Η επιστήμη της Ψυχολογίας αλλά και η ψυχοσωματική ιατρική καθημερινά μας αποδεικνύουν πως ο ψυχισμός επηρεάζει τη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Για αυτό και οι βιοχημικές αντιστάσεις απέναντι σε οποιαδήποτε ασθένεια εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την κυριαρχούσα ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Με απλά λόγια, μία παρατεταμένη άσχημη διάθεση ή τα έντονα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών και παθήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε στη μεγάλη σημασία της ψυχικής υγείας. Όπως παρατηρούμε, η ψυχή και το σώμα συνδέονται στενότερα από ότι νομίζουμε.
Με αυτή την αφορμή σήμερα θα ασχοληθούμε με την έννοια της συναισθηματικής αποτοξίνωσης (emotional detox/cleansing)
Το συγκεκριμένο αποτελεί μία πρακτική η οποία μέσω της αυτογνωσίας. Με τη βοήθεια του mindfulness αποσκοπεί στην απαλλαγή από αρνητικά συναισθήματα και δυσλειτουργικές πρακτικές τα οποία μας κρατούν στάσιμους. Και εμποδίζουν την προσωπική και πνευματική μας ανάπτυξη. Επίσης, μας βοηθάει στο να εξοικειωθούμε καλύτερα και στο να βιώσουμε με έναν πιο υγιή και λειτουργικό τρόπο όλο το συναισθηματικό φάσμα. Επίσης και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες εκείνες τις φορές που θα έρθουμε αντιμέτωποι με ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Η διαδικασία αυτή “διδάσκεται” αρχικά κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Στη συνέχεια ο καθένας μπορεί να την εφαρμόζει μόνος του οποτεδήποτε επιθυμεί.
Είναι απλή και περιλαμβάνει στάδια όπως:
Συναισθηματική επίγνωση/αυτογνωσία
Τα προβλήματα, η άσχημη διάθεση και οι στενάχωρες σκέψεις δεν εξαφανίζονται έτσι απλά ως δια μαγείας. Πολλές φορές για να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά χρειάζεται να βιώσουμε ολοκληρωτικά το δυσάρεστο συναίσθημα, να το αποκωδικοποιήσουμε. Να το δούμε σε όλες του τις διαστάσεις και τις συνέπειες και να εξοικειωθούμε μαζί του. Τότε είναι που θα έχουμε κάνει το μεγάλο βήμα για να το ξεπεράσουμε.
Και να θυμάσαι: Ο λόγος που αισθανόμαστε άσχημα πολλές φορές δεν είναι αυτό καθ’αυτό το γεγονός (π.χ. απώλεια, χωρισμός) αλλά το γεγονός ότι είμαστε αποξενωμένοι από τα αρνητικά συναισθήματα. Η στεναχώρια και η θλίψη μας τρομάζουν, ενώ τείνουμε να αισθανόμαστε αποτυχημένοι και να υποτιμάμε τον εαυτό μας μόνο και μόνο επειδή νιώθουμε κάτι άσχημο. Λες και υποχρεωτικά όλη η ζωή μας πρέπει να είναι γεμάτη ευτυχία, χαρές, επιτυχίες. Με την κατάλληλη βοήθεια λοιπόν θα μάθουμε να καλωσορίζουμε και να εκτιμούμε τα θετικά συναισθήματα, αλλά και να αντιμετωπίζουμε όσα έχουν αρνητικό πρόσημο.
Πλάνο και στρατηγική
Αφού ανακαλύψουμε όλο το συναισθηματικό φάσμα και εξοικειωθούμε μαζί του χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης των συναισθημάτων που μας ταιριάζει καλύτερα. Για παράδειγμα: Σωματική άσκηση, διαλογισμός, journaling, κουβέντα με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, ενασχόληση με τις αγαπημένες μας δραστηριότητες ως απάντηση στα δυσάρεστα γεγονότα και συναισθήματα. Τα αναγνωρίζουμε, δεν μας τρομάζουν πλέον αλλά δεν καθόμαστε και με σταυρωμένα χέρια.
> Ειδικότερα για το journaling
Είναι δεδομένη η σημασία της συναισθηματικής έκφρασης (γραπτής, προφορικής, καλλιτεχνικής). Αποτελεί πρακτική η οποία μας οδηγεί σε ενός είδους κάθαρση, όπως και στις αρχαίες τραγωδίες. Γράψε και έκφρασε αυτό που σε στεναχωρεί και που σε προβληματίζει. Έτσι θα γίνεις σύμμαχος με τον εαυτό σου, θα ανακαλύψεις καλύτερα πλευρές και πτυχές σου που δεν ήταν και τόσο ορατές. Παράλληλα, θα έχεις στη διάθεσή σου το καλύτερο εγχειρίδιο για να ανατρέχεις κάθε φορά που θα σου συμβαίνει οτιδήποτε στενάχωρο η στρεσογόνο.
Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου, εκτίμησε όσα έχεις, πρόσφερε εθελοντική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο θα αντικαταστήσεις όσα ψήγματα αρνητισμού έχεις μέσα σου και θα πλημμυρίσεις με ευχάριστα συναισθήματα.
Δώσε ένα τέλος στην αβάσιμη γκρίνια, στα παράπονα, στις προκαταλήψεις και στις αυθαίρετες γενικεύσεις
Δείξε κατανόηση, συμπάθεια, ενσυναίσθηση και αγάπη. Με τον τρόπο αυτό είναι σα να απομακρύνουμε το μανδύα της αρνητικότητας και στη θέση του να τοποθετούμε μία συναισθηματική λαμπρότητα .
Στις μέρες μας το emotional detox χρειάζεται να περιλαμβάνει και social media detox
Οι λόγοι μάλλον προφανείς και σχετίζονται με την τελειοθηρία, τις συγκρίσεις με αμφιβόλου ποιότητας πρότυπα και με υποτιθέμενους celebrities, αλλά και την εξάρτηση καθώς ο χρόνος που ξοδεύουμε σε αυτά όλο και αυξάνεται. Λέμε ναι στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά πάντα με μέτρο και με κριτική σκέψη.
Βοήθεια-Θεραπεία
Μη διστάσετε να ζητήσεις βοήθεια και να επισκεφτείς έναν/μία ψυχολόγο. Εκεί εκτός από κατανόηση και συμπαράσταση θα βρεις ένα ασφαλές καταφύγιο, στο οποίο θα είσαι ελεύθερη να εκφραστείς και να βγάλεις από μέσα σου όσα σε απασχολούν. Θα έρθεις σε στενότερη επαφή με τον ψυχισμό σου. Ιδανικά, αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, θα έχει έρθει η στιγμή να γίνεις ο θεραπευτής του ίδιου σου του εαυτού.