Αν είσαι φαν του να αγοράζεις κάθε χρόνο το καινούριο μοντέλο κινητού με το δαγκωμένο μηλαράκι από πίσω ή είσαι πιστός σε κάποια εταιρεία γιατί είσαι ευχαριστημένος. θα σου συνιστούσα να μη διαβάσεις το άρθρο. Αν απ´την άλλη χρειάζεσαι νέα συσκευή και δε ξέρεις πως να διαλέξεις, τότε θα σου δώσω μερικές συμβουλές και tips που πρέπει να προσέξεις.
Χρήση: ο καθένας μας χρησιμοποιεί διαφορετικά ένα κινητό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Αν απλά θέλεις να παίρνεις τηλέφωνο και να στέλνεις ένα μήνυμα τότε απλά δώσε λίγα χρήματα και πάρε όποιο σου αρέσει εμφανισιακά. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω η πληθώρα των επιλογών θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα!
Θα το έχεις παρατηρήσει ότι εκτός από τις γνωστές μάρκες κινητών, στην Ελληνική αγορά έχουν εισχωρήσει για τα καλά οι κινέζικες εταιρίες (huwaei, meizu, lenovo, xiaomi, oukitel κλπ). Οι επιλογές αυτών των brands κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος μιας και δύο πράγματα το χαρακτηρίζουν: α) χαμηλό κόστος αγοράς β) αξιοπιστία κοινώς value for money. Οπότε ειδικά αν δεν θέλεις να δώσεις ένα μηνιάτικο τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την λύση μιας κινέζικης συσκευής.
Κριτήρια λοιπόν που πρέπει να προσέχει κανείς πριν αγοράσει ένα κινητό.
- Επεξεργαστική ισχύς: Είναι ένα μικρό τσιπάκι που είναι ουσιαστικά είναι ο εγκέφαλος του κινητού. Κάτω από τετραπύρηνο επεξεργαστή δεν θα κοιτούσα!
- Μνήμη Ram: Δεν είναι η ευρέως γνωστή αποθηκευτική μνήμη που ξέρουμε ωστόσο είναι η προσωρινή μνήμη του κινητού και είναι πολυσυζητημένο ζήτημα. Άλλοι υποστηρίζουν πως δεν παίζει ρόλο το πόση μνήμη έχει ένα κινητό άλλα το πως την διαχειρίζεται άλλοι λένε πως πρέπει να υπάρχει αρκετή. Προσωπικά θεωρώ πως 3GB RAM δεν θα απογοητεύσουν σε καμία περίπτωση.
- Μνήμη Rom ή εσωτερική μνήμη: Εδώ οι επιλογές δεν είναι πολλές οι πιο πολλοί κατασκευαστές ξεκινούν απ τα 16GB και φτάνουν τα 64GB αν έχεις σκοπό να αγοράσεις εξωτερική μνήμη (με την προϋπόθεση ότι το κινητό σου δέχεται εξωτερική κάρτα μνήμης) τότε και τα 16GB είναι μια χαρά αν όχι προτίμησε από 32 και πάνω.
- Ανάλυση Οθόνης: Εκτός απ’την ανάλυση έχουμε και τον παράγοντα μέγεθος πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούν όλοι να μιλούν με μια συσκευή όπου η οθόνη της μόνο είναι 5,5 ίντσες. Όσο αφορά την ανάλυση μια FHD 1920Χ1080 θα ικανοποιήσει όλους μιας και οτιδήποτε είναι σε μεγαλύτερη ανάλυση δεν υπάρχει υλικό όπως παιχνίδια και εφαρμογές για να αξιοποιηθεί.
- Ανάλυση κάμερας: Δεν είναι τα megapixel που κάνουν τη κάμερα άλλα ο φακός!!! Ναι σίγουρα 16 megapixel είναι ανώτερα από 10 αλλά παίζει ρολό ο φακός και η τεχνολογία που αξιοποιεί.
- Σασί: από προσωπική καθαρά εμπειρία τα κινητά με πλαστικό σασί (περίβλημα) είναι πιο ευπαθή από τα μεταλλικά!!!
- Μπαταρία: Το αναγνωριστικό της χωρητικότητας μιας μπαταρίας είναι τα mAh κάτω από 3000mAh ούτε για αστείο!!!!
- Έκδοση android. Εδώ είναι μια μεγάλη παγίδα που θέλει προσοχή. Αν ζαχαρώνεις ένα φτηνό κινητό που έχει καλά χαρακτηριστικά και σου κάνει εντύπωση που είναι τόσο φτηνό έναντι της υπόλοιπης αγοράς τότε κοίταξε την έκδοση android αυτή τη στιγμή είμαστε στο android 7 αν το κινητό πωλείται με έκδοση android 5.1 πχ τότε ξανασκέψου το πολύ σοβαρά!
Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάζει κανείς. Αν έχεις πάθος με τις φωτογραφίες θα δώσεις βάση στη κάμερα, αν θες να παίζεις παιχνίδια αιχμής τότε χρειάζεσαι επεξεργαστή κάρτα γραφικών κλπ. Όλα τα άλλα είναι θέμα γούστου.