Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι αρχικά ότι του ανήκουν περισσότερα από ένα Όσκαρ. Μένει μόνο να συμφωνήσει και η Ακαδημία και θα είμαστε εντάξει. Χθες έγινε η avant premiere του Joker και οι περισσότεροι σήμερα το πρωί δεν το έχουμε ξεπεράσει.
Πάνε μήνες από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν τα πρώτα άρθρα και φωτογραφίες για την ταινία. Κάπως έτσι δημιουργείς ένα τεράστιο εμπορικό hype για να φτάσεις το χθεσινό βράδυ σε sold out προβολές. Η νέα ταινία του Todd Phillips δεν ήρθε να βασιστεί σε κάποιο κόμικ ούτε αποτελεί κάποιο sequel. Είναι απλά μια εκδοχή ανάμεσα σε πολλές για τον Arthur Fleck πριν τον Joker. Σίγουρα όμως, από σήμερα, η αγαπημένη μας.
Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, λέμε απλά ότι θαυμάσαμε το ανυπέρβλητο ταλέντο του Joaquin Phoenix
Για το γέλιο του, για το ότι έχασε 25 κιλά για τον ρόλο, για το ότι είχε το θάρρος να χορεύει μόνος. Ποτέ ξανά κανείς ηθοποιός δεν έσκαψε τόσο βαθιά στον ψυχισμό ενός villain ήρωα. Όσο κι αν θα έχουμε για πάντα στις καρδιές μας τον Heath Ledger – αυτό δεν είναι το ίδιο. Είδαμε τι συμβαίνει σε μια κοινωνία όταν ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του και ξεχνά τι πάει να πει καλοσύνη. Και για όσους νόμιζαν ότι η ταινία είναι άλλη μια ταινία βίας, μάλλον δεν πρόσεχαν και πολύ κατά τη διάρκεια της.
Σαφώς και υπάρχουν βίαια πλάνα, αλλιώς αν ήταν όλα ρόδινα δεν θα μιλούσαμε για τον Joker. Αντί όμως να εστιάσουμε και να υποστηρίξουμε πως η συγκεκριμένη ταινία προμοτάρει τη βία, μπορούμε απλά να λάβουμε υπόψιν την πρώτη ώρα της ταινίας που δεν βλέπουμε κανένα βίαιο συμβάν – εκ μέρους του Joker. Γιατί όλο το υπόλοιπο που βιώνει ο ίδιος είναι βία. Κι όπως αναφέρει και ο ίδιος μέσα στην ταινία: “το χειρότερο πράγμα με την ψυχική ασθένεια είναι ότι όλοι περιμένουν να συμπεριφέρεσαι σαν να μην την έχεις”. Και δεν δικαιολογούμε ό,τι έγινε στη συνέχεια με την ψυχική ασθένεια, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε πιο ανοιχτά για εκείνη;
Η ταινία του Todd Phillips είναι βίαιη μόνο από την άποψη ότι εκφράζει την κοινή γνώμη που μας θέλει πάντα όλους χαρούμενους και χαμογελαστούς
Αυτό ναι, είναι βία. Βία είναι που κάποιοι θεώρησαν σωστό να διαμαρτυρηθούν δημόσια για να μην παιχτεί η ταινία σε τοπικούς κινηματογράφους. Πάμε στοίχημα ότι αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι με αυτούς που έκαναν bullying στον Arthur Fleck. Τελικά, το μόνο που μπορεί να γεννήσει συμπεριφορές ανάλογες με αυτές στην ταινία είναι οι διαρκείς συζητήσεις στα media για αυτές, και σίγουρα όχι η ίδια η ταινία. Γιατί αλλιώς είναι σαν να ισχυριζόμαστε ότι μετά από κάθε θρίλερ που προβάλλεται, συμβαίνει κάτι ανάλογο στην πραγματική ζωή. Έτσι θα είχε ξεκληριστεί ολόκληρος ο πλανήτης.
Είδαμε, λοιπόν, τον Joker και διαλέξαμε “στρατόπεδο”. Όχι απαραίτητα εναντίον του Wayne ή κάποιου άλλου, μα σίγουρα υπέρ του Arthur Fleck. Και δεν γελάσαμε καθόλου. Αν περιμέναμε να γελάσουμε με κάποιον απλά επειδή έχει το όνομα Joker, θα ήμασταν ανόητοι.