Η βιωσιμότητα είναι η νέα και πιο επίκαιρη έννοια των τελευταίων χρόνων και όχι άδικα αν θέλεις τη γνώμη μας. Ο κόσμος μας αλλάζει ριζικά σε όλα τα επίπεδα, το περιβάλλον πλήττεται από τις λανθασμένες ενέργειες των προγενέστερων μας και εμείς στεκόμαστε πολλές φορές αμέτοχοι να αντικρίζουμε με τρόμο και αμηχανία την νέα πραγματικότητα.
Παρόλα αυτά, ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, ανατρέποντας τα ισχύοντα δεδομένα, βελτιώνοντας την παρούσα κατάσταση και δίνοντας το καλό παράδειγμα στις επόμενες γενιές με τη στάση και τις πράξεις μας.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα “απλά”. Πώς θα καταφέρουμε να διδάξουμε και να μυήσουμε τα μικρά παιδιά στην βιωσιμότητα και την υιοθέτηση eco καθημερινών συνηθειών;
Υποστήριξη των τοπικών αγορών και παραγωγών
Το φαγητό αποτελεί το “καύσιμο” που μας ενεργοποιεί και μας προσφέρει την απαραίτητη δύναμη που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρειάζεται να καταναλώνουμε όσο πιο ποιοτικά τρόφιμα γίνεται. Για αυτό, καλό θα ήταν εμείς και τα παιδιά μας να δώσουμε σημασία και να υποστηρίξουμε τους τοπικούς αγρότες και τις αγορές της γειτονιάς μας, οι οποίοι μας βοηθούν να μάθουμε σε βάθος περισσότερες πληροφορίες για την αειφόρο καλλιέργεια. Μέσω αυτών των διασκεδαστικών και άκρως εποικοδομητικών συναντήσεων οι νεότεροι θα μπορέσουν να μυηθούν σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, αγαπώντας το περιβάλλον, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη επ’ αυτού του ζητήματος και δρώντας με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς να βλάπτουν την Μητέρα Φύση.
Ανακύκλωση, zero food waste και νέος τρόπος ζωής
Όσον αφορά τα καθημερινά απορρίμματα, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, δείχνοντας την προτίμηση μας σε προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είναι για παράδειγμα τα γυάλινα παγουράκια και οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αποθήκευσης τροφίμων. Παρόλα αυτά, τι μπορούμε να κάνουμε με τα εναπομείναντα τρόφιμα ή με τα οστά των πουλερικών και των κρεάτων, ώστε να ακολουθήσουμε τον κανόνα του
Zero Food Waste;
Βράζοντας τα και κρατώντας τον θρεπτικό τους ζωμό σε βαζάκια διδάσκουμε στα παιδιά μας πως τίποτα δεν πάει χαμένο και όλα έχουν κάποια χρησιμότητα στην καθημερινότητα μας. Επίσης, σε συνέχεια αυτού μπορούμε να αρχίσουμε να κομποστοποιούμε όλες τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών σε δικούς μας κάδους ή στους ειδικά διαμορφωμένους που βρίσκονται σίγουρα στην περιοχή μας.
Συλλογικές δραστηριότητες
Πώς μπορεί να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η σχέση μας με τα μικρά παιδιά; Μέσω των εποικοδομητικών συλλογικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, η επιμέλεια ενός μικρού κήπου με βότανα θα συμβάλλει στο να έρθουν πιο κοντά με τη φύση, ενώ το μαγείρεμα θα τα παρακινήσει να δοκιμάσουν τις υγιεινές τους δημιουργίες.
Τέλος, το καθάρισμα με απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον θα βοηθήσει στο να κατανοήσουν πως σεβόμαστε με κάθε τρόπο τον πλανήτη μας, εκτιμώντας όσα μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
Ας δείξουμε τον σεβασμό μας στο περιβάλλον με απλές, καθημερινές πράξεις που σίγουρα κάνουν τη διαφορά. Ήρθε η ώρα τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο οικολογικότερο, που διαπνέεται από εκτίμηση και αγάπη τόσο ως προς τη φύση όσο και ως προς τον συνάνθρωπο μας.