Φτάσαμε λοιπόν και στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου με τον καιρό να μην έχει αποφασίσει 100% πώς θέλει να συμπεριφερθεί και τις μισές μέρες να είναι σχετικά καλός, ενώ τις υπόλοιπες απόλυτα χειμωνιάτικος.
Εάν λοιπόν αυτό είναι ένα Σαββατοκύριακο που νιώθεις πως έχεις έμπνευση και διάθεση να πειραματιστείς με νέες συνταγές μαγειρικής εδώ θα δεις τις δικές μας αγαπημένες.
Η συνταγή για ένα βαζάκι ‘overnight oats’ με γεύση μηλόπιτα
Για τη δική σου sauce μήλου θα χρειαστείς:
- 2 μεσαία μήλα
- 1–2 κουταλιές λάδι καρύδας
- 1 κουταλάκι κανέλα
Προθέρμανε τον φούρνο και στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Κόψε τα μήλα σε τέταρτα, καθάρισε τη φλούδα τους και περίχυσε με το λάδι καρύδας. Πασπάλισε με την κανέλα και ψήσε τα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, άφησέ τα να κρυώσουν δέκα λεπτά και βάλε τα στο blender μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Για το βαζάκι με το overnight oats θα χρειαστείς:
- 1/3 της κούπας βρώμη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- λίγο αλάτι
- 1/3 της κούπας sauce μήλου
- 1/3 της κούπας γιαούρτι
- 1/3 της κούπας γάλα
- 1/2 κουταλάκι βανίλια
Πώς θα το φτιάξεις:
Προετοίμασε τη sauce μήλου. Σε ένα βαζάκι ανακάτεψε τη βρώμη, την κανέλα και το θαλασσινό αλάτι. Πρόσθεσε τη sauce, το γιαούρτι, το γάλα και τη βανίλια και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά μεταξύ τους. Κλείσε το βαζάκι και βάλε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 ώρες. Όταν ξυπνήσεις το επόμενο πρωί πρόσθεσε 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα, ανακάτεψε και πρόσθεσε ό,τι θες για topping. Κομμάτια μήλου, κανέλλα, φιστικοβούτυρο.
Σούπα με ψητά καρότα και ginger
Τι θα χρειαστείς:
- 1 κιλό καρότα κομμένα σε φέτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σόγια sauce
- 1 κουταλιά τριμμένο ginger
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
- 1/2 κουταλάκι λευκό πιπέρι
- 1 κούπα ζωμό λαχανικών
- 1-1/2 κούπα νερό
Για τα αμύγδαλα που θα καβουρδίσεις
- 2/3 της κούπας αμύγδαλα
- 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι πιπέρι
- 1/3 κούπα ψιλοκομμένο κόλιανδρο
Πώς θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξε το λάδι, τη sauce σόγιας, το ginger, το αλάτι και το πιπέρι. Με αυτό το μείγμα ανακάτεψε καλά τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Σε ένα ταψί που έχεις στρώσει αντικολλητικό τηγάνι ψήσε για 25 λεπτά τα καρότα και τα κρεμμυδάκια, μαζί με το σκόρδο.
Βάλε στο blender το γάλα καρύδας, τα ψημένα καρότα και κρεμμυδάκια, τον ζωμό και το σκόρδο. Πρόσθεσε το αλάτι και το πιπέρι και δούλεψε το μείγμα μέχρι να έχει κρεμώδη υφή. Πρόσθεσε λίγο χλιαρό νερό αν χρειάζεται.
Σέρβιρε πασπαλίζοντας με φρεσκοκομμένο κόλιανδρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα.
Βασκικό burnt cheesecake
Υλικά:
- 680 γραμμάτια τυρί κρέμα
- 230 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
- 330 γραμμάρια ζάχαρη λευκή
- 410ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
- 6 αυγά ολόκληρα
- 1 αυγό (μόνο τον κρόκο)
- 1 πρεζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βανίλια (σιρόπι)
- 1 κουταλιά της σούπας Ουίσκι
- 55 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Χτύπα στο μίξερ το τυρί κρέμα με το μασκαρπόνε μέχρι να ενωθούν τα υλικά (σε μέτρια ταχύτητα για 6′-7′). Ρίξε τη ζάχαρη σε δόσεις και συνέχισε το χτύπημα στην ίδια ταχύτητα μέχρι να ενωματωθεί η ζάχαρη. Βάλε ένα ένα τα αυγά και μόλις ενωματωθούν όλα πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά και χτύπα για άλλα 2′-3′ Σε αποσπώμενη φόρμα 26cm, την οποία έχεις πρώτα βουτυρώσει, τοποθέτησε προσεκτικά και περιμετρικά να καλύψει όλη την φόρμα, δύο αντικολλητικά φύλλα ψησίματος το ένα πάνω από το άλλο. Ρίξε το μέιγμα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
Tip 1. Μόλις η επιφάνεια πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα, βγάλε τη φόρμα από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει για 10′. Ξεφορμάρεις και το αφήνεις με το χαρτί να κρυώσει τελείως για ένα ακόμη 2 ώρες.
Tip 2. Αν το σερβίρεις το απόγευμα/βράδυ συνόδευσε το με το αγαπημένο σου ουίσκι!
Ginger tea με φρέσκο ginger
Tι θα χρειαστείς:
- 1/2 κούπα φρεσκοτριμμένο ginger
- 1 λίτρο νερό βρασμένο
- λίγο μέλι
Πώς θα το φτιάξεις:
Bάλε σε μία μεγάλη τσαγιέρα ή ένα μπουκάλι το ginger. Ρίξε το βραστό νερό. Άφησέ το για μία ώρα ή ιδανικά για όλο το βράδυ. Στράγγιξέ το, βάλε το μέλι και απόλαυσέ το με πάγο ή χωρίς. Αν θες μπορείς και να το ζεστάνεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Φτιάξε βάφλες με τσένταρ, μπέικον και -όσο περίεργο και εάν ακούγεται- μήλο