Σε γενικές γραμμές, το τρέξιμο είναι αρκετά απλό. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και κάποιον εξωτερικό χώρο ή ένα διάδρομο, και δεν υπάρχουν κανόνες ή κόλπα που πρέπει να γνωρίζεις για να ξεκινήσεις: απλά βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο (!).
Αλλά μόλις αρχίσεις να τρέχεις πιο συχνά, θα πρέπει να δώσεις λίγη περισσότερη προσοχή στη στάση του σώματός σου. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεσαι τα τρεξίματά σου και πόσο γρήγορα τρέχεις, και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού σου στη συνέχεια.
Ποια είναι η σωστή στάση του σώματος κατά το τρέξιμο και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Η στάση του σώματος δεν είναι σημαντική μόνο όταν κάθεσαι σε ένα γραφείο, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και στο τρέξιμό σου. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, μπορεί επίσης να σε βελτιώσει μακροπρόθεσμα. Η καλή στάση του σώματος στο τρέξιμο ξεκινά από το κεφάλι και λειτουργεί σε όλο το σώμα, γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχεις κάθε μέρος του σώματος για να βεβαιωθείς ότι το κάνεις σωστά.
Διόρθωσε λοιπόν τα εξής:
Κεφάλι: Θα πρέπει να αποφύγεις να κοιτάζεις το έδαφος. Κράτα το κεφάλι σου ψηλά και κοίταξε προς τα πού πηγαίνεις, κρατώντας το πηγούνι σου παράλληλο. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν πόνους στον αυχένα και επίσης θα σε αποτρέψει από το να σκοντάψεις.
Ώμοι: Κράτα τους ώμους σου μακριά από τα αυτιά σου. Το να έχεις χαλαρούς ώμους θα μειώσει την ένταση και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις ημικρανίες και πονοκεφάλους. Διατηρώντας τους ώμους και το πάνω μέρος του σώματός σου χαλαρά, θα επιτρέψεις στα χέρια σου να κινηθούν πιο ελεύθερα, έτσι ώστε να σε βοηθήσουν να προωθηθείς προς τα εμπρός και να αναπτύξεις ταχύτητα.
Στήθος: Κράτα το στήθος σου ψηλά και στάσου όρθι@. Η επιμήκυνση της σπονδυλικής σου στήλης θα σε βοηθήσει να στηρίξεις τον κορμό σου και να προσθέσεις δύναμη στο τρέξιμό σου.
Κορμός: Ενεργοποίησε τον κορμό σου ενώ τρέχεις. Αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη του κορμού του σώματος, θα αποτρέψει τον πόνο στην πλάτη και θα βοηθήσει στην πυροδότηση των γλουτών για να προσθέσεις δύναμη στο τρέξιμό σου.
Ισχία: Απόφυγε τη συστροφή των γοφών σου. Όπως ακριβώς και παραπάνω, το να έχεις το κεφάλι σου στραμμένο προς τα εμπρός, τους ώμους χαλαρούς, το στήθος ψηλά και τον κορμό ενεργοποιημένο θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τη συστροφή των γοφών, η οποία μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο και άλλους τραυματισμούς.
Το να παρακολουθείς κάθε περιοχή του σώματός σου δεν είναι πάντα εφικτό – και εδώ σου έχω κάποια tips:
Το trick με το μπαλόνι: Στάσου όρθια με τα πόδια σου ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Φαντάσου ότι ένα μπαλόνι με ήλιον είναι δεμένο στην κορυφή του κεφαλιού σου. Καθώς στέκεσαι όρθια, νιώσε το μπαλόνι να σε τραβάει προς τα πάνω. Κράτα αυτή τη στάση και προσπάθησε να περπατήσεις για ένα λεπτό.
Στη συνέχεια, κράτησε τη θέση και δοκίμασε ένα ελαφρύ τρέξιμο για δύο λεπτά, προτού περάσεις σε πιο γρήγορο τρέξιμο για τρία λεπτά, ενώ φαντάζεσαι ότι το μπαλόνι σε τραβάει προς τα πάνω.
Όρισε ένα σημείο: Αυτή η μέθοδος απαιτεί να κρατάς τους ώμους σου πίσω και το κεφάλι σου ψηλά, ενώ εστιάζεις σε ένα “ορόσημο” μπροστά σου. Την επόμενη φορά που θα πας για ένα ήπιο τρέξιμο, δοκίμασε να τεντώσεις το στήθος σου προς τα έξω, κρατώντας παράλληλα τους ώμους σου χαλαρούς. Κράτησε τα μάτια σου ώστε να κοιτάζουν μπροστά και όχι στο έδαφος και τρέξε προς ένα σημείο που θα ορίσεις, όπως μια κολώνα φωτισμού, κρατώντας αυτή τη στάση και έχοντας την κολώνα πάντα στο οπτικό σου πεδίο.