Είναι λεπτά, τραγανά σαν κράκερς, συνδυάζονται με ότι υλικό θέλετε και μπορείτε να τα δοκιμάσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, για πρωινό με τυρί ή κάποιο αλλαντικό, το μεσημέρι συνοδευτικά με μια σαλάτα ή το βράδυ σαν σνακ μαζί με το ποτό ή το κρασί σας. Εγώ τα δοκίμασα στην απλή εκδοχή τους, μόνο με θαλασσινό αλάτι και ρίγανη, αλλά και με λεπτές φέτες κρεμμυδιού. Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε και με σκόρδο, σουσάμι, φέτες ντομάτας, πιπεριές, τυρί, ελιές, φτιάξτε τη δική σας ατομική τραγανή πίτσα!
Για οκτώ ψωμάκια θα χρειαστείτε
½ κούπα χλιαρό νερό ½ κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά σε σκόνη 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο ¾ κουτ. γλυκού αλάτι ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό θαλασσινό αλάτι και ρίγανη οποιοδήποτε άλλο υλικό της αρεσκείας σας
Τοποθετήστε το νερό σε ένα μπολ. Ρίξτε τη μαγιά και αφήστε την να σταθεί για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Ζυμώστε τη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2-3 λεπτά. Τοποθετήστε τη ζύμη ξανά στο μπολ και καλύψτε τη με μια πετσέτα. Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε με έναν πλάστη το κάθε κομμάτι μέχρι να γίνει ένα ορθογώνιο διαστάσεων 10×20 εκατοστών περίπου. Μεταφέρετε τα ψωμάκια σε δύο ταψιά με λαδόκολλα βάζοντας 4 κομμάτια σε κάθε ταψί. Περάστε τα με ένα πινέλο με το μίγμα του αυγού. Πασπαλίστε με το θαλασσινό αλάτι και τη ρίγανη. Προσθέστε ότι άλλο υλικό θέλετε και ψήστε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώσουν τοπικά πολύ, τρυπήστε τα με ένα μαχαίρι.
Αν δε θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως, καταψύξτε τα με ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσά τους και όποτε θελήσετε, ψήστε τα κατευθείαν μόλις τα βγάλετε από την κατάψυξη.
Μαρία Πρασσά (bread&tea)