Το καλοκαίρι είναι μια φανταστική περίοδος για να φέρεις πνοή ανανέωσης στο χώρο σου και στη ζωή σου γενικά. Ο ελεύθερος χρόνος γενικά είναι περισσότερος, η όρεξη για δημιουργία επίσης – αν φυσικά είσαι υπό σκιά και δεν αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που βγήκες παραλία με 40+ βαθμούς – και τα υλικά με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς τα βρίσκεις και στη θάλασσα! Ή για να είμαι ακριβής, κυρίως στη θάλασσα.
Έχω παιδικές αναμνήσεις από ατελείωτες βόλτες με τη μαμά σε αμμουδιές του Ιονίου, από τις οποίες γυρίζαμε με σακουλάκια ολόκληρα γεμάτα κοχύλια. Ακόμα κι αν σου πέφτει μακριά το Ιόνιο όμως, σίγουρα θα αποφέρει καρπούς μια αντίστοιχη εξόρμησή σου στις αμμουδιές της Αττικής – ή σε όποιες είναι κοντά σου. Εκτός από το ότι είναι σαν να κρατάς τους θησαυρούς της θάλασσας, πράγμα υπέροχο σαν αίσθηση από μόνο του, ακόμα πιο ωραία αίσθηση είναι να δημιουργείς μόνος σου με αυτούς τους θησαυρούς. Παρακάτω θα βρεις 3 απλές ιδέες με κοχύλια, που θα προσθέσουν στο σπίτι σου τη θερινή αύρα του που χρειάζεται. Καλοκαίρι αφού!
*Χρήσιμο tip πριν ξεκινήσεις: τα κοχυλάκια σου πλένονται με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων, αρκεί να τα βάλεις στο καλαθάκι που έχει για τα μαχαιροπίρουνα. Μετά είναι έτοιμα για όποια χρήση επιλέξεις!
- Κοχύλια-κηροπήγια
Αν έχεις σταθεί αρκετά τυχερός ώστε να ΄χεις βρει αρκετά «χτένια» κοχύλια, μεγάλες αχιβάδες με λίγα λόγια, ένας τέλειος τρόπος να τα αξιοποιήσεις είναι να λιώσεις κερί μέσα την κοιλότητά τους. Παλιά υπολείμματα από λαμπάδες ή άλλα κεριά λιώνουν με λίγη υπομονή σε ένα πυρίμαχο σκεύος με την τεχνική μπεν μαρί. Βάζεις ένα φιτιλάκι, ή χοντρό σπάγκο που θα έχει σίγουρα ο μπαμπάς σου στην αποθήκη, χύνεις το κεράκι στο κοχυλάκι και voila!
Tip: Μπορείς να προμηθευτείς κάποιο αιθέριο έλαιο με άρωμα ωκεανού, ώστε να ρίξεις μέσα στο κερί και να κάνεις το project σου τελείως θαλασσινό!
- Κοχυλένια λαμπάκια
Αν είσαι σαν εμάς τα ρομαντικά παιδιά και θες λαμπιόνια (πόσο ωραία λέξη) όλο το χρόνο κι όχι μόνο τα Χριστούγεννα, θα εκτιμήσεις τα μάλα την καλοκαιρινή τους εκδοχή. Χρειάζεσαι ένα σετ λαμπάκια λευκά/κίτρινα, ψείρες κατά προτίμηση για να μπορούν να καλυφθούν καλύτερα από τα κοχύλια σου. Επίσης σιλικόνη ή κάποια ειδική κόλλα για κατασκευές που θα βρεις σε καταστήματα με είδη χόμπι. Κολλάς ένα κοχύλι στη βάση κάθε… λαμπακίου –ναι γιατί έτσι- και αφήνεις να στεγνώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Το αποτέλεσμα νομίζω θα δικαιώσει τον κόπο σου. Σκέψου μόνο πόσο τέλεια θα δείχνουν στο μπαλκόνι σου.
Tip: Αν δεν αντέχεις χωρίς λίγο έξτρα glam, μπορείς να κολλήσεις λίγο glitter στις άκρες των κοχυλιών, κατά προτίμηση με ένα διαφανές βερνίκι. Μην το παρακάνεις όμως, τα κοχύλια άλλωστε έχουν φυσική ομορφιά και δεν χρειάζονται μέικ απ.
- Γκλιν- γκλιν! (Wind chimes τα λένε στο χωριό μου)
Στην παραλία όπου θα μαζέψεις τις πρώτες σου ύλες, αν είσαι τυχερός θα βρεις και μερικά όμορφα, λεία ξύλα, ξεβρασμένα και έτοιμα να συμμετάσχουν στα καλοκαιρινά σου προτζεκτάκια. Σταυρώνεις 2 από αυτά, σε παρόμοιο μέγεθος, τυλίγοντάς τα με χοντρό σπάγκο. Στο μεταξύ, φτιάχνεις μερικές γιρλάντες περνώντας κοχύλια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών από νήμα (μερικά θα έχουν τρύπες, αν όχι, με ένα τέτοιο εργαλείο θα κάνεις θαύματα σε πολλά εύθραυστα υλικά για τέτοιους σκοπούς-αλλιώς πολύ προσεκτικά με σφυράκι και καρφί μπορείς να το καταφέρεις). Κρεμάς τις γιρλάντες σου στις 4 άκρες των ξύλων. Και μετά το γκλιν-γκλιν σου από κάποιο δέντρο στον κήπο, από το κουρτινόξυλο πάνω από την μπαλκονόπορτα, whatever.
Tip: Αν θέλεις μπορείς να διακοσμήσεις τη σύνθεση με χαντρούλες, όπως στην εικόνα, ή με μικρές πέτρες, βόλους κλπ.