Σε αυτές τις εποχές των αναπάντεχων και extreme τάσεων, όλοι χρειαζόμαστε λίγη απόδραση, και αυτές οι εμβληματικές ταινίες που θα ακολουθήσουν σίγουρα το προσφέρουν αυτό. Είτε πρόκειται για το ξεκάθαρα ιδιόρρυθμο όραμα του Wes Anderson, είτε για την υπέροχη γκαρνταρόμπα της Diane Keaton στο Annie Hall, είτε για λίγη από τη μαγεία του Fellini μέσω του La Dolce Vita. Εδώ έχω συγκεντρώσει τις πιο κομψές ταινίες όλων των εποχών, που εγγυώνται ότι θα σε κάνουν να απολαύσεις μια σοβαρά ενδυματολογικά αναζωογονητική διάθεση.

The Talented Mr Ripley, 1999

Το ψυχολογικό θρίλερ του Anthony Minghella, The Talented Mr Ripley είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες υψηλής αισθητικής σε αυτή τη λίστα. Το σκηνικό είναι η λαμπερή ιταλική Ριβιέρα της δεκαετίας του 1950 και η αισθητική είναι molto bene!

Το κοινό μεταφέρεται ανάμεσα σε παρθένες παραλίες και ειδυλλιακά ψαροχώρια, μέσω ενός πολυτελούς διαμερίσματος στη Ρώμη και του ετοιμόρροπου μεγαλείου της Βενετίας, για την οποία οι ενδυματολόγοι Gary Jones και Ann Roth, που κέρδισαν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τις προσπάθειές τους, δημιούργησαν μια μεσογειακή κομψή γκαρνταρόμπα. Τα αγόρια προωθούν το preppy style της Ανατολικής Ακτής μαζί με μια τσαλακωμένη κομψότητα (casual κοστούμια, εκλεκτά λινά, vintage πλεκτά), ενώ η Marge είναι ένα masterclass στο καλοκαιρινό στυλ με τις εμπριμέ ολόσωμες φούστες, τα τραγανά λευκά πουκάμισα με κόμπους, τα ψηλόμεσα μπικίνι και τις ζώνες Alice.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by OC ™ (@onlyclassy)

Carol, 2015

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σχεδιάστρια κοστουμιών Sandy Powell έχει 15 υποψηφιότητες για Όσκαρ και τρεις νίκες στο ενεργητικό της. Για την ταινία Carol – τη διασκευή του Todd Haynes ενός άλλου μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, το οποίο αφηγείται την ιστορία του απαγορευμένου έρωτα μεταξύ της επίδοξης φωτογράφου Therese Belivet (Rooney Mara) και της Carol, μιας πλούσιας ηλικιωμένης γυναίκας που περνάει διαζύγιο (Cate Blanchett) – η ίδια και η σχεδιάστρια παραγωγής Judy Becker αποτυπώνουν έξοχα την περασμένη αίγλη της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1950.

Η Powell συμβουλεύτηκε περιοδικά μόδας της εποχής για να δημιουργήσει την γκαρνταρόμπα της Blanchett από το μηδέν (πολύ λίγα από αυτά είναι vintage) με μια σειρά από γούνινα παλτό, στενά εφαρμοστά κοστούμια και φορέματα σε στυλ Hattie Carnagerie, πλούσια υφάσματα και πολυτελή αξεσουάρ- η Mara, αντίθετα, είναι περισσότερο υπέρ του layering, των τολμηρών μοτίβων και των γεμάτων φουστανιών. Και οι δύο εμφανίσεις συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια από τις πιο κομψές ταινίες μόδας της δεκαετίας!

The Danish Girl, 2015

Μια αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης, εμπνευσμένη από τις ζωές των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener και βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff. Όταν η προσωπογράφος Wegener (Alicia Vikander) ζητά από τον σύζυγό της Einar (Eddie Redmayne) να αντικαταστήσει ένα θηλυκό μοντέλο, αυτό σηματοδοτεί το πρωτοποριακό ταξίδι του Einar ως πρωτοπόρου τρανσέξουαλ, που τελικά μετονομάζεται σε Lili Elbe.

Το δράμα -που διαδραματίζεται στην Κοπεγχάγη του 1920 και στη συνέχεια στο Παρίσι- δεν είναι απλώς εξαιρετικό υποκριτικά, αλλά κάτι που αξίζει να παρακολουθήσεις. Με σκηνικά εμπνευσμένα από την Art Nouveau από τη σχεδιάστρια παραγωγής Eve Stewart και εξαίσια κοστούμια από τον Paco Delgado, στα οποία παραπέμπει στον Paul Poiret, τη Jeanne Lanvin και την Coco Chanel. “Όταν μετακόμισαν στο Παρίσι και η Lili ήταν πιο ελεύθερη να είναι ο εαυτός της, προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ πιο avant garde μόδα της εποχής και χρησιμοποιήσαμε μια πιο ζεστή παλέτα και διαφορετικά υφάσματα όπως μεταξωτά και σιφόν απλά για να δείξουμε την κίνηση και ένα πολύ πιο ελεύθερο πνεύμα”, έχει πει ο Delgado.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by @cinemalet

La Dolce Vita, 1960

Το αριστούργημα του Federico Fellini, La Dolce Vita ακολουθεί μια εβδομάδα στη ζωή του γλυκύτατου δημοσιογράφου Marcello Rubini (Marcello Mastioanni), καθώς αφήνει πίσω του την επαρχιακή ζωή για να απολαύσει την παρακμή της Ρώμης. Καθώς περιηγείται στον σύγχρονο ηδονισμό της πόλης, με τα κοφτερά κοστούμια, τις λεπτές γραβάτες και τα κατάμαυρα γυαλιά ηλίου (που φοράει σε εσωτερικούς χώρους και τη νύχτα), απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τον τρόπο ζωής των παπαράτσι (εδώ επινοήθηκε η λέξη “παπαράτσι”) και την ηθικά αμφισβητήσιμη υψηλή κοινωνία για την οποία έκανε ρεπορτάζ.

Πρόκειται για σάτιρα στα καλύτερά της και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960. Είναι επίσης μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες μόδας όλων των εποχών και προσφέρει ένα αριστούργημα στο ιταλικό στυλ και την κομψότητα χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στον Piero Gheradi, τον σχεδιαστή σκηνικών και κοστουμιών της ταινίας, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για τις προσπάθειές του.

Breakfast at Tiffany’s, 1961

Οποιαδήποτε λίστα με εμβληματικές ταινίες μόδας κι αισθητικής θα ήταν ελλιπής χωρίς το βραβευμένο με Όσκαρ “Breakfast at Tiffany’s”, με θέμα το ρομάντζο που εκτυλίσσεται μεταξύ της Holly Golightly (Audrey Hepburn) και του φιλόδοξου συγγραφέα Paul Varjak (George Peppard), στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1960.

Πράγματι, δεν μπορεί να υπάρξει πιο εμβληματική σκηνή από τη στιγμή που η Golightly, πίνοντας καφέ και τσιμπολογώντας, με τα μάτια κρυμμένα από τεράστια γυαλιά ηλίου, πηδάει από ένα ταξί νωρίς το πρωί φορώντας ένα μαύρο αμάνικο σατέν βραδινό φόρεμα, στολισμένο με ένα εκθαμβωτικό μαργαριταρένιο κολιέ, τιάρα και μαύρα γάντια μέχρι τον αγκώνα, για να κοιτάξει τη βιτρίνα του Tiffany της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια εμφάνιση που απαθανατίστηκε για γενιές, χάρη σε μεγάλο βαθμό στον δημιουργό της Hubert de Givenchy – στενό φίλο της Hepburn – και τη θρυλική σχεδιάστρια κοστουμιών Edith Head. Η ταινία εδραίωσε επίσης το “μικρό μαύρο φόρεμα” ως διαχρονικό κλασικό.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Homenajes Bacanes (@homenajesbacanes)

The Royal Tenenbaums, 2001

Πρόκειται για μία από τις πιο κομψές ταινίες για τη δεκαετία του ’80. Το κωμικό δράμα για την άκρως εκκεντρική και δυσλειτουργική οικογένεια Tenenbaums – τον Royal (Gene Hackman), τη γυναίκα του Etheline (Anjelica Huston) και τα τρία παιδιά τους Chas (Ben Stiller), Margot (Gwyneth Paltrow), και Richie (Luke Wilson) – ο Wes Anderson έχει γράψει επάνω τους το χαρακτηριστικό αφηγηματικό ύφος, το σκοτεινό χιούμορ και το ιδιόρρυθμο δημιουργικό.

Όπως αρμόζει στον δημιουργό, στην ενδυματολόγο Karen Patch είπαν “Μην ψωνίζεις – φτιάξε τα πάντα!”. Το αποτέλεσμα είναι vintage sublimity με έμφαση στα ρετρό αθλητικά ρούχα – το καμηλό κοστούμι του Richie, η κορδέλα στο κεφάλι και ο τεράστιος συνδυασμός γυαλιών ηλίου Vuarnet είναι εμβληματικός. Αν και είναι αναμφίβολα η Margot που παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας με το γούνινο παλτό της, τα ριγέ φορέματα τένις Lacoste, τα παπούτσια Bass και το Hermès Birkin!

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Trey Taylor (@treytaylor)