Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες οι διαταραχές πρόσληψης της τροφής (ψυχογενής βουλιμία, νευρική ανορεξία, επεισοδιακή υπερφαγία) και ειδικότερα η νευρική ανορεξία.
Θεωρούνται σπάνιες νόσοι καθότι τα άτομα που νοσούν γίνονται μυστικοπαθείς και κρύβουν το νόσημα από το περιβάλλον τους. Εκτός από τη νευρική ανορεξία τα υπόλοιπα νοσήματα δεν έχουν εμφανή κλινική εικόνα. Οπότε δε διαγιγνώσκονται γρήγορα με τη νόσο οι ασθενείς.
Οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνται η τελική εκδήλωση ενός εύρους συμπεριφορών που έχουν σαν βάση το αυξημένο άγχος γύρω από το σώμα και την πρόσληψη τροφής καθώς και τη λανθασμένη αντίληψη της εικόνας του σώματος. Επομένως μπορούν να ανιχνευθούν κάποια αρχικά σημάδια για την πρόληψη τους.
Αυτά τα σημάδια περιγράφονται ως διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και μπορεί να μην εξελιχθούν απαραίτητα σε κάποια διατροφική διαταραχή. Ωστόσο είναι μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κατάσταση που μπορεί και να ταλαιπωρεί για χρόνια το άτομο, το οποίο μπορεί να θεωρεί και φυσιολογική αυτή την κατάσταση, οπότε δε ζητάει βοήθεια.
Πώς μπορώ να καταλάβω εάν έχω -ή κάποιος φίλος/συγγενής -διαταραγμένη σχέση με το φαγητό (Disorder Eating);
- Συχνές προσπάθειες για δίαιτες “express”
- Άγχος που συνδέεται με συγκεκριμένα τρόφιμα ή παράλειψη γευμάτων
- Χρόνια σκαμπανεβάσματα του σωματικού βάρους
- Άκαμπτες τελετουργίες και ρουτίνα γύρω από το φαγητό και την άσκηση
- Αισθήματα ντροπής και ενοχής σχετικά με την πρόσληψη τροφής
- Έγνοια για το βάρος, το φαγητό και της εικόνας του σώματος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής
- Ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου σχετικά με το φαγητό, περιλαμβάνοντας καταναγκαστικές συμπεριφορές
- Χρήση άσκησης, απαγόρευσης φαγητού, νηστείας προκειμένου να διoρθώσουν ¨κακές επιλογές φαγητού¨
- Αποφεύγουν εξόδους για φαγητό
- Η μέρα καθορίζεται από το νούμερο στη ζυγαριά το πρωί
Αυτά είναι τα πιθανά συμπτώματα για μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το άτομο δεν απολαμβάνει το φαγητό, το βλέπει μόνο σαν θερμίδες και όχι σαν ευχαρίστηση.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχιατρικές νόσοι και χρήζουν ψυχολογικής παρακολούθησης. Συστήνεται η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία σαν η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας. Ο διαιτολόγος έχει επικουρικό ρόλο με τον ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Σοφία Τζιότζιου – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος – 2410410633