Αν αυτό είναι ένα από τα Σαββατοκύριακα που έχεις πολλή όρεξη για δημιουργία και ταυτόχρονα δεν θέλεις να βγεις από το σπίτι ήρθε η ώρα να ξεδιπλώσεις, ή να ανακαλύψεις, το ταλέντο σου στη μαγειρική.
Vegan gingerbread latte
Τι θα χρειαστείς (για 2 κούπες):
- 60 ml καφέ (2 σφηνάκια εσπρέσο)
- 1 ½ φλιτζάνια / 375 ml φυτικό γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτο μπαχαρικό (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας μελάσα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας (ή σιρόπι σφενδάμου)
Για το σερβίρισμα:
- ½ φλιτζάνι σαντιγί κρέμα καρύδας (προαιρετικά)
- Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Πώς θα το φτιάξεις:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία πρόσθεσε όλα τα υλικά του latte. Χρησιμοποίησε ένα σύρμα για να ανακατέψεις καλά όλα τα υλικά και ανακάτευε όσο το γάλα ζεσταίνεται μέχρι να σιγοβράσει. (Εάν διαθέτεις συσκευή αφρού χειρός, χρησιμοποίησέ τη για να κάνεις αφρόγαλα καθώς ζεσταίνεται.) Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, βγάλε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και μοίρασε το latte σου σε δύο κούπες. Σέρβιρε με μια σαντιγί κρέμα καρύδας και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο για ένα πραγματικά αρωματικό latte. Απολαύστε το αμέσως όσο είναι ζεστό.
Μπισκότα με αμύγδαλα και σοκολάτα
Υλικά (για 12 περίπου μπισκότα):
- ½ φλιτζάνι (120 γραμμάρια) βούτυρο αμυγδάλου
- ¼ φλιτζάνι (55 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο ή βούτυρο χωρίς γαλακτοκομικά, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι (50 γραμμάρια) καστανή ζάχαρ
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας γάλα βρώμης
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι αμυγδάλου
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 90 γραμμάρια σοκολάτα, χοντροκομμένη
- 90 γραμμάρια καβουρδισμένα και αλατισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώσε δύο φύλλα ψησίματος με λαδόκολλα.
Στο μπολ ενός μίξερ χτύπα το βούτυρο αμυγδάλου, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη. Χτύπα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες, περίπου 3 λεπτά. Πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλιας, το αυγό και το γάλα και στη συνέχεια χτύπα μέχρι να ενωθούν.
Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Πρόσθεσε στο μίξερ και χτύπα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε περίπου τα τρία τέταρτα από τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη θα είναι κολλώδης.
Ρίξε 3 κουταλιές της σούπας ζύμη στα προετοιμασμένα φύλλα ψησίματος—περίπου 6 μπισκότα ανά φύλλο. Στρώσε τις κορυφές των μπισκότων με μερικά από τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα κομμάτια σοκολάτας. Πασπάλισε από πάνω με λίγο χοντρό αλάτι, εάν το χρησιμοποιήσεις. Ψήσε τα μπισκότα μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, αλλά το κέντρο να φαίνεται μαλακό, για 9 έως 11 λεπτά. Οι κορυφές θα φουσκώσουν ελαφρώς. Άσε τα μπισκότα στο ταψί μέχρι να μπορέσεις να τα σηκώσεις, τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αποθήκευσε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες.
Ξινός τραχανάς με φέτα και πιπεριά
Τι θα χρειαστείς (για 2 πιάτα):
- 250 γραμμάρια ξινός τραχανάς
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά χαλαπένιος
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 500 ml ζωμό λαχανικών ή κότας
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Πώς θα τον φτιάξεις:
Καθάρισε τη χαλαπένιος και αφαίρεσε τα κουκούτσια. Πρόσθεσέ την στο μπλέντερ μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι.
Βάλε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Πρόσθεσε το μείγμα λαχανικών, τα μπαχαρικά και σώταρέ τα. Πρόσθεσε τον τραχανά και ανακάτεψε για λίγα δεύτερα. Πρόσθεσε το ζωμό και σιγόβρασε για 10 λεπτά.
Ο τραχανάς είναι έτοιμος, μελωμένος, ζεστός, spicy. Σέρβιρε με τρίμμα φέτας, φύλλα φρέσκιας ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η φέτα λιώνει, πάνω από το τραχανά και τον κάνει κρεμώδη.
White Russian
Υλικά:
- 60 ml Vodka
- 30 ml Coffee Liqueur
- 15 ml κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη
Εκτέλεση:
Σε ένα ποτήρι προσθέτεις τη βότκα και το λικέρ καφέ, προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και είτε το ανακατεύεις είτε το πίνεις έτσι.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Υγιεινό πρωινό: 5 συνταγές με στέβια για να ξεκινήσεις σωστά την ημέρα σου