Η πανδημία μας ανάγκασε να γίνουμε πιο ευέλικτοι, αλλά τρία χρόνια μετά, ποιος θα πίστευε ότι θα αναβάλλαμε, θα κανονίζαμε εκ νέου ή ακόμα και θα ακυρώναμε τα σχέδιά μας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι γίνεται ποτέ καλύτερο το να το αντιμετωπίζεις, όσες φορές κι αν έχεις νιώσει αυτή την αργή συνειδητοποίηση ότι κάτι που περίμενες απλά δεν πρόκειται να συμβεί.
Αλλά ενώ δεν πρόκειται ποτέ να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι με τους οποίους η απογοήτευση μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολη.
Προσπάθησε να βρεις τη «ροή» σου
Σύμφωνα με την καθηγήτρια της επιστήμης της συμπεριφοράς, Mica Estrada, το κλειδί είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε υγιείς νοητικές επιλογές ανεξάρτητα από το ποιες αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή μας που δεν θέλουμε ή δεν περιμένουμε.
Το «Flow» ή αλλιώς η “ροή” ορίζεται από τον Mihaly Csikszentmihalyi, συγγραφέα του Flow: The Psychology of Optimal Experience, ως μια κατάσταση συγκέντρωσης στην οποία η εμπειρία είναι τόσο ευχάριστη που οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν.
Γράφοντας στο Psychology Today, η Estrada προτείνει να αναζητήσεις αυτές τις εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από οτιδήποτε μέχρι το περπάτημα στον καθαρό αέρα, τη ζωγραφική, το διάβασμα ή το κολύμπι. Με απλά λόγια, είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα σου επιτρέπει να βυθιστείς σε αυτήν τόσο πολύ που αρχίζεις να αποσυνδέεσαι από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αυτές οι στιγμές γαλήνης που θα αισθάνεσαι πιο άνετα με την εξωτερική κατάσταση και όλες τις ξαφνικές αλλαγές.
Project “ευγένεια”
Σύμφωνα με την Estrada, η έρευνα δείχνει ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμες τόσο για εσένα όσο και για το άτομο που δέχεται την καλοσύνη. Έτσι, ακόμα κι αν αισθάνεσαι απογοήτευση αφού ακύρωσες κάτι, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο να διοχετεύσεις αυτήν την ενέργεια σε κάτι άλλο.
Αντί να θρηνείς για το δείπνο που δεν θα οργανώσεις, οργάνωσε μια βιντεοκλήση και μια βραδιά κρασιού με τους ίδιους φίλους. Εάν οι μεγάλες διακοπές με τον σύντροφό σου τελικά ακυρωθούν μετά από μήνες αβεβαιότητας, στείλε λουλούδια στον σύντροφό σου με μια σημείωση για το πόσο ενθουσιασμένη είσαι για τα μελλοντικά σας ταξιδιωτικά σχέδια.
Η διοχέτευση των συναισθημάτων σου σε κάτι θετικό μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.
Γράψε ό,τι νιώθεις
Ένα ημερολόγιο, το bullet journalling και το freewriting είναι όλες δημοφιλείς ρουτίνες για κάποιο λόγο. «Το να σταματάς περιοδικά για να αναλογίζεσαι αυτό που πραγματικά νιώθεις, μέσω της γραφής, μπορεί να είναι ένα ισχυρό βήμα προς το ξεκλείδωμα σκέψεων που μπορεί να εξυπηρετούν την ευημερία και την υγεία σου», λέει η Estrada.
Αλλά να θυμάσαι, οι προβληματισμοί σου δεν χρειάζεται να είναι πάντα αυστηρά θετικοί. Εάν αισθάνεσαι αγανάκτηση, θυμό ή απογοήτευση, μη φοβάσαι να το γράψεις επίσης. Το γράψιμό σου πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για να εκφράσεις τον πλούτο των συναισθημάτων σου χωρίς ντροπή.
Το κλειδί σε όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι να κάνεις μια συνειδητή προσπάθεια να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή σου ενόψει των συνεχόμενων αλλαγών. Τα αποτελέσματα μπορεί να σε εκπλήξουν!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ukeireru ή αλλιώς “πάρε τη ζωή στα χέρια σου”