Ανεξάρτητα από το εάν είσαι vegan, εάν νηστεύεις ή εάν απλά θέλεις μια εναλλακτική συνταγή καρμπονάρας, το σίγουρο είναι πως αυτή από το thecookinyou θα κερδίσει την καρδιά σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά:
- 500 γραμμάρια σπαγγέτι
για τη μαρινάδα μανιταριών:
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. σόγια
- 1/2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. μηλόξυδο
- 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. κουρκουμά
- 300 γρ. ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια
για το vegan τυρί:
- 120 γραμμάρια ωμά κάσιους
- 15 γρ.(4 κ.σ.) διατροφική μαγιά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
για την κρέμα καρμπονάρας:
- 250 ml ρόφημα αμυγδάλου
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μηλόξυδο
- vegan τυρί
- αλάτι, πιπέρι
για τα σωταρισμένα μανιτάρια:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
για το σερβίρισμα:
- 120 γραμμάρια ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
- 30 γραμμάρια καβουρδισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Σε ένα μπολ ρίξε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακάτεψέ τα. Κόψε τα μανιτάρια σε φέτες και τα πρόσθεσέ τα στο μπολ. Άφησέ τα στην άκρη.
Βήμα 2: Βράσε σε άφθονο νερό τα κάσιους για 15 λεπτά. Αφού κρυώσουν ελαφρά σκούπισέ τα με απορροφητικό χαρτί και ρίξτα στο multi, μαζί με όλα τα υλικά για το τυρί. Πρέπει να σπάσουν αρκετά, να γίνουν σαν σκόνη.
Βήμα 3: Στο μπλέντερ ρίξε όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από το αλάτι. Χτύπα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχεις μία απαλή και κρεμώδης σάλτσα. Δοκίμασέ την και αν χρειαστεί πρόσθεσε αλάτι.
Βήμα 4: Σε άφθονο αλατισμένο νερό, βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι τσιγάρισε σε μέτρια θερμοκρασία το ψιλοκομμένο σκόρδο, πρόσθεσε τα μανιτάρια (χωρίς τα υγρά της μαρινάδας) και σώταρε για περίπου 5-7 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Καβούρδισε το κουκουνάρι (αν το χρησιμοποιήσεις) σε μέτρια θερμοκρασία.
Βήμα 5: Σούρωσε τα ζυμαρικά, ρίξε την κρέμα καρμπονάρας στην κατσαρόλα, πρόσθεσε τα μανιτάρια και ανακάτεψε. Στο κάθε πιάτο πρόσθεσε λιαστή ντομάτα και κουκουνάρι.