Ποια είναι η αντίδρασή σου όταν τα λεγόμενα του διευθυντή σου δεν συμφωνούν με τα δικά σου; Ίσως αυτόματα να μπαίνεις στη διαδικασία να σκέφτεσαι πως όλα θα πάνε λάθος αν τυχόν αποφασίσεις να διαφωνήσεις μαζί του.

Και αν διαφωνήσεις; Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη μεταξύ σας σχέση; Υπάρχει τρόπος να ‘πάρεις’ αυτό που θέλεις και τελικά να βγεις ‘αλώβητος’ μέσα από αυτό;

Πριν μπούμε στο ζητούμενο, είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως όσο υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο εργασίας, άλλο τόσο θα υπάρχουν και διαφωνίες. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία με εκατοντάδες εργαζομένους, είτε για μια οικογενειακή επιχείρηση, σίγουρα έχεις έρθει (έστω και για μια φορά) ή έπεται να έρθεις κάποια στιγμή σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους σου, την οικογένεια σου ή ακόμα και τον διευθυντή σου.

Η διαφωνία αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας

Εφόσον είμαστε άνθρωποι, πέραν της ‘λογικής’ μας είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας να λειτουργούμε και με το ‘συναίσθημα’ στον εργασιακό μας χώρο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκύψει μια διαφωνία βέβαια δεν είναι ένας, αλλά ποικίλοι. Αυτό συνεπάγεται, πως για να υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκληθούν εντάσεις στην εργασία μας, τότε σημαίνει πως υπάρχουν μέσα σε αυτόν τον χώρο και διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις αλλά και συναισθήματα.

Μια από τις βασικότερες αιτίες που προκύπτουν συγκρούσεις είναι συνήθως η έλλειψη επικοινωνίας. Και παρότι πολλές φορές ξεχνάμε πόσο σπουδαίο είναι να επικοινωνούμε ανοιχτά τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να συνέβαινε ανέκαθεν και στον επαγγελματικό μας τομέα. Όπως δεν αποφεύγουμε λοιπόν να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον/την σύντροφο μας, έτσι δεν θα έπρεπε να αποφεύγουμε κάτι αντίστοιχο και με έναν συνάδελφο μας. ‘Αν οι διαφωνίες στη δουλειά έχουν ‘’χτυπήσει’’ και τη δική σου πόρτα, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω tips για να καταφέρεις να βγεις αλώβητος μέσα από αυτό και κατά πάσα πιθανότητα ‘’νικητής’’!

Your job is out of their business

Ελληνιστί, διατήρησε τον επαγγελματισμό σου για εσένα και τοποθέτησέ τον εκεί που του ανήκει.. Στα ύψη! Είναι σημαντικό να σέβεσαι και να εκτιμάς τον εαυτό σου σε έναν χώρο μέσα στον οποίο έχεις επιλέξει να αφιερώνεις σημαντικό χρόνο από την καθημερινότητά σου. Είναι σημαντικό επίσης να αναγνωρίζεις την προσπάθεια σου και αν η διαφωνία για εσένα αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, επιτακτική ανάγκη, τότε είναι ώρα να συμβεί! Φρόντισε μόνο να φερθείς με ειλικρίνεια, αυτοσεβασμό και ύστερα σεβασμό και για όλους τους υπόλοιπους.

Ελαχιστοποίησε τις αλληλοκατηγορίες και στρέψε όλη σου την προσοχή στις πραγματικές αιτίες. Γιατί αυτός είναι και ο σκοπός! Όχι να διαφωνήσεις για τη φασαρία αλλά για την αλλαγή που αναζητάς να συμβεί. Όποια και αν είναι αυτή!

Που ‘‘ταξιδεύουν’’ οι συμβιβασμοί σου;

Αισθάνεσαι πρόθυμος να συμβιβαστείς ή στην ιδέα της υπακοής ‘φουντώνεις’; Μέχρι που φτάνουν τα όρια σου, και αν φτάνουν μέχρι εκεί που εσύ επιλέγεις να φτάνουν, γιατί φτάνουν έως εκεί; Μήπως αντέχουν και παραπέρα; Αξίζει να αντέξουν και πιο πολύ; 4 απλές ερωτήσεις και όμως με τεράστια σημασία για να αναγνωρίσεις αν τελικά η δική σου στάση είναι λειτουργική ή όχι, γιατί καλό είναι να έχεις υπόψιν σου πως δεν φταίμε πάντα μόνο εμείς ούτε πάντα μόνο οι άλλοι. Ίσως και να ισομερίζεται λοιπόν το μερίδιο της ευθύνης.

Σε άλλα νέα και συγκεκριμένα στα δικά σου, είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να ‘συναντήσεις’ την εκδοχή και των υπόλοιπων συνεργατών και αν χρειαστεί να συμβιβαστείς με κάτι που ίσως να μην σε βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Γιατί σημασία δεν έχει να υπερισχύσεις με κάθε κόστος, αλλά να μπορέσεις να γίνεις το ‘’λιθαράκι’’ που θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα ομαδικό πνεύμα στην ήδη υπάρχουσα ομαδική εργασία. Συν της άλλης, μέσα από αυτό θα βγείτε όλοι κερδισμένοι. Μην απορήσεις λοιπόν αν πολύ σύντομα αντικρίσεις περισσότερη αισιοδοξία στον εργασιακό σου χώρο!

Μήπως είναι ώρα να πηγαίνεις;

Αν έχεις κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς σου (και μια και δυο φορές), αν έχεις ψάξει για κοινά σημεία και αν έχεις υποτιμήσει την προσωπικότητα αλλά και τις δυνατότητές του εαυτού σου, μόνο και μόνο για να αποφύγεις να διαφωνήσεις, τότε η πιο βασική ερώτηση που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου εδώ είναι η εξής: Τι κερδίζεις μέσα από αυτή σου τη στάση και τελικά μέσα από αυτή τη θέση εργασίας;

Πιθανολογώ πως μόλις έδωσες μερικές απαντήσεις στον εαυτό σου. ‘Αν όλα τα πρόσημα βγαίνουν αρνητικά, ίσως και να είναι καιρός να πηγαίνεις. Ίσως δεν έχεις θέση πια εκεί.. καταλαβαίνεις! Θα ήταν καλύτερα να πάρεις το ‘’καπελάκι’’ σου λοιπόν και να αποχωρήσεις με πλώρη για άλλα πέλαγα και σίγουρα πιο φωτεινά!

featured photo: Τwenty20.com/galinkazhi