(H Elsa Schiaparelli με το καπέλο-παπούτσι και το σακάκι με τσέπες χείλια)
Μπορεί η Elsa Schiaparelli γνωστή και ως Schiap, να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στην εποχή μας όσο είναι κάποιοι άλλοι σχεδιαστές της εποχής της, όμως στην δεκαετία του 20 καθώς και του 30 ήταν μία από τους πιο καινοτόμους και γνωστούς δημιουργούς. Με την ενθάρρυνση του Paul Poiret, ο οποίος ήταν Γάλλος σχεδιαστής πασίγνωστος για τις δημιουργίες του το 1900, η Schiap μεταβίβασε την αγάπη της για την τέχνη στα ρούχα που σχεδίαζε και με την βοήθεια του πολύ καλού της φίλου Salvador Dali κατάφερε να δημιουργήσει εξωφρενικά πρωτότυπα σχέδια.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των πολέμων, όπου επικρατούσε το γκρι και το μαύρο τόσο στα ρούχα όσο και την ψυχολογία των ανθρώπων, η Schiap δημιούργησε φορέματα με έντονα χρώματα, όπως το χρώμα ματζέντα (ζωηρό φούξια) καθώς και τον συνδυασμό έντονων χρωμάτων, γνωστό στην εποχή μας ως color block το οποίο είναι και το βασικό trend στις μέρες μας.
Η σκληρή δουλειά και η δημιουργικότητα της Schiap την ώθησαν να σχεδιάσει αξεσουάρ που θα ζήλευαν οι πιο γνωστοί σχεδιαστές του σήμερα, κάποια από αυτά είναι το κολιέ με τις κατσαρίδες, το καπέλο-παπούτσι, το καπέλο με τα φτερά, η ζώνη με τα χεράκια και τα γάντια με το ιδιαίτερο σχέδιο στα νύχια από όπου ο σχεδιαστής Dominic Jones προφανώς εμπνεύστηκε και σχεδίασε σχεδόν πανομοιότυπα 4 χρόνια πριν.
Το 1937 η Schiap σε συνεργασία με τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες τις εποχής , τον Salvador Dali και τον Jean Cocteau δημιούργησαν πραγματικά έργα τέχνης σε ρούχα.
Με τον Jean Cocteau δημιούργησαν το παλτό με το κέντημα οφθαλμαπάτη στην πλάτη, όπου δύο πρόσωπα δημιουργούν ένα βάζο και το σακάκι με τη γυναίκα και τα κεντημένα χρυσά μαλλιά στο μανίκι. Αν εκείνη την εποχή υπήρχαν φωτογράφοι street style αυτά τα δύο ρούχα θα τραβούσαν αμέσως την προσοχή τους.
Με τον Salvador Dali δημιούργησαν το φόρεμα αστακό και το μαύρο φόρεμα σκελετό που σίγουρα θα το εκτιμούσε μία Lady Gaga της εποχής της.
Η εταιρεία καλλυντικών NARS βγάζει στην αγορά το κραγιόν με το όνομα “Sciap” δηλαδή το ζωηρό ροζ (ματζέντα)που είναι γνωστό ως Schiaparelli pink και καταλαβαίνουμε πως μετά από σχεδόν 100 χρόνια η Schiap δεν ξεχνιέται.
Την άνοιξη του 2012 έγινε μία έκθεση προς τιμήν της στο Μetropolitan museum of Αrts με τίτλο “ Schiaparelli and Prada : Impossible Conversations”.
Η αυτοβιογραφία της κυκλοφορεί σε βιβλίο.
Ήταν η γυναίκα που κατέκτησε το κοινό με τα σουρεαλιστικά σχέδια, τα έντονα χρώματα, και τις επαναστατικές ιδέες σε μία δύσκολη περίοδο και με μια δυνατή αντίπαλο, την Coco Chanel, και όμως η Elsa Schiaparelli, μία καλλιτεχνική ψυχή, συνεχίζει να μένει στην ιστορία και να μας θυμίζει την μαγεία της τέχνης σε συνδυασμό με την μόδα!
One thought on “Elsa Schiaparelli | The art of fashion”