[περιέχει spoilers]

Πέρασαν τρία χρόνια από την τρίτη σεζόν της σειράς με το ενδιάμεσο special επεισόδιο του «The Abominable Bride» το 2016. Συνεπώς, η προσμονή που είχε ήταν ιδιαιτέρως υψηλή. Αν όμως κάτι μπορούσε να κλέψει την παράσταση με το καλησπέρα το 2017, αυτό ήταν μόνο ο νέος Sherlock στο BBC. Παρ’ολα αυτά, από πολυαναμενόμενος άρχισε να ξεθωριάζει και να μοιάζει πιο αδύναμος από ποτέ.

1: The Six Thatchers

sherlock_s04e01_review_three_1483366940758

Η τέταρτη σεζόν ξεκίνησε με το «The Six Thatchers». Στα πρώτα λεπτά γίνεται ένα υπερβολικά γρήγορο catch up από το τέλος του τρίτου κύκλου, τότε που ο Sherlock είχε σταλεί εξόριστος για κάνα πεντάλεπτο, αφού η εμφάνιση του Moriarty στις πινακίδες του Piccadilly Circus επέσπευσε την επιστροφή του. Ο Sherlock στη Baker Street προσπαθεί να λύσει το μυστήριο των σπασμένων προτομών της Thatcher. Φυσικά και υποψιάζεται πως πίσω από την υπόθεση κρύβεται για ακόμα μια φορά η Νέμεσις του και εμείς πως για πολλοστή φορά ότι θα ξαναζωντανέψει -ΚΟΥΡΑΣΕ.

Το επεισόδιο όμως κάνει την ανατροπή και επικεντρώνεται εν τέλει στη Mary, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Ποιος δεν θέλει να μάθει και άλλα για το badass παρελθόν της ή έστω να βλέπει την Amanda Abbington να την υποδύεται. Το «Six Thatchers» είχε κάθε προδιαγραφή για μια θετική έναρξη το έχασε όμως με τον αργόσυρτο ρυθμό του. Στο Ενυδρείο του Λονδίνου διαδραματίζεται η αναμέτρηση του Sherlock «με την κακιά γριούλα» του επεισοδίου, που στη τελική όλα τα έκανε για τα χρήματα και το εξοχικό της στη Κορνουάλη. Προκαλώντας την με το γνωστό αλαζονικό του χαρακτήρα, την οδηγεί να τον πυροβολήσει, με την Mary να αυτοθυσιάζεται για χάρη του. Η φάση ήταν «έπρεπε κάπως να τη σκοτώσουμε για να επικεντρωθούμε στο Watson-Sherlock».

Εισάγεται ένας πιο ευάλωτος Sherlock, που αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως τα καυχήματα του έχουν και αρνητικές συνέπειες ζητώντας και από την Mrs. Hudson όταν ξεφεύγει απ’τα όρια να του θυμίζει το όνομα Norbury – ναι τη γριούλα της Κορνουάλης.

Highlights

  • Ο Watson κατεβαίνει από τη μπροστά πόρτα λεωφορείου στο Λονδίνο. Ποτέ για κανέναν λόγο.
  • Τα γεράκια του διαδικτύου που βρήκαν πως ο Watson δεν έγραφε σε κανονικό blog, αλλά ήταν jpg αρχείο.
  • Τα στοιχεία που μας δίνει για τη συνέχεια και ας μη ξέρουμε που θα χρησιμεύσουν για το Sherrinford και τον Redbeard.
  • Οι ερμηνείες γιατί πρέπει να είμαστε δίκαιοι είναι πάντα αψεγάδιαστες από τον πρώτο ρόλο μέχρι τον τελευταίο.

2: The Lying Detective

Ειναι ο νεος Sherlock πιο αδυναμος απο ποτε;

Δεύτερο επεισόδιο το «The Lying Detective», το καλύτερο της σεζόν, το πιο σκοτεινό το πιο προσωπικό, ότι μας υποσχέθηκαν οι δημιουργοί. Ένα παράδειγμα πως ένα πιο «εσωτερικό» επεισόδιο περιστρεφόμενο γύρω από τις σχέσεις των ηρώων, μπορεί να είναι καλό σε αντίθεση με το τελευταίο που επικεντρώνεται στο οικογενειακό κύκλο του Sherlock και αποτυγχάνει. Το «Six Thatchers» μας έχει αφήσει στο βίντεο της Mary αλά Moriarty που γράφει απέξω “Miss Me” (#irony) και δίνει ευχή και κατάρα στο Sherlock να σώσει τον Watson, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι όντως κινδυνεύει. Οι σχέσεις των δυο πρωταγωνιστών είναι κατεστραμμένες μετά το θάνατο της Mary, ενώ ο Watson τη βλέπει συνέχεια γύρω του και της μιλάει.

Ταυτόχρονα ο Toby Jones (hands up) υποδύεται τον πιο γλοιώδη κακό με απόλυτη επιτυχία. Μέσα λοιπόν από αυτή την υπόθεση που ξεκινάει ύστερα από την επίσκεψη της κόρης του Faith, μαθαίνουμε ότι ο Sherlock έχει και αδελφή που παριστάνει την ψυχολόγο του Watson, τη κοπέλα που συνάντησε στο λεωφορείο και χαριεντίζονταν με μηνύματα, καθώς και …[drum roll]… τη Faith, τη κόρη του Jones. Με αυτό τον τρόπο παρασέρνει τον Sherlock στο κυνήγι serial killer Jones και εμμέσως στη δικιά της αποκάλυψη.

Highlights

  • Η εξομολόγηση του Watson στο “πνεύμα” της Mary. Αν δεν λιώσατε δεν έχετε ψυχή.

3: The Final Problem

Ειναι ο νεος Sherlock πιο αδυναμος απο ποτε;

Το «The Final Problem» δεν ενθουσίασε και όχι γιατί ήταν τόσο κακό, αλλά δεν ήταν αντάξιο τελευταίου επεισοδίου, ειδικά αν πρόκειται γενικά για το τέλος της σειράς. Όταν θέτεις τον πήχη ψηλά είναι λογικό να δεχτείς έντονες επικρίσεις αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουν οι θεατές σου. Και ας δήλωνε ο Mark Gatiss πως τη σειρά δεν την κάνουν για να δει ότι θέλει ο κόσμος.

Στο τελικό πρόβλημα ο Sherlock έρχεται αντιμέτωπος με την αδελφή του, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε/είχε σβήσει από τη μνήμη του. Μέσα από μια σειρά δοκιμασιών που θυμίζουν escape rooms («βρες τον κωδικό, ξεκλείδωσε το δωμάτιο») προσπαθεί να βγει ζωντανός αυτός, ο Watson και ο Mycroft και ταυτόχρονα να σώσουν ένα ακυβέρνητο αεροπλάνο με ένα κοριτσάκι που τους μιλάει. Η Sian Brooke ήταν ιδανική στο ρόλο της Eurus αλλά συνέβησαν πράγματα που τo σενάριο απλώς προσπέρασε. Όταν παρουσιάζεις το χαρακτήρα ως το υπέρτατο μυαλό που ελέγχει τους πάντες, βγαίνει ότι ώρα θέλει από το καλύτερα υποτίθεται φυλασσόμενο ίδρυμα και παριστάνει τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες δεν μπορείς να τον καις μέσα σε μια ώρα. Επομένως φταις. Δεν μας έδειξε γιατί η Eurus είναι όντως τόσο ικανή, τι μεθόδους ακολουθεί, πως τους μετατρέπει όλους σε υποχείρια της. Αντ’αυτού ο λόγος του μίσους της οφειλόταν στο ότι τα αδέλφια της δεν την έπαιζαν μικρή. Και μετά όλα λύθηκαν δια μαγείας και επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους.

Highlights

  • O Moriarty να κατεβαίνει από το ελικόπτερο με το I Want to Break Free
  • H τελευταία σκηνή: bromance

Φέτος ο Sherlock δεν είχε πλοκή, αυτό ήταν το κύριο ζήτημα του. Ήθελαν να βγάλουν τον Cumberbatch ως έναν πιο ανθρώπινο Sherlock, να γυρίσουν έναν κύκλο εσωτερικό που να σχετίζεται με τους δεσμούς των ηρώων, αλλά στην προσπάθεια τους άφησαν λειψούς τόσο τους δεσμούς, όσο και το ίδιο το μυστήριο των υποθέσεων.