Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί οι σκύλοι λατρεύουν το γρασίδι. Και όχι μόνο να κυλιούνται πάνω του, αλλά και να το τρώνε. Παρόλο που πολλές φορές παρουσιάζουν προβλήματα αμέσως μετά, όπως πρόκληση εμετού ή στομαχικές διαταραχές. Το θέμα έγκειται στο ότι δεν είναι εξακριβωμένο αν τελικά το γρασίδι πειράζει τα σκυλιά ή όχι. Κάποια τετράποδα το αντέχουν και άλλα αντιδρούν στην κατάποσή του.
Ενοχλήσεις στο στομάχι
Αν ο σκύλος σου ανήκει στην ομάδα που παρουσιάζει ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση του πράσινου, την καλύτερη λύση θα στη δώσει ο κτηνίατρος. Αν όμως το τρώει και δεν έχει καμία επίπτωση, είναι πιθανό ότι το κάνει για να μειώσει κάποιον πόνο ή ενόχληση που του προκλήθηκε από άλλη τροφή στο στομάχι, οπότε και δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι.
Ανάγκη για φυτικές ίνες
Άλλη πιθανή αιτία για αυτήν τη συμπεριφορά, είναι η έλλειψη φυτικών ινών. Ο οργανισμός του σκύλου καταλαβαίνει αυτήν την έλλειψη και τον οδηγεί στο να καταναλώσει γρασίδι, όπου το βρίσκει διαθέσιμο. Γι’αυτό βεβαιώσου ότι η διατροφή που του προσφέρεις είναι πλήρης, με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, και μην ξεχνάς να ελέγχεις την ποσότητα των φυτικών ινών. Βοηθούν στην συνολική ευεξία του σκύλου, την στομαχική ακεραιότητα και τη λειτουργία του εντέρου.
Λόγω ανίας
Ο λόγος μπορεί να είναι και πολύ πιο απλός. Ο σκύλος μπορεί να βαριέται ή να βλέπει το γρασίδι σαν παιχνίδι, γι’αυτό και καταλήγει να το τρώει. Όπως μπορεί να φάει τα παπούτσια σου στο σπίτι ή τα κρόσσια από τα μαξιλάρια του καναπέ. Σιγουρέψου λοιπόν ότι ο σκύλος σου μένει απασχολημένος κατά τη διάρκεια της βόλτας, αλλά και στο σπίτι με παιχνίδια για να αποφύγεις τυχόν προβλήματα.
Κληρονομικοί παράγοντες
Από τα αρχαία χρόνια, οι σκύλοι κατανάλωναν ό,τι έβρισκαν στη φύση, καθώς δεν είχαν την πολυτέλεια να σερβίρονται μπωλ από μαγειρεμένο φαγητό ή τροφή ειδική για αυτά. Ειδικά τα άγρια σκυλιά και οι λύκοι, ακόμα φαίνεται πως συνεχίζουν αυτήν τη διατροφική ρουτίνα. Εκτός από αυτό, έχει αποδειχθεί ότι το χόρτο μπορεί να τα βοηθήσει να απομακρύνουν εσωτερικά παράσιτα, καθώς το γρασίδι έχει την τάση να τυλίγεται γύρω από αυτά όταν διαπερνά την εντερική οδό.
Ενώ λοιπόν μπορεί να μην υπάρξει καμία απολύτως επίπτωση στην υγεία του σκύλου σου, καλό είναι να ελέγχεις τις κινήσεις του. Ειδικά στη βόλτα, υπάρχουν μέρη στα οποία δεν γνωρίζεις τι χημικά μπορεί να περιέχει το γρασίδι. Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, για να μην εισέλθει τίποτα το τοξικό στον οργανισμό του.
Σε κάθε περίπτωση, με μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ενεργητικότητα και παιχνίδι και σταθερά ραντεβού στον κτηνίατρο, είσαι σε θέση να διατηρήσεις την υγεία του σκύλου σου άριστη και τον ίδιο ευτυχισμένο και ανέμελο.