Έχεις να κάνεις την πιο σημαντική έως τώρα παρουσίαση της καριέρας σου, αλλά το ξυπνητήρι δεν χτυπάει και εσύ αργείς να πας στο γραφείο. Μόλις φτάνεις, και αφού όλοι σε κοιτάνε όπως όταν πηγαίνεις στην εκκλησία το Μ. Σάββατο στις 23:58, συνειδητοποιείς ότι φοράς ακόμα τις πιτζάμες σου. Και φυσικά αντί για την τσάντα με το λάπτοπ σου εσύ κρατάς το μαξιλάρι σου.
Ηρέμησε, πάρα δύο βαθιές ανάσες, ήταν απλά ένα όνειρο.
Και ευτυχώς δεν είσαι μόνη σε αυτό αφού είναι πολλοί οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι η δουλειά εισβάλει, με τον πιο παρεμβατικό τρόπο, στα όνειρά τους. Ειδικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα αυτό το φαινόμενο αυξάνεται όλο και περισσότερο αφού τα όρια μεταξύ ελεύθερου χρόνου και δουλειάς είναι δυσδιάκριτα και το burnout καραδοκεί.
Εάν φυσικά θες να ψάξεις να βρεις μια θετική πλευρά σε όλο αυτό μάθε πως ίσως τα όνειρα μπορούν να σε βοηθήσουν να λύσεις προβλήματα ή να συνειδητοποιήσεις διάφορα πράγματα σχετικά με την καριέρα και τον εαυτό σου.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Deirdre Barrett, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη σχολή Ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Pandemic Dreams», το οποίο είναι βασισμένο στην έρευνά της σε περισσότερα από 9.000 όνειρα. Όπως λέει “για οτιδήποτε ανησυχείς τις ώρες που είσαι ξύπνια, ό,τι σε απασχολεί, σε επισκέπτεται τη νύχτα”. “Τέλεια”, θα αναφωνήσεις εσύ που αυτά που σε απασχολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας συναγωνίζονται σε αριθμό τα 372 tabs που έχεις ανοιχτά στον υπολογιστή σου.
Έχεις όμως να κερδίσεις κάτι από τα όνειρά σου ή τζάμπα βασανίζεσαι;
Τα περισσότερα όνειρα, όπως αναφέρει η έρευνα της Barrett, έχουν σχέση με το άγχος για την απώλεια της εργασίας μας ή είναι οικονομικής φύσης. Όχι κάτι που δεν περιμέναμε να ακούσουμε ή που χρειαζόταν έρευνα για να αποδειχθεί, θα πούμε εμείς. Ένα γρήγορο γκάλοπ στον στενό φιλικό ή οικογενειακό σου κύκλο και θα το ανακάλυπτες και μόνη σου.
Πολλά από τα όνειρά μας αφορούν επίσης τις βαθύτερες ανασφάλειες και τους φόβους μας και τους τρόπους με τους οποίους πιστεύουμε ότι υστερούμε στην καριέρα μας.
Μπορεί για παράδειγμα να ονειρεύεσαι συνέχεια πως οι συνάδελφοί σου δεν σε συμπαθούν, πως γελοιοποιήσε μπροστά στο αφεντικό σου ή πως τα πηγαίνεις πραγματικά χάλια σε ένα σημαντικό project. Όταν λέμε όμως πως αυτά τα όνειρα έχουν κάτι να σου δώσουν, εκτός από πανικό, τι εννοούμε;
Εννοούμε πως όταν έχεις στο μυαλό σου το χειρότερο σενάριο και το βλέπεις να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου -ή έστω στα κλειστά μάτια σου- τι μπορεί να πάει πιο στραβά; Έχεις δει, έχεις ζήσει τον χειρότερο εφιάλτη σου. Άρα τώρα ήρθε η ώρα, αφού συνειδητοποιήσεις ότι είναι απλά ένα όνειρο, να το αφήσεις πίσω σου. Να δουλέψεις για όλα αυτά που φοβάσαι, να μηδενίσεις τις πιθανότητες να σου συμβεί αυτό που φοβάσαι.
Ιδανικά δοκίμασε όταν ξαπλώνεις και κλείνεις τα μάτια σου να σκέφτεσαι τα πιο ωραία σενάρια για τη ζωή σου. Να οραματίζεσαι τις πιο καλές εκβάσεις στα προβλήματά σου. Σίγουρα δεν θα λυθούν όλα δια μαγείας, αλλά δικά σου είναι τα όνειρα. Γιατί να τα σαμποτάρεις;