Καφές με αβοκάντο
Τι θα χρειαστείς:
- 1/2 ώριμο αβοκάντο
- 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1 – 2 σταγόνες υγρή στέβια
- 1 φλιτζάνι δυνατός καφές
- πάγος, για το σερβίρισμα
Πώς θα τον φτιάξεις:
Απλά ανακάτεψε τα πάντα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Γέμισε ένα ή δύο ποτήρια με πάγο, και ρίξε το μείγμα του καφέ από πάνω. Καλή απόλαυση!
Κέικ με παπαρουνόσπορο
Υλικά:
- 4 αβγά
- 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- 1 βανιλίνη
- 50 γραμμάρια παπαρουνόσπορο
- 250 γραμμάρια φαρίνα
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα βάλε πρώτα τα υγρά στοιχεία και ανακάτεψε. Προσθέτετε τη βανιλινη, το ξύσμα, τον παπαρουνόσπορο και τη φαρίνα και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθέτησε σε μακρόστενη φόρμα, αφού την έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει ή τοποθετώντας πρώτα μια λαδόκολλα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή έως ότου το ξυλάκι που θα βάζεις ως δείκτη ψησίματος, ή μια οδοντοδλυφίδα, να βγαίνει στεγνό.
Σουφλέ με κουνουπίδι
Υλικά:
- 1 μέτριο κεφάλι κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκίτσες
- 1 φλιτζάνι ωμά κάσιους
- ⅓ φλιτζάνι διατροφική μαγιά
- 1 ½ κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 2 φλιτζάνια / 500 ml ζωμό λαχανικών (ή νερό)*
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πρέπει να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα για να βυθιστεί πλήρως το κουνουπίδι. Στο μεταξύ, πλύνε και κόψε το κεφάλι του κουνουπιδιού χωρίζοντας τα μπουκετάκια σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Μπορείς να προσθέσεις τα φύλλα του κουνουπιδιού στο ψήσιμο επίσης. Πρόσθεσε το κουνουπίδι στο βραστό νερό και μαγείρεψε για 10 λεπτά και στη συνέχεια στράγγιξέ το. Στο μεταξύ, σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας, πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά (της σάλτσας) και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκίμασε τη σάλτσα και προσάρμοσε τα καρυκεύματα ανάλογα. Τοποθέτησε το κουνουπίδι σε ένα ταψί που χωράει όλο το κουνουπίδι και περίχυσε με τη σάλτσα. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού, πίεσε το κουνουπίδι προς τα κάτω, ώστε να βυθιστεί πλήρως στη σάλτσα. Ψήσε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω. Σέρβιρέ το μόνο του ή με λίγο ψωμί και σαλάτα.
Πολύχρωμη σαλάτα φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι
Υλικά:
- 1 κούπα ρεβίθια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
- 2 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 του φλιτζανιού κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (και μισό σε ροδέλες)
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουταλιές της σούπας κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 5 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
- μισό μωβ λάχανο
- μισό μαρούλι
- 2 αγγούρια σε φέτες
- 2 καρότα τριμμένα
- 3 ραπανάκια σε φέτες
- 8 ντοματίνια κομμένα στα 4
Εκτέλεση:
Για τα φαλάφελ:
Στράγγιξε τα ρεβίθια και ρίξε τα στο μπλέντερ μαζί με λίγο από τον μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, το κύμινο και λίγο αλάτι. Χτύπα τα στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αυτό το μείγμα το πλάθεις φαλάφελ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλε λίγο ελαιόλαδο, και σε μέτρια θερμοκρασία ψήσε τα φαλάφελ για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Γύρισέ τα και από την άλλη πλευρά, και συνέχισε το ψήσιμο για περίπου 4 λεπτά ακόμη.
Για τη σάλτσα:
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ταχίνι με το ζεστό νερό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι και κράτα το μισό από το μείγμα στην άκρη. Ρίξε στο μπολ με τη σάλτσα το μαρούλι, το λάχανο και τον υπόλοιπο μαϊντανό, ανακάτεψε καλά και βάλε από πάνω το αγγούρι, τα ραπανάκια, τα τοματίνια, το καρότο και τις φέτες κρεμμυδιού. Στην άκρη βάλε τα φαλάφελ και περίχυσε με την υπόλοιπη σάλτσα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ξερά σύκα γεμιστά με αμύγδαλο και επικάλυψη σοκολάτας