Το σπίτι, για τους περισσότερους από εμάς, είναι περισσότερο το ”σπιτικό” μας. Είναι το καταφύγιό μας, ο προσωπικός μας κόσμος, είναι το μέρος που στεγάζει τα όνειρά μας, τις επιθυμίες και τις στεναχώριες μας.
Ο χώρος που ζούμε, λένε εκείνοι που ασχολούνται με τις εναλλακτικές θεραπείες, “ποτίζει» από την παρουσία μας κι από την ενέργειά μας.
Άγχος, ενοχές, νεύρα, απελπισία, ντροπή είναι μερικά από τα συναισθήματα που νιώθουμε εμείς κι αντικατοπτρίζονται στο σπίτι μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη νιώθουμε άνετα και γαλήνια επειδή τον έχουμε “φορτώσει” με αρνητική ενέργεια.
Αντίθετα, η αποφόρτιση του πεδίου απ’ όλα αυτά, θα έχει αντίκτυπο και στη δική μας ψυχολογία, γιατί θα αποκαταστήσουμε την αρμονία στο σπίτι και την ηρεμία μέσα μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φροντίσεις το σπίτι σου και να απαλλαγείς από την αρνητικότητα που σε περιβάλλει, ακολουθώντας επί τη ευκαιρία και την αλλαγή των εποχών.
Για αρχή, σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από τα πράγματα που θέλουν τακτοποίηση και συνδέονται με τα αρνητικά συναισθήματά σου.
Άγχος
Αρκετό άγχος έχεις στη ζωή σου για να το έχεις και στο σπίτι σου. Εκεί είναι ο χώρος, που χαλαρώνεις, ηρεμείς κι αποσυμπιέζεσαι.
Καλόν είναι λοιπόν, να διώξεις πράγματα, που σε ενοχλούν και σε στρεσάρουν. Για παράδειγμα, αντικείμενα εύθραυστα, επικίνδυνα να τραυματιστείς ή άβολα. Επίσης, έπιπλα που δεν είναι χρηστικά και φοβάσαι να χαλάσουν, ή πράγματα που για κάποιο λόγο σε εκνευρίζουν (πχ. κάνουν θόρυβο), μάλλον ήρθε η ώρα να μαζευτούν ή να αλλάξουν χώρο.
Ενοχή
Πολλές φορές το να πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα και να μη θέλεις ή να μη μπορείς, είναι απογοητευτικό για σένα και ειδικά, αν πρόκειται για στόχους που έχεις θέσει εσύ στον εαυτό σου. Εάν για παράδειγμα, είχες πει ότι θα ασχοληθείς με τη γιόγκα στο σπίτι, είχες προμηθευτεί το χαλάκι κι όλα τα συναφή, αλλά τελικά δεν τα χρησιμοποίησες ποτέ, σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου κι απλά απομάκρυνε αυτά τα πράγματα από το οπτικό σου πεδίο και γενικότερα, από το χώρο σου.
Αυτό ισχύει επίσης, για βιβλία που αγόρασες αλλά δε σε τραβάνε πια να τα διαβάσεις, πράγματα που δε χρησιμοποίησες ποτέ και ούτε πρόκειται, δώρα που δε σου αρέσουν και νιώθεις άσχημα να τα πετάξεις. Για να ηρεμήσεις λίγο, σου προτείνουμε να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα ξεκαθαρίσματος όλων αυτών των αντικειμένων κι αν ακόμα νιώθεις ενοχές, τότε χάρισέ τα σε ανθρώπους που θα τα χαρούν και θα τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αδράνεια
Αν πάλι είσαι θύμα της καραντίνας κι έχεις βαλτώσει στο σπίτι, τότε τι καλύτερο από μια ριζική ανανέωση. Ξεπέρασε αυτή την αδράνεια που σε έχει καταλάβει κι απόλαυσε το παρόν.
Τώρα είναι η ευκαιρία -καθότι έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο- να αλλάξεις το σπίτι σου και να βάλεις μπροστά να κάνεις όλα αυτά, που σκεφτόσουν τόσο καιρό. Προχώρα σε μια ανακαίνιση, βάψε τους τοίχους σου, άλλαξε κουρτίνες κι ολοκλήρωσε μισοτελειωμένες εργασίες.
Το να ασχοληθείς με το χώρο σου είναι ένας τρόπος να ξεπεράσεις αυτό το mood της στασιμότητας. Κι αυτό αφορά σε μια γενικότερη ίσως τάση, που έχεις να αναβάλλεις και να αφήνεις πράγματα για αργότερα. Το σπίτι σου είναι ένας τρόπος να σου υπενθυμίζεις ότι, δεν πρέπει να αφήνεις τίποτα στο μέλλον και να θυμάσαι να απολαμβάνεις το παρόν.
Νεύρα
Αυτή η περίπτωση είναι η πιο συχνή –για κάποιους από εμάς- πνευματική κατάσταση. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία και ξεσπάς στο σπίτι σου, τότε να σε ενημερώσουμε ότι έχεις μπλέξει σε ένα φαύλο κύκλο αιώνιας ακαταστασίας κι εκνευρισμού.
Ωστόσο, μη σκας. Υπάρχει λύση εκεί ακριβώς που δεν υποψιάζεσαι. Το καλύτερο πράγμα, που έχεις να κάνεις όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση, είναι να ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού. Δεν μπορείς να φανταστείς τι εκτόνωση είναι να κάνεις ξεκαθάρισμα, να αλλάζεις τη διακόσμηση και να καθαρίζεις το χώρο σου.
Στο τέλος της μέρας, θα έχεις ένα σπίτι πεντακάθαρο κι ανανεωμένο κι εσύ θα είσαι ήρεμη και χαλαρή.
Απελπισία
Πολλές φορές έχεις να ασχοληθείς με τόσα πράγματα στην καθημερινότητά σου, που συχνά αμελείς το σπίτι σου. Αυτό όμως είναι κάτι που δυστυχώς, θα βρεις μπροστά σου. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις απελπισία, να νιώθεις αδυναμία και μελαγχολία.
Ήρθε λοιπόν, η ώρα να λάβεις δράση. Αυτό σημαίνει ότι για να νιώσεις καλά, πρέπει να ασχοληθείς με τα θέματα του χώρου σου. Μπορεί να πρέπει να αλλάξεις τους σωλήνες, ή πρέπει να βιδώσεις καλύτερα τα κουρτινόξυλα, ή να ξεβουλώσεις την μπανιέρα σου. Όλα αυτά είναι πράγματα, που αφορούν ξεκάθαρα εσένα και την καθημερινότητά σου. Και για να μπορείς να είσαι άνετη και ήρεμη, καλόν είναι να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου.
Ντροπή
Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα, που δυστυχώς άμα φωλιάσει μέσα σου, δύσκολα θα το ξεφορτωθείς. Γι΄ αυτό το λόγο, απομάκρυνέ το τουλάχιστον, από το σπίτι σου.
Θα τη βρεις να κρύβεται στους προσωπικούς σου χώρους, στην ντουλάπα σου, στο μπάνιο σου, στην αποθήκη σου, εκεί δηλαδή, που νιώθεις ευάλωτη με τον εαυτό σου. Οργάνωσε κι ανανέωσε το μπάνιο σου έτσι ώστε, να μη νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου. Δεν πειράζει αν έχεις στοκ από αντιρυτιδικές κρέμες ή scrub κυτταρίτιδας. Πειράζει μόνο αν σε κάνουν να ντρέπεσαι με το σώμα σου.
Κάνε ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σου και δώσε όσα ρούχα δεν σου κάνουν πια ή δεν είναι πλέον του γούστου σου. Το ότι άλλαξες στιλ δεν σημαίνει ότι μεγάλωσες. Ναι, σίγουρα μεγαλώνεις και θα έπρεπε να είσαι χαρούμενη με αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να έρχεσαι αντιμέτωπη κάθε μέρα με την αλλοτινή σου νιότη.
Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι, ακόμα κι αν χρειάζεται να αποχωριστείς πράγματα, που ανήκουν σε άλλες εποχές.