποχρεώσεις να μην τελειώνουν ποτέ, τα εργασιακά ωράρια να επιμηκύνονται πέραν του φυσιολογικού και εσένα να προσπαθείς να χωρέσεις σε μια μέρα δουλειές που αντικειμενικά δεν χωρούν, η κούραση είναι κύριαρχη αίσθηση στις μέρες μας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι και φυσιολογική, ούτε ότι πρέπει απλώς να την αποδεχθείς και να μάθεις να ζεις με αυτή.
«Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθεις κούραση όλη μέρα, κάθε μέρα», γράφει η προπονήτρια και διατροφολόγος Karina Antram στο νέο της βιβλίο, «Fix Your Fatigue». «Αποδεχόμαστε την εξάντληση ως κανόνα, αλλά ήρθε ο καιρός να αλλάξει αυτό. Νομίζω ότι έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να νιώθουμε διαρκώς κούραση, που δεν μας φαίνεται πια αφύσικο», δηλώνει η ίδια στο Stylist. «Πολλοί απλά ζουν με αυτό» και, θεωρώντας το φυσιολογικό, δεν κάνουν κάτι για να το αλλάξουν.
Ο δρ. Jeffrey Bland, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λειτουργικής Ιατρικής, λέει ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε είμαστε φαινομενικά καλά, αλλά ουσιαστικά δεν αισθανόμαστε έτσι. «Και η κοινωνία παίζει ρόλο. Η επιταγή του να «τα έχεις όλα» και «να τα κάνεις όλα», πιέζοντας τον εαυτό σου στα άκρα έχει δημιουργήσει ανθυγιεινές εργασιακές πρακτικές και όρια, οδηγώντας τελικά σε περισσότερες περιπτώσεις εξουθένωσης».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κούραση ως φυσιολογική κατάσταση, τότε ίσως μόνο αρχίσουμε να βάζουμε κάποια απαραίτητα όρια.
«Είναι φυσιολογικό να κουράζεσαι, δεν είναι όμως φυσιολογικό να νιώθεις διαρκώς κούραση», διευκρινίζει η Antram. «Η χρόνια κόπωση ίσως αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι μια ένδειξη ότι το σώμα προσπαθεί να μας πει κάτι. Θα μπορούσε να είναι κάτι απλό, όπως το ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από περισσότερες βιταμίνες ή σίδηρο και, επομένως, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη διατροφή μας. Ίσως, όμως, μαρτυρά και κάτι σοβαρότερο. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα σημάδια, αλλά να αναζητήσουμε την αιτία που μας προκαλεί χρόνια κόπωση», λέει, προσθέτοντας ότι «αν αυτή η αίσθηση διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες, θα σε συμβούλευα ανεπιφύλακτα να το ψάξεις. Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να έχεις τον έλεγχο της υγείας σου όπως είναι τώρα».
Η Antram εξηγεί: «Υπάρχουν τόσες πολλές αιτίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι βιοχημικές, συναισθηματικές, φυσικές ή κυτταρικές. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι το άγχος, ο κακός ύπνος, οι ανισορροπίες του θυρεοειδούς, η κόπωση των επινεφριδίων, οι ανισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου ή οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με την κλινική μου εμπειρία.
«Ο γιατρός μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο, καθώς, κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις, θα είναι σε θέση να αποκλείσει σοβαρές καταστάσεις υγείας και να καταλήξει τελικά σε μια ασφαλή διάγνωση», συστήνει η ίδια. Η Antram εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να μη φοβηθείς να επισκεφθείς το γιατρό και να του μιλήσεις ανοιχτά για το πώς ακριβώς νιώθεις. Στην τελική, υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζεις με αυτή.