Η χρήση των social media είναι καθημερινή και σχεδόν αδιάκοπη. Σε αυτό το χρόνο που αφιερώνουμε καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, έχοντας αναδειχθεί στον απόλυτο «βασιλιά» των κοινωνικών πλατφορμών. Ανάμεσα σε όσα έχουν κάνει αυτή την εφαρμογή τόσο δημοφιλή είναι και οι τάσεις ομορφιάς που «ξεπηδούν» στο περιεχόμενο της πλατφόρμας, ένα πεδίο που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από πλήθος χρηστών.
Είναι, όμως, αυτές οι τάσεις ασφαλείς ή μήπως θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο τι υιοθετείς και τι θα πρέπει να αποφεύγεις;
Η Katie Beleznay είναι διακεκριμένη δερματολόγος στο Βανκούβερ και καθηγήτρια δερματολογίας στο βρετανικό Columbia. Το προφίλ της, μέσα από το οποίο δίνει συμβουλές περιποίησης και αξιολογεί διάφορα προϊόντα του εμπορίου, μετρά σχεδόν 90.000 ακόλουθους.
«Το TikTok κάνει πολύ καλή δουλειά στο να δείχνει στους ανθρώπους περιεχόμενο που αναζητούν και στο οποίο διαφορετικά δε θα είχαν πρόσβαση. Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει viral, επιτυγχάνοντας τα βίντεό του να προβάλλονται από εκατομμύρια ανθρώπους», σχολιάζει στο The Kit.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους δημιουργούς περιεχομένου, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι δεν έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. «Η ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να μεταφέρει το μήνυμά του σημαίνει ότι υπάρχει περιεχόμενο που προτείνει πράγματα αντίθετα από αυτά που θα συνιστούσαν οι ειδικοί κάθε τομέα», επισημαίνει.
Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε έναν τομέα όπως ο δικός της. Οι δυνητικοί κίνδυνοι που κρύβονται σε λανθασμένες δερματολογικές συμβουλές και προτάσεις μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Για παράδειγμα, η τάση που προτείνει να τρίψεις στα χείλη σου μια πιπεριά jalapeño, προκειμένου να δείχνουν πιο πλούσια, μπορεί να σου προκαλέσει απλώς έναν ελαφρύ ερεθισμό ή μια ήπια αλλεργική αντίδραση. Άλλες τάσεις μπορεί απλά να μην λειτουργούν καθόλου. Μια τέτοια είναι η πρόταση να βάζεις ταινία στο πρόσωπό σου ενώ κοιμάσαι για να αποφύγεις την τριβή των μυών. Σύμφωνα με την Beleznay, αυτό δεν μπορεί να αντιγράψει τη δράση του botox, ενώ δυνητικά η κόλλα της ταινίας θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα σου.
@drkatiebeleznay Once again food on the face is a no for me. Would not recommend this lip plumper #drkatiebeleznay #lipplumper #greenscreenvideo ♬ original sound – Dr. Katie 👩🏻⚕️Dermatologist
Υπάρχουν, όμως και τάσεις που δεν είναι μεν κακοπροαίρετες, μπορούν όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβείς. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η συμβουλή να βάζεις αντιηλιακό μόνο στο περίγραμμα του προσώπου, να τρίβεις τυχόν ελιές που έχεις στο σώμα σου ή να κάνεις χρήση φαρμακευτικών ουσιών χωρίς ιατρική σύσταση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα βίντεο γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή, ωστόσο περιέχουν επικίνδυνη παραπληροφόρηση», τονίζει η Beleznay.
Φυσικά, δεν πρόκειται για το μοναδικό πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με τη χρήση του TikTok. Το 2021, η αμερικανική Ένωση Δερματολογικής Χειρουργικής εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τους γονείς σχετικά με τους νέους που κάνουν μόνοι τους ένεση υαλουρονικού οξέος αφότου η εν λόγω πρακτική έγινε δημοφιλής στην πλατφόρμα. Το 2020, είχαν προηγηθεί παρόμοιες συστάσεις από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, τη Βρετανική Οδοντιατρική Ένωση και το Βρετανικό Ίδρυμα Δέρματος σχετικά με τα καλλυντικά hacks που εμφανίζονται στην εφαρμογή.
Για την Καναδή δερματολόγο Annie Liu είναι εύκολα κατανοητό γιατί τέτοιου είδους συμβουλές περιποίησης έχουν τόση απήχηση. Όπως εξηγεί, πρόκειται για συνήθως γρήγορες, απλές και -το πιο σημαντικό- προσβάσιμες λύσεις. «Πολλές φορές, η φροντίδα του δέρματος αποδεικνύεται μια απαιτητική, αλλά και ακριβή διαδικασία», εξηγεί. «Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι εύκολο και προσιτό, είναι ταυτόχρονα και υγιές».
@dermdoc.annie They just don’t work and can actually harm your skin 👎 🤷🏻♀️ #skincaretrends #skincaretrend #dermatologisttip #tiktoktaughtme #expertadvice #dontfallforit #schmidt ♬ original sound – Classic Sitcoms
Η ίδια, ούσα συνιδρύτρια του Derm Café, μιας διαδικτυακής υπηρεσίας που παρέχει γρήγορη εικονική πρόσβαση σε πιστοποιημένους δερματολόγους, ένιωσε την ανάγκη να ενταχθεί στο TikTok, προειδοποιώντας για τάση που έβλεπε να αναπτύσσεται ταχύτατα στην πλατφόρμα. Μια μεγάλη ομάδα χρηστών έκανε χρήση ενός ρινικού σπρέι, που περιείχε την ορμόνη melanotan II, προκειμένου να εξασφαλίσει πιο μαυρισμένη όψη του δέρματος.
«Είναι πραγματικά επικίνδυνο, γιατί μπορεί δυνητικά να ενισχύσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και ιδιαίτερα του μελανώματος. Δημιούργησα ένα βίντεο με εκπαιδευτικό τρόπο, εξηγώντας τους πιθανούς κινδύνους», επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ανάρτησή της αυτή προκάλεσε, μεταξύ άλλων, πλήθος επιθετικών σχολίων, τόσο, που τελικά αναγκάστηκε να κατεβάσει την ανάρτησή της.
Από την πλευρά του, ο οδοντίατρος Derek Chung, ιδρυτής της Paste Dental στο Τορόντο, προτρέπει τους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σκέφτονται να δοκιμάσουν μια viral τάση ομορφιάς. «Ειλικρινά, δεν θα το αντιμετώπιζα ως τίποτα περισσότερο από ψυχαγωγία», λέει χαρακτηριστικά.
@paste.dental Try these!!! Trust us they work 🪥🦷 #dentist #dentistaentiktok #dentistryworld ♬ Blue Blood – Heinz Kiessling
Χρησιμοποιώντας και ο ίδιος το TikTok, επισημαίνει ότι έχει δει πολλές ανησυχητικές οδοντιατρικές τάσεις στην πλατφόρμα, όπως, για παράδειγμα, το βούρτσισμα των δοντιών με πριονίδι ή σκόνη άνθρακα, ουσίες που έχουν γίνει δημοφιλείς χάρη στην ιδιότητά τους να λειαίνουν τα δόντια ή η χρήση λευκαντικών ουσιών, που στόχο έχει ένα πιο φωτεινό χαμόγελο. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρόκειται για πρακτικές που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα ούλα. Άλλες τάσεις προτείνουν το λιμάρισμα των δοντιών στο σπίτι, με το επιχείρημα ότι μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο, αλλά ενδέχεται ταυτόχρονα να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες ή η χρήση ελαστικών για το ίσιωμα των δοντιών, αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «σιδεράκια DIY». «Αν η ορθοδοντική δε γίνεται με ασφάλεια, μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Δε θα ήθελες να χάσεις ένα δόντι επειδή δοκίμασες κάτι που είδες στο TikTok».
Η Liu συμφωνεί και προσθέτει: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή. Όταν πράγματα που είναι ξεκάθαρα ανακριβή εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά και γίνονται τάσεις, μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για την υγεία».
Για να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα μιας τάσης περιποίησης δέρματος, η Beleznay προτείνει να ακολουθήσετε μερικές οδηγίες: «Αν σχετίζεται με αντηλιακή προστασία, θα απέφευγα οτιδήποτε διαφέρει από τις επίσημες συστάσεις για την προστασία του δέρματος, όπως ο δείκτης προστασίας SPF 30 και η χρήση αντιηλιακών αξεσουάρ, όπως ένα καπέλο», λέει. Όσο για τη χρήση προϊόντων στο σπίτι, η ειδικός προτείνει να ακολουθείτε μια καλά σχεδιασμένη περιποίηση. «Για οτιδήποτε αφορά σε διαδικασίες που εκτελούνται στο ιατρείο, συνιστώ μεγάλη προσοχή και εκτεταμένη έρευνα πριν δοκιμάσεις κάποια εναλλακτική στο σπίτι».
«Πρέπει να προσέχεις πολύ όταν πρόκειται για τα δόντια, το πρόσωπο ή το σώμα σου», καταλήγει ο Chung.