Όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε συναισθήματα και συνήθως τα διαχωρίζουμε σε καλά και κακά. Στην πραγματικότητα, αυτός ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι σωστός. Γιατί όταν τον κάνουμε δίνουμε δικαίωμα στα συναισθήματά μας να μας ελέγχουν.

Προσπαθούμε να είμαστε μόνιμα χαρούμενοι επειδή θεωρείται “καλό συναίσθημα” και να αποβάλουμε τα αρνητικά συναισθήματα επειδή θεωρούνται “κακά”. Αυτή είναι μία πολύ κουραστική διαδικασία που μας αποτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Στόχος μας πρέπει να είναι η αναγνώριση όλων των συναισθημάτων που βιώνουμε και η σωστή διαχείρισή τους ώστε να τα ελέγχουμε εμείς και όχι το αντίστροφο. Να μπορούμε να αντιληφθούμε τι νιώθουμε, πότε και γιατί. Να καταλάβουμε ποιες καταστάσεις μας ενοχλούν και ποια είναι η θέση που πρέπει να πάρουμε σε αυτές ώστε να τις κάνουμε πιο λειτουργικές.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια συναισθήματα που επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε περισσότερο από άλλα. Είναι σημαντικό να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε με τον πιο παραγωγικό τρόπο.

Θυμός

Ο θυμός από μόνος του δεν είναι ακριβώς συναίσθημα. Είναι μία κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν βιώνουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κατάσταση οδηγεί σε λόγια και πράξεις που ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφευχθούν.

Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζεις ποιες καταστάσεις σε θυμώνουν και γιατί. Ώστε να μάθεις να παίρνεις την καλύτερη δυνατή θέση για εσένα μέσα σε αυτές. Έτσι θα μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον θυμό σου ή ακόμα και τον μειώσεις σε τέτοιο βαθμό που να είναι ασήμαντος.

Λύπη

Όταν είμαστε λυπημένοι, έχουμε την τάση να απομακρυνόμαστε και να απομονωνόμαστε. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ακόμα χειρότερα.

Ακόμα και αν δεν είσαι σε mood να βγεις ή να βρεθείς με μερικούς φίλους, ίσως θα ήταν καλό να πιέσεις τον εαυτό σου να το κάνει. Άλλωστε το να κάτσεις στο κρεβάτι σου κοιτώντας το ταβάνι σίγουρα δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Φόβος

Ο φόβος είναι από τα πιο σημαντικά συναισθήματα γιατί ασκεί μεγάλη επιρροή πάνω μας. Υπάρχουν φορές που μας προστατεύει, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ενστίκτου της επιβίωσης. Ωστόσο, άλλες φορές μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα που θέλουμε ειδικά αν μιλάμε για κάτι καινούριο.

Επιπλέον, λειτουργεί τόσο υποδόρια που δεν είμαστε καν σε θέση να συνειδητοποιήσουμε την επιρροή του στις αποφάσεις μας. Μας προτρέπει να μείνουμε στο confort zone μας, πράγμα που ενδεχομένως να μην είναι πάντα κακό, αλλά σίγουρα λειτουργεί ως εμπόδιο στην εξέλιξή μας. Σκέψου το με μία απλή ερώτηση: Τι θα έκανες σήμερα αν δε φοβόσουν;

Ντροπή

Είναι το συναίσθημα που μας κάνει να θέλούμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί.

Θα κρυφτείς και θα προσπαθήσεις να καλύψεις τον εαυτό σου ακόμα και με υπεκφυγές προκειμένου να μην αισθάνεσαι έτσι. Για να προχωρήσεις όμως πιο λειτουργικά στη ζωή σου θα πρέπει να μάθεις να είσαι αυθεντική. Δεν πρέπει να κρύβεσαι αλλά να ξέρεις ποια είσαι, τι αξίζεις και να είσαι περήφανη για αυτό, ό,τι και αν είναι.

featured photo: @knobelman