Είναι η εποχή της σαλάτας και για πολλούς αυτό τείνει να σημαίνει μεσημεριανά ταπερ με ”καημένα” φύλλα που μαραίνονται κάτω από θλιβερές βινεγκρέτ. Οι βίγκαν είναι πολύ καλύτεροι στο να φτιάχνουν σαλάτες (για εμάς, είναι κυρίως πιάτο παρά συνοδευτικό), όπως και άλλες χώρες.
Η Clementine Haxby είναι η μαγειρική διευθύντρια του The Salad Project, μιας αλυσίδας πέντε καταστημάτων που είναι αφιερωμένη στο να ζωντανεύει τη σαλάτα. Πιστεύει ότι μια απλή, νόστιμη σάλτσα είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να μετατρέψεις ένα θαμπό πιάτο σε ένα μπολ ευτυχίας. Παρακάτω είναι τα τρία dressings της.
Κρεμώδες dressing μάνγκο με κάρυ
200 ml γάλα καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
Μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι
10 γρ φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο
1 κουταλιά της σούπας κάρυ σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
50 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
100 γρ τσάτνεϊ μάνγκο
Μια χούφτα φρέσκο κόλιανδρο
Για ένα μεταξένιο και ηλιόλουστο dressing σαλάτας, βάλε όλα τα υλικά σου σε ένα μπλέντερ και χτύπα ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πικάντικο κάσιους
120 γραμμάρια κάσιους
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί ρυζιού
1 ίντσα τζίντζερ, ξεφλουδισμένο
100 σησαμέλαιο
1 ½ κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
20 χυμό λάιμ
Μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι
Μια χούφτα φρέσκο κόλιανδρο
Πρέζα νιφάδες τσίλι
200 νερό κρύο – προστίθεται όσο χρειάζεται
Τοποθέτησε τα κάσιους σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Συνέχισε να τα ανακατεύεις στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 5-8 λεπτά, ανάλογα με τη θερμότητα, αλλά πρόσεξέ τα για να μην καούν.
Τοποθέτησε τους ξηρούς καρπούς σου και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις νιφάδες τσίλι και το νερό, στο μπλέντερ και χτύπησε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε λίγο-λίγο το νερό και ανακατέψε μέχρι να έχεις μια καλή σύσταση.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε νιφάδες τσίλι μέχρι να είσαι ικανοποιημέν@ με το επίπεδο μπαχαρικών, ανακατεύοντάς τες για να προσθέσεις λίγη υφή και χρώμα στο ντρέσινγκ σου.
Green dressing
25 γρ βασιλικό
25γρ φύλλα μέντας, χωρίς μίσχους
25 γρ σπανάκι
1 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
Χυμός 1 λεμονιού
1-2 πρέζες θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
300 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αφαίρεσε τα φύλλα μέντας από τους μίσχους, βάλε όλο το βασιλικό, το δυόσμο και το σπανάκι σε ένα μπλέντερ (κράτα τα κοτσάνια του βασιλικού, κρατούν πολλή γεύση), μετά πρόσθεσε τη μουστάρδα, το λεμόνι, το θαλασσινό αλάτι και τη ζάχαρη.
Σχημάτισε μια πάστα, στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και είτε χτύπησέ το μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χρησιμοποιήσέ το με φρέσκες ντομάτες και μοτσαρέλα με μια τελευταία πρέζα αλάτι και ολόκληρα φύλλα βασιλικού ή περιχύσε το φρέσκο πεπόνι στο ψυγείο και το ζαμπόν Πάρμας.
H Haxby προτείνει: «Αυτό το ντρέσινγκ κάνει επίσης θαύματα με κατσικίσιο τυρί, φρυγανισμένα καρύδια σφενδάμου και ρόκα, αν ψάχνεις για κάτι αλμυρό και γλυκό, αλλά ακόμα αρκετά πράσινο για να γίνει μια σαλάτα».