Ξεκινάω τη συζήτηση με την Ειρήνη Γεωργή από την επιλογή του τίτλου του βιβλίου της “Αυτός που θέλουν οι γυναίκες – Οδηγός Dating για άνδρες από μία φεμινίστρια”, που μόλις κυκλοφόρησε: “Αρχικά ήθελα να είναι «οδηγός φεμινιστικού dating για άντρες», αλλά η Key Books φοβήθηκε ότι δεν θα το αγόραζε κανείς. Μάλλον έχουν δίκιο, αλλά γενικά, στόχος μου είναι να προάγω την ιδέα του φεμινιστικού dating.” μού απαντά η Ειρήνη Γεωργή για τον τίτλο του πρώτου της βιβλίου που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες.

Για την Ειρήνη -και μάλλον για τους περισσότερους από εμάς- το dating όπως το ξέρουμε είναι παρωχημένο. Και η ίδια το περιγράφει τόσο εύστοχα: “Λειτουργούμε με αναχρονιστικά πρότυπα: λίγο ρομαντισμός του 1800, ο άντρας να είναι «τζέντλεμαν» και η γυναίκα «κυρία», λίγο από τα ιδεώδη της δεκαετίας του 50, ο άντρας κουβαλητής και η γυναίκα παρθένα και νοικοκυρά, λίγο από σεξουαλική απελευθέρωση, σεξ πριν το γάμο χωρίς δεσμεύσεις (αλλά αν το μάθει η γειτονιά είσαι τσούλα φυσικά), λίγο από δεκαετία 80, με τα «κουλ κορίτσια» που μαθαίνουν από τα περιοδικά «10 τρόπους να τον τρελάνουν στο κρεβάτι» (εννοείται μόνο για την απόλαυση του άντρα, και συγχρόνως οφείλουν να υποκρίνονται ότι έχουν οργασμό). Πρόσθεσε στα παραπάνω την κουλτούρα του βιασμού και τα σύγχρονα πρότυπα του porn culture, και πέτα τα όλα μαζί στο μίξερ των dating apps. Το κοκτέιλ είναι τοξικό. Ο φεμινισμός έρχεται να καταρρίψει αυτά τα πρότυπα. Γι’ αυτό το βιβλίο είναι οδηγός dating. Και γιατί εγώ είμαι φεμινίστρια.”

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Georgi (@irinigeorgi)

Γιατί το βιβλίο σου εντάσσεται στην κατηγορία προσωπική ανάπτυξη;

Πιθανότατα γιατί δεν ταιριάζει πουθενά αλλού. Όχι, όχι, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι προσωπική ανάπτυξη γιατί φεμινισμός σημαίνει αγώνας για ισότητα, και αν καταλάβεις και κάνεις δικά σου αυτά που σου μαθαίνει ο φεμινισμός και αγωνιστείς για την ισότητα, έστω σε προσωπικό επίπεδο, στην καθημερινή σου ζωή, στο dating και στο σεξ, άθελά σου γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και πιο χρήσιμος στην κοινωνία. Το λες και ακούσια αυτοβελτίωση.

Ζήτησα από την Ειρήνη να μου δώσει ένα μικρό σχόλιο για κάθε φράση που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και στην πραγματικότητα συμπυκνώνει την πληροφορία που θα βρεις στις 352 σελίδες του.

Δεν υπάρχει μάχη μεταξύ των φύλων: Η υποτιθέμενη μάχη μεταξύ των φύλων είναι κοινωνική κατασκευή, κατά το «διαίρει και βασίλευε». Ο πραγματικός και κοινός εχθρός όλων των φύλων είναι η πατριαρχία.

Η αξία των γυναικών δεν εξαρτάται από την ομορφιά τους: Υπάρχει η ρήση «η ομορφιά δεν είναι το ενοίκιο που οφείλεις να πληρώνεις για να υπάρχεις σ’ αυτόν τον κόσμο», και σημαίνει ακριβώς ότι οι γυναίκες μαθαίνουμε από βρεφική ηλικία ότι αξίζουμε αγάπη και προσοχή μόνο αν είμαστε όμορφες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το πετάξουμε από πάνω μας, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.

Η αξία των αντρών δεν εξαρτάται από το μέγεθος του πέους τους: Οι άντρες μαθαίνουν από μικρή ηλικία να «τιμάνε αυτό που έχουν ανάμεσα στα πόδια τους», και οι χαρακτηρισμοί για το μεγάλο πέος είναι πάντα θετικοί με αναγωγές στον χαρακτήρα τους, ενώ για το μικρό, υποτιμητικοί. Είναι «εργαλείο», «όπλο» (φρίκη), είναι αυτό που τους δίνει αυτοπεποίθηση, που «τους κάνει άντρες». Η αξία κανενός ανθρώπου δεν μετριέται από εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά από το πόσο καλό κάνει στη ζωή του συνολικά.

Οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για γάμο και παιδιά: Ο ιερός ρόλος της γυναίκας κατά την κοινωνία, την πατρίδα και τη θρησκεία, είναι να γίνει μανούλα, να διαιωνίσει το όνομα (του άντρα), να προσφέρει στο έθνος και άλλα τέτοια τρομακτικά. Οι γυναίκες δεν είναι παιδομηχανές, είναι φτιαγμένες για να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν και να γίνουν αυτό που θέλουν να γίνουν.

Οι άντρες δεν είναι φτιαγμένοι για να βγάζουν λεφτά: Όσο το μισθολογικό χάσμα θα στενεύει, τόσο η έννοια του άντρα που κύριος ρόλος του είναι να φέρνει στο σπίτι λεφτά, θα χάνει το νόημά της. Παράλληλα, οι άντρες που έχουν μάθει ότι αυτό είναι το βασικό τους καθήκον στη ζωή, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Και να απελευθερωθούν από αυτή την αλυσίδα, και να ανακαλύψουν το τι ρόλο θέλουν να έχουν στις σχέσεις, στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Οι γυναίκες δεν χρωστάνε σεξ σε κανέναν: Το σεξ όπως και το σώμα των γυναικών παραδοσιακά θεωρείται μέσο συναλλαγής. Οι άντρες δίνουν κάτι, π.χ. κερνάνε ένα ποτό ή προσφέρουν ένα δαχτυλίδι, και περιμένουν να πάρουν σεξ ως αντάλλαγμα. Ας μην μακρηγορώ. Η απάντηση είναι όχι.

Οι άντρες είναι τόσο πολύπλοκοι όσο και οι γυναίκες: Ο μύθος του «οι άντρες είναι απλά πλάσματα, θέλουν μόνο σεξ, φαΐ και ύπνο» πρέπει να πεθάνει. Οι άντρες είναι άνθρωποι και ο καθένας τους είναι ένα ολόκληρο σύμπαν από σκέψεις, όνειρα και συναισθήματα. Απλώς τους έχουν μάθει ότι πρέπει να τα καταπνίγουν. Με ολέθρια αποτελέσματα και για τους ίδιους και για όλους τους υπόλοιπους.

Οι γυναίκες θέλουν σεξ όσο και οι άντρες: Αν δεν υπήρχε α) το slut shaming, β) ο φόβος της κακοποίησης (η κουλτούρα του βιασμού γενικότερα) και γ) το οργασμικό κενό, οι γυναίκες θα επιδίωκαν να κάνουν σεξ όσο και οι άντρες. Πιθανότατα θα κατέρρεε η κοινωνία γιατί θα παρατούσαμε τις δουλειές μας, θα σταματούσαμε να ψωνίζαμε πράγματα που δεν έχουμε ανάγκη, και απλώς θα κάναμε όλη μέρα σεξ στα λιβάδια. Αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Οι άντρες θέλουν τρυφερότητα όσο και οι γυναίκες: Όπως όλοι οι άνθρωποι, οι άντρες έχουν ανάγκη από τρυφερότητα, και η κοινωνία τους την στερεί. Τους την στερούν ακόμα και οι μανάδες τους σε πρώιμη παιδική ηλικία, εξαιτίας του μύθου «μην γίνει ο γιος μου μαμάκιας». Μάλιστα, αυτό είναι το πρώτο τραύμα που βιώνουν τα αγόρια στη ζωή τους από τις απαιτήσεις της στερεοτυπικής αρρενωπότητας. Ζητάνε την αγκαλιά της μαμάς και εκείνη τους την αρνείται για να γίνουν άντρες. Όταν μεγαλώνουν, συχνά επιδιώκουν να κάνουν σεξ μόνο και μόνο γιατί έχουν ανάγκη από τρυφερότητα. Γιατί το σεξ επιτρέπεται να το επιδιώκουν, την τρυφερότητα όχι. Είναι όλο λάθος.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Georgi (@irinigeorgi)

Αν έφτιαχνες μία ιδανική συνταγή dating τι θα έβαζες μέσα;

Ενδιαφέρον, κοινά σημεία, καλό τσατ (δηλαδή καλό φλερτ), σύνδεση, γέλιο, ενθουσιασμό, ερωτική επιθυμία, προσμονή, συνάντηση, χημεία, διασκέδαση, ενσυναίσθηση, σεβασμό, τρυφερότητα, ευαλωτότητα, άγγιγμα, φιλί, απόλαυση.

Σε πρόσφατο post σου στο Facebook ξεκαθάρισες γιατί απευθύνεσαι κυρίως στα δύο φύλα. Θέλεις να μας το εξηγήσεις ξανά για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο account σου;

Αυτό το βιβλίο σε αφορά αν είσαι γυναίκα και:

· Δεν ξέρεις ποτέ τι δώρο να πάρεις σε άντρες.

· Έχεις καταλάβει τα βασικά, αλλά νιώθεις ότι έχεις κάποια κενά και θες επιχειρήματα για να νιώθεις σιγουριά όταν αναρωτιέσαι αν είσαι υπερβολική ή όταν κάποιος πάει να σε βγάλει τρελή.

· Θες επιβεβαίωση για το ότι έχεις δίκιο που απαιτείς περισσότερα και λες «ως εδώ», έχεις βαρεθεί να εξηγείς τα προφανή, και θες κάτι να πετάξεις στο κεφάλι όποιου σε λέει «φεμιν*ζί».

Αυτό το βιβλίο σε αφορά αν είσαι άντρας και:

· Είσαι σινγκλ.

· Θες να γίνεις καλύτερος σύντροφος ή λίγο καλύτερος άνθρωπος.

· Δεν καταλαβαίνεις γιατί οι γυναίκες σε αγνοούν, σε βρίζουν ή σου ρίχνουν βιβλία στο κεφάλι.

Με τη σημείωση ότι είναι γραμμένο με γνώμονα τις ετεροκανονικές σχέσεις (γιατί τόσα ξέρω), οπότε αν η σεξουαλικότητά σου δεν εμπίπτει εκεί, θα βρεις μεν χρήσιμα κομμάτια και σημεία ταύτισης, αλλά δεν είναι στοχευμένο προς τα ιδιαίτερα εμπόδια που αντιμετωπίζεις. Θα είχα βάλει δηλαδή άλλα δέκα κεφάλαια για εσωτερικευμένη ομοφοβία.

Πώς ήταν η διαδικασία να βάλεις όλες αυτές τις σκέψεις σε χαρτί; Σου έμαθε κάτι παραπάνω για σένα, για το dating, για τους άλλους;

Μου έμαθε ότι δεν χωράνε όλα αυτά που θα ήθελα να πω σε ένα βιβλίο, αλλά ότι θα ήμουν ευτυχισμένη αν γνώριζα έναν άντρα που θα ήξερε έστω τα μισά από όσα υπάρχουν σ’ αυτό το βιβλίο. (Και λιγότερα).

Πιστεύεις πως θα διαβάσουν περισσότεροι άνδρες ή γυναίκες το βιβλίο σου;

Πιστεύω ότι παρόλο που το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως σε άντρες και αυτό είναι το κοινό που θα ήθελα να το διαβάσει, θα το διαβάσουν περισσότερες γυναίκες. Προτείνω να το παίρνουν μαζί όπου υπάρχουν άντρες, ακόμα και σε ραντεβού, και σε φάσεις να λένε «μαζευτείτε, θα απαγγείλω».

Τελικά πώς είναι αυτός που θέλουν οι γυναίκες Ειρήνη;

Αυτός που θέλουν οι γυναίκες είναι αυτός που θα έχει διαβάσει το βιβλίο. (Με αναγκάζεις να πω κάτι εύκολο, οτιδήποτε άλλο θα είναι απλοϊκό. Και οι άντρες δεν είναι απλά πλάσματα).

Βρες το βιβλίο εδώ