Η κυριότερη διαφορά της τροφικής αλλεργίας και της δυσανεξίας είναι το πώς το σώμα ανταποκρίνεται σε μια ξένη «σκανδάλη». Το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί αλλεργική αντίδραση, ενώ το πεπτικό σύστημα προκαλεί δυσανεξία.
Διατροφικές δυσανεξίες
Η τροφική δυσανεξία είναι όταν το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα το έντερο δυσκολεύεται να επεξεργαστεί ή να αφομοιώσει αποτελεσματικά ορισμένα τρόφιμα. Υπολογίζεται ότι οι τροφικές δυσανεξίες επηρεάζουν έως και το 20% του πληθυσμού.
Οι τροφικές δυσανεξίες δεν είναι συνήθως απειλητικές για τη ζωή, όμως, μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως:
· Αέρια
· Φούσκωμα
· Διάρροια
· Δυσκοιλιότητα
· Κράμπες
· Πόνος στο στομάχι
· Κούραση
· Ναυτία
Οι τροφικές δυσανεξίες συμβαίνουν όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει σωστά μια συγκεκριμένη ουσία στο πεπτικό σύστημα και συνήθως προκαλούνται από την έλλειψη ενός συγκεκριμένου πεπτικού ενζύμου που δυσχεραίνει την διαδικασία της πέψης.
Μερικοί συνήθεις τύποι τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνουν:
· Λακτόζη: Είναι ένας δισακχαρίτης που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το αγελαδινό γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από έλλειψη ενζύμων λακτάσης, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης στο έντερο.
· Ισταμίνη: Αυτή είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε διατηρημένα, επεξεργασμένα ή ζυμωμένα τρόφιμα. Διασπάται στο πεπτικό σύστημα από τα ένζυμα διαμινοξειδάση και ισταμίνη-Ν-μεθυλοτρανσφεράση. Εάν αυτά είναι μειωμένα, υψηλά επίπεδα ισταμίνης μπορεί να συσσωρευτούν στο σώμα και να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία.
· Γλουτένη: Αυτή είναι μια ομάδα πρωτεϊνών , που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Η ευαισθησία στη μη κοιλιοκάκη στη γλουτένη είναι όταν εμφανίζονται συμπτώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης, αλλά δεν υπάρχει διάγνωση κοιλιοκάκης.
· Θειώδη: Αυτές οι χημικές ουσίες είναι κοινά συντηρητικά τροφίμων και έχει βρεθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας σε άτομα με ιστορικό άσθματος.
Τροφικές αλλεργίες
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του σώματός μας έναντι εισβολέων όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες. Οι τροφικές αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντοπίζει έναν εισβολέα σε κάτι που καταναλώνουμε, μέσω του φαγητού, και αντιδρά παράγοντας αντισώματα για να το καταπολεμήσει. Περίπου το 8% των παιδιών και το 11% των ενηλίκων έχουν κάποια διαγνωσμένη τροφική αλλεργία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Συμπτώματα
Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως και απειλητικά για τη ζωή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
· Ζάλη
· Κνίδωση, εξάνθημα ή φαγούρα στο δέρμα
· Πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη ή τα μάτια σας
· Βήχας
· Δυσκολία στην αναπνοή
· Συριγμός
· Φτέρνισμα
· Πόνος στο στομάχι
· Διάρροια
Αιτίες
Στην πραγματικότητα, μία τροφική αλλεργία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη τροφής, επειδή πιστεύει ότι είναι απειλητική. Το ανοσοποιητικό σύστημα το κάνει αυτό δημιουργώντας αντισώματα για την καταπολέμηση του εισβολέα. Τα πιο κοινά αντισώματα είναι η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άμεση αντίδραση, όταν απελευθερώνουν αμυντικές χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες (αλλεργικό σοκ), σε αντίθεση με τις τροφικές δυσανεξίες. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάποση ή ακόμα και το άγγιγμα μιας μικρής ποσότητας του αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, απελευθερώνοντας υψηλές ποσότητες ισταμίνης στο σώμα σας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα ακόλουθα 9 τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων:
· Γάλα
· Αυγά
· Ψάρι
· Οοστρακόδερμο
· Φιστίκια
· Καρύδια
· Σιτάρι
· Σόγια
· Σουσάμι
Υπάρχουν επίσης τροφικές αλλεργίες που δεν προκαλούνται από τα αντισώματα IgE. Αυτά συμβαίνουν όταν ενεργοποιούνται άλλα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, και τα συμπτώματα τέτοιων αντιδράσεων επηρεάζουν κυρίως το δέρμα και τη γαστρεντερική οδό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, φούσκωμα ή έκζεμα.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία για τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει ένα σχέδιο διαχείρισης για να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα και να αποτρέψει μια αντίδραση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
· Αποφυγή τροφών που προκαλούν αντίδραση
· Λήψη φαρμάκων συνταγογραφούμενων ή μη φαρμάκων-συμπληρωμάτων, όπως αντιισταμινικά ή τοπικές κρέμες πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό
· Χρησιμοποιώντας μια επείγουσα αυτόματη έγχυση (EpiPen) εάν εμφανιστεί αναφυλαξία πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό
· Ανοσοθεραπεία για να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό
Οι τροφικές δυσανεξίες και οι αλλεργίες μπορούν φυσικά, να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όμως είναι δύο διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η τροφική αλλεργία, επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή. Αντιθέτως, η τροφική δυσανεξία όταν εμφανίζεται προκαλεί συμπτώματα που αφορούν κυρίως το πεπτικό σύστημα, αλλά δεν κατατάσσεται ως «επικίνδυνη» αντίδραση.