Κατά τη διάρκεια της περιόδου της κάθε γυναίκα έχει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Κράμπες, πόνος στο στήθος και κόπωση είναι ίσως τα πιο συχνά από αυτά.
Ένα άλλο σύμπτωμα όμως που μπορεί να εμφανιστεί είναι οι εξάψεις.
Σύμφωνα με την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο Μαρία Αποστολοπούλου «η έξαψη χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ζέστης που διατρέχει το σώμα και ειδικά το πρόσωπο, το λαιμό και το άνω μέρος του θώρακα. Μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα εώς μερικά λεπτά. Είναι πιθανό επίσης να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, η αυξημένη εφίδρωση και η ερυθρότητα προσώπου και λαιμού.
Ενώ οι εξάψεις συχνότερα παρατηρούνται στην περιεμμηνόπαυση, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των οιστρογόνων στο αίμα, είναι επίσης συχνό φαινόμενο και στη δεύτερη φάση του κύκλου της γυναίκας, δηλαδή πριν την περίοδο, οπότε η προγεστερόνη αυξάνει προκαλώντας έτσι αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος της γυναίκας ενώ και τα οιστρογόνα-παρόμοια όπως και στην εμμηνόπαυση- μειώνονται πριν έρθει η έμμηνος ρύση της γυναίκας.
Η μείωση των οιστρογόνων συνεπάγεται ορμονικές μεταβολές στο θερμορρυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου‚ με αποτέλεσμα ο οργανισμός να νιώθει πιο ευαίσθητος σε μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας και να προκαλείται αυξημένη εφίδρωση σε μια προσπάθεια του οργανισμού να μειώσει τη θερμοκρασία του.
Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που κρύβονται πίσω από την παρουσία εξάψεων και αυτές περιλαμβάνουν:
- Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια με επακόλουθη έναρξη εμμηνόπαυσης σε πιο νεαρή ηλικία.
- Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, παθήσεις των επινεφριδίων, κατανάλωση αλκοόλ και έκθεση σε στρεσογόνα ερεθίσματα.
- Επίσης μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένα φάρμακα και θεραπείες.
Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο αλλά και τον ενδοκρινολόγο σου, ειδικά αν έχεις και άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές κύκλου ή απώλεια βάρους.
Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις εξάψεις;
- Η αλλαγή τρόπου ζωής με μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και ειδικότερα του κόκκινου κρασιού, της καφεΐνης, αλλά και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις. Επίσης περιόρισε την κατανάλωση σοκολάτας, τυριού και καυτερών φαγητών.
- Η άσκηση και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει. Για αυτό προσπάθησε να την εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
- Ηρέμησε! Όπως αναφέραμε, το άγχος επιτείνει τα συμπτώματα μέσω της παραγωγής ορμονών του στρες.
- Αν οι εξάψεις εμφανίζονται σε βαθμό που μειώνει την ποιότητα της ζωής σου και ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση μπορείς, πάντα σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο σου, να αρχίσεις μια φαρμακευτική αγωγή.
Είναι σημαντικό να ξέρεις πως οι εξάψεις δεν είναι κάποιο σπάνιο σύμπτωμα άρα δεν είσαι μόνη σου. Λάβε υπόψη σου τις παραπάνω συμβουλές, μίλα με τον/την γυναικολόγο σου και τον/την ενδοκρινολόγο σου και σίγουρα θα το ξεπεράσεις χωρίς καν να το καταλάβεις!
Ευχαριστούμε την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο Μαρία Αποστολοπούλου για τις συμβουλές της.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Προσπάθησα να κάνω σεξ με κάποιον που είχε Death Grip Syndrome και ήταν αδύνατον