Αρχικά, ως γνωστή Νutella maniac, θα παρακαλούσα όποιος προτιμά τη μερέντα να μιλήσει τώρα ή να σωπάσει για πάντα. Κανείς. Πολύ ωραία, προχωράμε!
Χτες ήταν η Παγκόσμια ημέρα Nutella – ένα δάκρυ και λίγο σαλάκι κύλησε – η οποία γιορτάζεται για ένατη συνεχή χρονιά και μάλιστα από φέτος, με τη στήριξη της Ferrero! Ήταν το 1994 όταν η Αμερικανίδα blogger Sara Rosso δοκίμασε για πρώτη φορά Nutella σε ένα ταξίδι της στην Ιταλία. Ξετρελάθηκε, έγινε ορκισμένη fan της γλυκιάς αμαρτίας και όταν με το καλό μεγάλωσε αποφάσισε να δημιουργήσει μια κοινότητα…λατρείας της Νutella !Αφού την προώθησε μέσω social media και λοιπών εκδηλώσεων, κατάφερε να καθιερώσει, πρώτα στη συνείδηση των απανταχού Nutella lovers κι από φέτος και επίσημα, την 5η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νutella! Όχι κι άσχημα, έτσι;; Με τη δύναμη του κουταλιού, όλα είναι δυνατά! Πάμε να δούμε, όμως, την ιστορία της αγαπημένης πραλίνας φουντουκιού. Η Nutella είναι προϊόν της Ιταλικής εταιρίας Ferrero. Ο Pietro Ferrero ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 στο ζαχαροπλαστείο του στην πόλη Alba, στο Piedmont, παρασκεύαζε μια δικής του σύλληψης “Pasta Gianduja” σε στερεή μορφή, αφού η αύξηση της φορολογίας στους σπόρους του κακαόδεντρου έκαναν αδύνατη την μαζική παραγωγή της παραδοσιακής σοκολάτας. Αργότερα, το 1951 διέθετε μια κρεμώδη εκδοχή της με την ονομασία “Supercrema“. Το 1963 τα ηνία της επιχείρησης πήρε ο γιος του Michele Ferrero , άλλαξε την ονομασία και τροποποίησε την σύνθεση με στόχο να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά. Το πρώτο βαζάκι Nutella βγήκε από το εργοστάσιο της Alba στις 20 Απριλίου 1964. Ακόμα και σήμερα η Nutella περιγράφεται σαν πραλίνα φουντουκιού επειδή η περιεκτικότητά της σε στερεά κακάο δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί σοκολάτα υπό την Ιταλική νομοθεσία. Τελικά, καλά λέει ο λαός πως τα παράνομα είναι τα πιο ωραία! Στην επίσημη σελίδα του World Nutella Day μπορείς να βρεις πολλές λαχταριστές συνταγές με Nutella καθώς και διάφορες πληροφορίες γύρω απ´ αυτή την ξεχωριστή κοινότητα! Η σελίδα διαθέτει και αρκετές εκκεντρικές γεύσεις για ‘σενα που σου αρέσουν οι βρώμικες γκουρμεδιές! Εγώ πιο κάτω σου θα σου δείξω πως να φτιάξεις Nutella Burger -ω ναι!- γιατί το διάβασα και πολύ μου άρεσε! Το burger το προσάρμοσα στα ελληνικά δεδομένα καθώς το αυθεντικό, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Lisa Marie στο Τορόντο, διαθέτει extra μπιφτέκι και σκόρδο! Δυνατή, έτσι;; Ωστόσο, εσύ που θέλεις απλά να φας ένα γλυκό να το γιορτάσεις, be my Nutella guest!
Για το burger
-2 Ψωμάκια για burger -Μια μπανάνα όχι πολύ ώριμη -Όση Νutella αντέχεις Για το κουρκούτι (θα τηγανίσεις τις μπανάνες!) – 1/3 του φλιτζανιού μπύρα – λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις – λίγη ζάχαρη -λάδι καρύδας για το τηγάνισμαΕκτέλεση Φτιάχνεις το κουρκούτι βάζοντας σ’ ένα μπωλ αρχικά την μπύρα και προσθέτεις το αλεύρι διαδοχικά, ανακατεύοντας με το σύρμα. Όταν θα γίνει ένας πηκτός χυλός, προσθέτεις και λίγη ζάχαρη, ίσα για να πάρουν χρώμα στο τηγάνισμα οι μπανάνες. Ξεφλουδίζεις τη μπανάνα, την κόβεις σε κομματάκια και τα βουτάς στο κουρκούτι. Σ’ ένα τηγάνι, βάζεις το λάδι καρύδας να κάψει κα ρίχνεις τις μπανάνες. Έχεις και μια τσιμπίδα για να μπορείς να γυρνάς εύκολα μέσα στο τηγάνι . Όταν ροδίσουν ελαφρώς, τις βγάζεις .Έχεις στρώσει και χαρτί κουζίνας σε ένα ταψάκι όπου θα ακουμπήσεις τις μπανάνες όταν θα τις βγάλεις. Εν τω μεταξύ, ψήνεις ελαφρά τα ψωμάκια στo grill ή στην τοστιέρα αφού τα κόψεις κατά μήκος. Όταν τα ψωμάκια είναι έτοιμα, τα ανοίγεις, αλείφεις και τις δύο πλευρές με όση Νutella αντέχεις, βάζεις ενδιάμεσα τις μπανάνες και σερβίρεις! Έτοιμο!