Αν είσαι από εκείνος που αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε διαιτολόγο και διατροφολόγο, τι ευκαιρίες έχει μια διατροφολόγος ειδικευμένη στην αθλητική διατροφή και τι δυσκολίες κάποιος που έχει το δικό του γραφείο διάβασε τι έχουν να πουν οι τρεις αγαπημένες μας διαιτολόγοι για την δουλειά τους. Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc, Ιατρός – Κλινικός Διαιτολόγος
Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένας διαιτολόγος;
Ο διαιτολόγος θα πρέπει κυρίως να είναι επικοινωνιακός. Επίσης, το να είναι κανείς καλός ακροατής του επιτρέπει να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες. Η υπομονή, αλλά και επιμονή είναι σημαντικά προτερήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι. Πρέπει να μπορείς να ενθαρρύνεις τον άλλο, αλλά και να βάζεις όρια. Τέλος, το να διατηρείς το χαμόγελο σου τις πιο πολλές ώρες της μέρας είναι σημαντικό πλεονέκτημα.
Ποια είναι η διαφορά διαιτολόγου-διατροφολόγου;
Στην χώρα μας αυτή η διάκριση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Όμως, σύμφωνα με τον Βρετανικό σύλλογο διαιτολόγων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, διαιτολόγος είναι αυτός που ασχολείται με την διατροφή ενός ατόμου και τη ρυθμίζει με βάση τις παραμέτρους της υγείας του αλλά και τις προσωπικές του επιλογές. Εκπαιδεύεται τόσο στο νοσοκομείο, όσο και σε υγιή πληθυσμό και εφαρμόζει τη επιστήμη της διατροφής για κάθε ασθενή/πελάτη εξατομικευμένα.
Ως διατροφολόγος ορίζεται αυτός που ασχολείται με το κομμάτι της διατροφής όχι τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο σε μεγαλύτερα σύνολα. Είναι αυτός που ασκεί προαγωγή υγείας, που ενημερώνει το κοινό για θέματα διατροφής και που ασχολείται με την πολιτική της διατροφής. Ασχολείται περισσότερο με την έρευνα, την αρθρογραφία και την εκπαίδευση. Επίσης, εκπαιδεύεται περισσότερο στην τεχνολογία τροφίμων και μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του και σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων.
Τι θα συμβούλευες όσους σκέφτονται μια καριέρα σαν τη δική σου;
Να μην κάνουν πίσω στα όνειρα τους. Όσο κι αν έχει αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί, ο άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει, τα καταφέρνει. Απλά για να πετύχεις στη δουλειά αυτή πρέπει να την αγαπάς πολύ, γιατί η ενασχόληση με τους ανθρώπους, ειδικά σε ένα τόσο σπουδαίο τομέα της ζωής τους που αφορά τόσο την υγεία τους όσο και την καθημερινότητα τους απαιτεί πολύ χρόνο και προσωπική προσπάθεια.
Είναι καλύτερα να έχεις ιδιωτικό γραφείο ή να δουλεύεις σε κάποιο νοσοκομείο;
Το να διατηρείς ιδιωτικό γραφείο σου επιτρέπει να είσαι περισσότερο ανεξάρτητος. Επίσης, στο ιδιωτικό επάγγελμα υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα και ο διαιτολόγος εμπλέκεται περισσότερο στη ζωή του πελάτη/ασθενούς. Σου επιτρέπει να εφαρμόζεις νέες μεθόδους και γενικότερα μέσα από αυτές εξελίσσεσαι.
Όσον αφορά το νοσοκομείο, τα πράγματα στη χώρα μας δυστυχώς δεν είναι όπως θα έπρεπε και ο διαιτολόγος καλείται να λύσει ζητήματα που κανονικά δεν αποτελούν ζητήματα της δουλειά του. Περιορίζεσαι από το κόστος αλλά και από το φόρτο εργασίας που πολλές φορές σε εξουθενώνει. Παρόλα αυτά, τα περιστατικά είναι σίγουρα περισσότερα και πολλές φορές πολύ ενδιαφέροντα. Όπως έχει διαμορφωθεί η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, κλινική διαιτολογία ασκείται μόνο στα νοσοκομεία. Συνεπώς το τι θα επιλέξει κανείς από τα δύο (ιδιώτης vs νοσοκομείο) έχει να κάνει με τις προσωπικές του προτιμήσεις.
Νάντια Σκληβάγκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc in Sport & Exercise Nutrition
Πως σε αντιμετωπίζουν οι ασθενείς; Είναι πειθαρχημένοι;
Εξαρτάται από τον άνθρωπο και από το πόσο πειθαρχημένος είναι σε άλλους τομείς της ζωής του. Για να μπεις στη διαδικασία αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς σου πρέπει να το θέλεις πολύ και να το έχεις πάρει απόφαση εσύ και μόνο εσύ. Γνωρίζω κάποιους αρκετά πειθαρχημένους αλλά και κάποιους που θέλουν λίγη δουλίτσα ακόμα.
Πόση είναι η ευθύνη στη δουλειά σου;
Πιστεύω πως έχω ευθύνη απέναντι στον άλλον, αλλά την περισσότερη ευθύνη την έχει το ίδιο το άτομο απέναντι στον εαυτό του.
Είναι εύκολο για μια διατροφολόγο να βρει δουλειά;
Κάποτε το να πηγαίνεις σε διαιτολόγο ήταν πολύ “in”!! Ήσουν μέσα στη μόδα! Δυστυχώς στις μέρες μας είναι λιγάκι δύσκολο να βρεις δουλειά, όπως συμβαίνει άλλωστε και με άλλα επαγγέλματα.
Τι ακριβώς σε διαφοροποιεί από μια κλινική διατροφολόγο;
Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος- διατροφολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις όπως έλεγχο σωματικού βάρους, παιδική παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη κ.α. Η κλινική διατροφολόγος έχει εξειδικευτεί σε δύσκολα κλινικά περιστατικά ενώ η αθλητικός διατροφολόγος σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο σχετικά με την βέλτιστη διατροφή για την προπόνηση, τους αγώνες, την αποκατάσταση, διαχείριση βάρους ανάλογα με το άθλημα, ενυδάτωση, ανοσοποιητικό σύστημα, τα ταξίδια και τα συμπληρώματα. Ακόμα μπορεί να συντονίζει την διατροφική φροντίδα σαν μέλος του υγειονομικού τμήματος ομάδων και ομοσπονδιών.
Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τι ακριβώς κάνει μια διατροφολόγος με δικό της γραφείο;
Μια διατροφολόγος με δικό της γραφείο έρχεται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα! Τα πρόσωπα εναλλάσσονται όπως και στόχοι καθενός και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, άλλοι που πρέπει να πάρουν, κάποιοι με παθολογικά ζητήματα ή διατροφικές διαταραχές και κάποιοι που αγχώνονται μήπως «θαμπώνει» ο κάτω κοιλιακός. Στο γραφείο η διαιτολόγος βγάζει διαιτολόγια, κάνει μετρήσεις και ακούει τις εξομολογήσεις όλων με σκοπό να τους βοηθήσει να φτιάξουν τη σχέση τους με το φαγητό. Η διατροφική εκπαίδευση, η κινητοποίηση και η συμπαράσταση είναι μέρος της καθημερινότητας κάθε διατροφολόγου.
Από ποια διαδικασία προκύπτει ένα διαιτολόγιο;
Ένα διαιτολόγιο προκύπτει μετά από πολλή συζήτηση! Πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ιατρικό ιστορικό (αιματολογικές εξετάσεις) καθώς και η μέτρηση του μεταβολισμού και η λιπομέτρηση που γίνονται στο γραφείο. Το σημαντικότερο όμως, είναι οι προτιμήσεις, οι συνήθειες και οι ανάγκες του ατόμου που θέλει να ακολουθήσει μια διατροφή. Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι η πιο ρεαλιστική και η πιο εύκολη στην εφαρμογή της.
Ποιες είναι οι δυσκολίες της δουλειάς σου;
Η διατροφή έχει να κάνει πολύ με την ψυχολογία. Αυτή την ανάγκη την κατάλαβα νωρίς και με βάση αυτή συνέχισα τις σπουδές μου με συμβουλευτική ψυχολογία και life coaching. Η δυσκολία εντοπίζεται στο να μην παρασυρθώ από τα συναισθήματα του ατόμου που έχω απέναντί μου και να μην επηρεαστώ όταν αυτό στεναχωριέται ή απογοητεύεται…
Ποιες στιγμές νιώθεις ικανοποιημένη;
Όταν βλέπω τη χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που έρχονται και έχουν αποτέλεσμα. Όταν ακούω ευχαριστώ. Όταν αισθάνομαι ότι συνέβαλα στο να φτιάξει η ψυχολογία και η υγεία του ατόμου με το οποίο συνεργάζομαι.
- Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιατρός – Κλινικός Διαιτολόγος, Τσιμισκή & Παύλου Μελά 16, 2310250240-6948394788, email: [email protected]
- Νάντια Σκληβάγκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc in Sport & Exercise Nutrition, e-mail: [email protected]
- Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία-LifeCoaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ακροπόλεως 52, Ν.Ηράκλειο, facebook/grafeiodiatrofis, coachmydiet.com