Η ντοπαμίνη είναι περισσότερο γνωστή ως η ορμόνη που εκκρίνεται στον οργανισμό μετά την άσκηση και σου χαρίζει αυτή την αίσθηση ώθησης και ενέργειας που νιώθεις μετά από κάθε προπόνηση.
Νέα μελέτη υποστηρίζει, όμως, ότι μπορεί να σχετίζεται όχι μόνο με το μετά, αλλά και με το πριν μιας προπόνησης. Ίσως, λοιπόν, να είναι η ουσία – κλειδί, που θα σε παρακινήσει να ασκηθείς.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα απορήσεις για εκείνον τον γνωστό σου, που χαίρεται να ξυπνάει νωρίς και να πηγαίνει για τρέξιμο, ίσως είναι καλό να αναζητήσεις το αίτιο της δικής σου απροθυμίας για γυμναστική στα επίπεδα αυτής της ορμόνης στον οργανισμό σου.
Αυτό υποστηρίζει μια δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σύμφωνα με την οποία η ποσότητα ντοπαμίνης που καταναλώνουμε κατά την προπόνηση μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας, αλλά και την αρχική προθυμία μας να γυμναστούμε. Η μελέτη αξιοποίησε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η οποία νεκρώνει του νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη. Οι ερευνητές ζήτησαν στους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια χειρολαβή, τόσο τις ημέρες που έπαιρναν τη φαρμακευτική τους αγωγή με ντοπαμίνη, όσο και τις ημέρες που δεν την έπαιρναν.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν τα φάρμακά τους, μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με ακρίβεια και σε καθορισμένα επίπεδα προσπάθειας την χειρολαβή. Χωρίς τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής, αντίθετα, ανέφεραν ότι κατέβαλαν υπερβολική προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τη χειρολαβή. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια διαδικασία τους φαινόταν δυσκολότερη.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν ντοπαμίνη ήταν πιο πρόθυμοι να προσπαθήσουν περισσότερο για να ολοκληρώσουν μια εργασία από ό,τι όταν δεν έπαιρναν τα φάρμακά τους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Οι έρευνες έδειξαν, ουσιαστικά, ότι η ντοπαμίνη μπορεί να κάνει μια εργασία να μοιάζει ευκολότερη, αλλά και να ενισχύσει το κίνητρό μας να την ολοκληρώσουμε.
Πώς θα ενισχύσεις τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό σου
Τα επίπεδα ντοπαμίνης περνούν από φυσικές διακυμάνσεις. Υπάρχει, ωστόσο, τρόπος να τα ενισχύσεις πριν ξεκινήσεις την προπόνησή σου:
- Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Neuroscience, η στέρηση ύπνου οδηγεί σε μείωση της ντοπαμίνης και της εγρήγορσης, που σημαίνει ότι, αν μια νύχτα δεν κοιμηθείς καλά, την επόμενη ημέρα θα αισθάνεσαι περισσότερη κόπωση και θα δυσκολευτείς να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου. «Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για μια αποδοτική επόμενη ημέρα», λέει η personal trainer Lorna Wilkins.
- Απόλαυσε τον πρωινό σου καφέ
«Η καφεΐνη το πρωί θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την ντοπαμίνη σου», λέει η θεραπεύτρια ύπνου Amanda Srowbridge. «Προσπάθησε, όμως, να αποφύγεις την κατανάλωσή της μετά τις 12 το μεσημέρι, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου, μειώνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης στον οργανισμό».
- Δώσε διατροφική έμφαση στις πρωτεΐνες
Η διατροφή είναι σημαντική. Η τρυπτοφάνη σχετίζεται με ενισχυμένη ντοπαμίνη και σεροτονίνη και βρίσκεται κυρίως σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. «Αυτά περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και γάλα, αλλά και τόφου, φασόλια, σπιρουλίνα και ξηρούς καρπούς», αποκαλύπτει η Srowbridge.
- Άκου μουσική που σου τονώνει τη διάθεση
Όλοι αγαπάμε τη μουσική, κάτι που αποτυπώνεται και στην ικανότητά της να ενισχύει την ντοπαμίνη του οργανισμού. «Βρες ποια μουσική σε κάνει να θες να χορέψεις, καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι μελωδίες που σου δημιουργούν θετικά συναισθήματα αυξάνουν τη δραστηριότητα στις περιοχές ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Μπορείς, λοιπόν, να αξιοποιήσεις αυτή την επιπλέον ενέργεια σε μια παραγωγική προπόνηση», λέει η Wilkins.
- Γυμνάσου το πρωί
«Τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι υψηλότερα όταν ξυπνάμε το πρωί, επομένως προσπάθησε να γυμνάζεσαι στην αρχή της ημέρας σου», προτείνει η Wilkins.
Τέλος, ξεκίνα την προπόνησή σου με καλή διάθεση και πού ξέρεις; Ίσως όταν την ολοκληρώσεις, η διάθεσή σου να είναι ακόμη καλύτερη!