Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται μεταξύ των 45 και 55 ετών και επιβεβαιώνεται όταν πια η γυναίκα εάν δεν έχει εμμηνορρυσία επί έναν χρόνο.
Με την εμμηνόπαυση το ορμονικό περιβάλλον αλλάζει και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στη γυναικεία φωνή. Η αφυδάτωση κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζει την αλλαγή του ορμονικού περιβάλλοντος και στην επίδραση των ορμονών στον βλεννογόνο. Η ελάττωση των επιπέδων κάποιων γυναικείων ορμονών «στεγνώνουν» τον βλεννογόνο σε διάφορα σημεία στο γυναικείο σώμα και αλλάζουν τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά και ιδιότητές του. Πιο εμφανής είναι η αφυδάτωση στον βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος (στόμα, μύτη, λάρυγγας) και στα αναπαραγωγικά όργανα (κόλπος, τράχηλος).
”Το φαινόμενο της αφυδάτωσης και οι αλλαγές στη φωνή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης παρατηρούνται σε όλες τις γυναίκες, απλά επηρεάζει την καθεμιά διαφορετικά, ανάλογα και με τις καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες τους’‘, μας εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, χειρουργός ΩΡΛ, φωνίατρος.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η προκαλούμενη αφυδάτωση και ελάττωση του πάχους του λαρυγγικού βλεννογόνου επηρεάζει την ελαστικότητά του και μεγαλώνει την τριβή, και συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο φωνητικού τραυματισμού. Έτσι εξηγείται το ότι για παράδειγμα μια γυναίκα εκπαιδευτικός με πολλά χρόνια άσκησης του επαγγέλματός της, άρα και μεγάλη εμπειρία, στην εμμηνόπαυση παρουσιάζει δυσφωνία και βλεννογονικές βλάβες, όπως π.χ. κάλους (οζίδια), που προκαλούν βραχνάδα και φωνητικά προβλήματα στην εργασία της.
Ποιες είναι οι επιλογές για να αποφύγουμε την αφυδάτωση που επηρεάζει τη φωνή μας; Ο κ. Λαμπρόπουλος συνιστά πολύ καλή ενυδάτωση (πρόσληψη 8 – 10 ποτηριών νερό κάθε ημέρα), εισπνοή υδρατμών (νερό που βράζει χωρίς άλλα πρόσθετα σε ένα σκεύος), όποτε αυτό είναι εφικτό, για την ενυδάτωση της τραχείας και του ανώτερου αναπνευστικού, αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή ξηρών χώρων (μακρόχρονη χρήση κλιματιστικών, τζακιού, κεντρικής θέρμανσης) και οδηγίες για την προσαρμογή της χρήσης της φωνής στο νέο οργανικό περιβάλλον, που δημιουργείται μετά την εμμηνόπαυση.
*Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τον ΩΡΛ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ή απορίες σχετικά με την υγεία σας.*
Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, χειρουργο ΩΡΛ, φωνίατρο,