Στη διατροφή οι περισσότεροι νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, μιας και διαρκώς βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες. Μήπως όμως τα έχουμε μπερδέψει;
• Όλα τα λίπη έχουν τις ίδιες θερμίδες και συγκεκριμένα 9 θερμίδες ανά γραμμάριο
Μπορεί να επιλέγουμε να φτιάχνουμε το κέικ μας με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και να τηγανίζουμε με αραβοσιτέλαιο που πιστεύουμε ότι είναι πιο «ελαφρύ», αλλά και στην πραγματικότητα οι θερμίδες είναι ακριβώς ίδιες. Δε μιλάμε για το ποιοτικό κομμάτι, αλλά μόνο για το ποσοτικό.
• Η μαύρη και η λευκή ζάχαρη, όπως και η φρουκτόζη και οι διάφορες άλλες γλυκαντικές ουσίες μας δίνουν όλες 4 θερμίδες ανά γραμμάριο
Η διαφορά τους είναι στο πόσο γλυκές είναι και συνεπώς αλλάζει και η ποσότητα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Βάζοντας τις ίδιες ποσοτικά κουταλιές ζάχαρης ή φρουκτόζης, το θερμιδικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι.
Πιο συγκεκριμένα, η φρουκτόζη Ζωγράφος είναι ένα φυσικό προϊόν, μιάμιση φορά γλυκύτερη από τη ζάχαρη, οπότε και μπορούμε να την καταναλώνουμε σε μικρότερη ποσότητα, ενώ παρέχει μέχρι και 45% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη χωρίς να παχαίνει. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ 19), απορροφάται βραδέως και μεταβολίζεται ταχέως, χωρίς να διαταράσσει το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα.
Επίσης, η φρουκτόζη μειώνει το αίσθημα της πείνας, βελτιώνει την απόδοση και την αντοχή και προστατεύει από την εξάντληση.
Μπορεί να αντικαταστήσει ισάξια τη ζάχαρη σε κάθε συνταγή, δίνοντας τέλεια γεύση τόσο στα γλυκά όσο και στα ροφήματα. Η φρουκτόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε οποιαδήποτε συνταγή σε αναλογία 1/2 έως 3/4 της ποσότητας της ζάχαρης που προτείνεται στις δοσολογίες των υλικών.
Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το γλυκό που περιέχει φρουκτόζη πρέπει να ψήνεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη κατα 20°C, από το αντίστοιχο γλυκό που παρασκευάζεται με ζάχαρη (τα γλυκά με φρουκτόζη ροδίζουν πιο εύκολα).
• Το μαύρο ψωμί έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από το λευκό
Η υπεροχή του ωστόσο, εντοπίζεται στις φυτικές ίνες. Χάρη σε αυτές χορταίνει περισσότερο, βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ταυτόχρονα έχει και περισσότερες βιταμίνες.
• οι ελιές όπως και το λάδι έχουν αρκετές θερμίδες
Μπορεί να έχουμε εμπεδώσει αρκετά το γεγονός πως το πολύ λάδι «παχαίνει», αλλά με τις ελιές ίσως είμαστε πιο άνετοι. 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες = 1 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο = 45 θερμίδες.
• Η φακή και το σπανάκι δεν είναι και τόσο καλές πηγές σιδήρου
Τα δύο αυτά τρόφιμα περιέχουν όντως ποσότητα σιδήρου. Αυτό που όμως καθιστά τις τροφές αυτές λίγο «παρεξηγημένες» είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο ο σίδηρος αυτός απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές, δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές π.χ. συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας. Βέβαια αυτή η διαπίστωση δεν μειώνει καθόλου την κατά τα άλλα μεγάλη διατροφική αξία του σπανακιού που περιέχει βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ και καροτένια, που είναι αντιοξειδωτικά και της φακής η οποία επίσης δίνει φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες.
• Το κοτόπουλο δεν είναι απαραιτήτως ελαφρύ και άπαχο κρέας
Παρ’όλο που για πολλούς από εμάς το κρέας του κοτόπουλου είναι συνώνυμο με δίαιτα. Δυστυχώς όμως, και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια παρεξήγηση. Το στήθος του κοτόπουλου είναι όντως μια ωφέλιμη τροφή που είναι χαμηλή σε λίπος και ταυτόχρονα πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Το μπούτι όμως δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού είναι περισσότερο σκούρο κρέας, με ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα τόσο λίπους όσο και χοληστερίνης.
• Το χοιρινό κρέας δεν είναι απαραιτήτως πολύ λιπαρό κρέας
Όταν αναφερόμαστε στο χοιρινό κρέας, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας ένα πολύ λιπαρό κομμάτι κρέας, γεμάτο ορατό πάχος και χοληστερίνη. Τελικά το κρέας αυτό δεν είναι αυτό που νομίζουμε αφού είναι ένα κρέας που έχει το περισσότερο λίπος περιφερειακά (ορατό), που εύκολα αφαιρείται και τέλος υπάρχουν και κάποια κομμάτια όπως το ψαρονέφρι το οποίο έχει περίπου 6 % λίπος δηλαδή ίσως λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου!
One thought on “6 διατροφικές αλήθειες που θα αλλάξουν τις συνήθειες μας”