Η ευτυχία δεν είναι κάτι άπιαστο, είναι μια πραγματικότητα και μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να την πετύχει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μόνο στιγμές ευτυχίας. Το κατά πόσο συχνά νιώθουν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους. Άλλοι για παράδειγμα, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ άλλοι μισοάδειο. Όπως και να έχει, το βασικό σημείο είναι, ότι η ευτυχία γι΄ αυτούς δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά απλά διαλείμματα σε μια ίσως, μονότονη και γεμάτη στρες ζωή.
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας, που δηλώνουν απόλυτα ευτυχισμένοι και γαλήνιοι. Και αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι “γιατί αυτός και όχι εγώ”. Τι διαφορετικό έχει δηλαδή, αυτός που μπορεί να είναι σε μια τέτοια φάση, από μένα, που δεν μπορώ να βιώνω την ευτυχία με διάρκεια;
Η απάντηση λοιπόν είναι η συνήθεια. Και η συνήθεια είναι προϊόν εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης. Είναι βέβαια και θέμα φιλοσοφίας. Και οι έρευνες αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Ότι η ευτυχία είναι εφικτή, αν καταφέρεις να την “εγκλωβίσεις” μέσα σου.
Ο τρόπος είναι απλός.
Σαφώς και υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να είσαι ευτυχισμέν@. Το θέμα όμως είναι, ότι ακόμα και σε αυτές, πάλι πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, να μπορεί να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.
Η λύση λοιπόν, είναι να μάθεις να διοχετεύεις τα θετικά συναισθήματα από την εμπειρία σου, σε όλο σου το είναι. Να ρέει η ευτυχία μέσα σου, όπως το αίμα στις φλέβες σου. Κι αυτό θα το καταφέρεις μέσα από αυτά τα μικρά, αποσπασματικά και πολύ προσωπικά επεισόδια της ζωής σου, τα οποία θα μετατρέψεις σε μια μόνιμη εμπειρία.
Παρακάτω λοιπόν θα βρεις τα τέσσερα βήματα για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, να είναι ευτυχισμένος.
1. Βρες τι σε κάνει ευτυχισμέν@
Επικεντρώσου σε πράγματα, που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν. Αυτό βέβαια, είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Εσύ λοιπόν, μέσα από την καθημερινότητά σου, παρατήρησε τι είναι αυτό, που σου δίνει χαρά και κράτα το.
2. Εμπλούτισε τη χαρά
Αυτό σημάνει ότι, αφού βρεις τη χαρά, προσπάθησε να τη διατηρήσεις. Κάνε λοιπόν, αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο, πιο συχνά και με μεγαλύτερη διάρκεια. Αν για παράδειγμα, σου δίνει χαρά η γυμναστική, τότε ασκήσου πιο συχνά και για περισσότερη ώρα.
Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρεις να μετατρέψεις τη χαρά, που σου δίνει η συγκεκριμένη ενασχόληση, σε πραγματική και βαθιά εμπειρία.
3. Απορρόφησε τη χαρά
Αφού λοιπόν, έχεις φτάσει στο σημείο που νιώθεις ευτυχία, τώρα ήρθε η ώρα να την κάνεις βίωμα. Αυτό σημαίνει ότι, πρέπει να “λοκάρεις” τον εγκέφαλό σου σε αυτή τη στιγμή και να την επαναφέρεις συνέχεια.
Πρακτικά, επαναφέρεις την ανάμνηση της εμπειρίας αυτής και νιώθεις ξανά και ξανά αυτή την αίσθηση ευφορίας, που σου προσφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, το συναίσθημα θα μετατραπεί σε συνήθεια.
4 .Άσε το θετικό να νικήσει το αρνητικό
Φυσικά η ζωή δεν είναι μόνο ευχάριστα πράγματα. Ως επί το πλείστον είναι δυσάρεστα, στρεσογόνα και πιεστικά. Κι επειδή ακριβώς, αυτά τα αρνητικά είναι πιο πολλά, το impact στη ζωή μας είναι κι αυτό αρνητικό.
Εννοείται λοιπόν, πως θα βιώσεις και στενοχώρια και θυμό και άλλα τέτοια ενοχλητικά συναισθήματα. Το θέμα είναι πώς θα τα διαχειριστείς.
Αν τα αφήσεις να σε επηρεάσουν και να κατακλύσουν την ψυχολογία σου, τότε θα βιώσεις δυστυχία, απελπισία και αγωνία. Η ευτυχία δηλαδή, θα πάει περίπατο. Αν όμως καταφέρεις να τα δαμάσεις, τότε θα έχεις κερδίσει το παιχνίδι και θα έχεις πάρει και τη ρεβάνς.
Κάθε φορά λοιπόν, που θα σε κατακλύζουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, θα ανασύρεις από την ¨αποθήκη¨ θετικής ενέργειας, ένα χαρούμενο συναίσθημα και θα το διοχετεύεις σε όλο σου το είναι. Ακόμα καλύτερα, αν εκείνη τη στιγμή, ασχοληθείς με κάτι που σε χαροποιεί.
Εν κατακλείδι, μπορεί όλα αυτά να μην σε κάνουν ένα μόνιμα χαρούμενο κι ευτυχισμένο άνθρωπο, αλλά σίγουρα θα βελτιώσουν τη ψυχολογία σου και θα αυξήσουν τις στιγμές χαράς.
Η ευτυχία άλλωστε, μπορεί να είναι μικρά κομμάτια, αλλά εσύ μπορείς να τα ενώσεις.