Η πανδημία έφερε πάρα πολλούς ενήλικες πίσω στο σπίτι των γονιών τους και αυτό ίσως να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αλλαγές των τελευταίων ετών. Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων, που για διάφορους λόγους, επέστρεψαν στο σπίτι των γονιών τους, σου έχουμε τρόπους για να νιώθεις πραγματικός ενήλικας, ακόμη και αν οι γονείς σου σε αντιμετωπίζουν σαν αιώνιο έφηβο.
Μπορεί η έννοια ιδιωτικότητα στο σπίτι των γονιών σου να μη γίνεται ιδιαίτερα αποδεκτή και εσύ να δυσκολεύεσαι να δεχτείς την παρέμβαση τους σε πολλά θέματα αλλά η συμβίωση με γονείς, ειδικά σε μεγάλη ηλικία, απαιτεί συμβιβασμούς. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να νιώσεις ένας σωστός και υπεύθυνος ενήλικας, ακόμα και αν η μαμά σου ετοιμάζει ακόμη το πρωινό σου και σου σιδερώνει τα ρούχα;
Πρώτο βήμα: Θέσε τα όρια σου και τα θέλω σου
Μπορεί να επέστρεψες στο σπίτι των γονιών σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι συμφωνά με τα δικά τους πρέπει και θέλω, ούτε να νιώθεις ότι σε κρίνουν για κάθε συνήθειά σου. Θέσε και ξεκαθάρισε τα όρια σου με ειλικρίνεια και γόνιμη συζήτηση.
Εξέφρασε τους τα θέλω σου και ζήτα τους να τα σεβαστούν. Όλοι έχουμε όρια και εσύ είσαι ένας ενήλικας που θέλεις να σε σέβονται. Μπορεί να μένεις με τους γονείς σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να επεμβαίνουν στην ώρα που θα επιστρέψεις σπίτι λες και είσαι 15 χρονών.
Δεύτερο βήμα: Ανάλαβε τις ευθύνες σου και όρισε τις υποχρεώσεις σου στο σπίτι
Το ότι μένεις ξανά στο σπίτι των γονιών σου δεν σημαίνει ότι δεν έχεις και υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό. Αν θες μπορείς να συζητήσεις με τους γονείς σου και να συνεννοηθείτε για τις υποχρεώσεις σου ώστε να νιώσεις ότι προσφέρεις και εσύ μέσα σε αυτό.
Είσαι ενήλικας και θες να συμπεριφέρεσαι ως τέτοιος. Κράτα τον χώρο σου καθαρό, μαγείρεψε, κάνε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και όλα αυτά χωρίς να το έχει ζητήσει κανείς. Ανάλαβε δράση προκαταβολικά και νιώσε σαν να μένεις μόνη σου, φροντίζοντας το δικό σου σπίτι.
Τρίτο βήμα: Μην παραμελείς τις δραστηριότητες σου
Πριν επιστρέψεις στους γονείς σου είχες το δικό σου πρόγραμμα, τις δίκες σου συνήθειες και δραστηριότητες. Αυτές σε έκαναν να νιώθεις χαρούμενη και πραγματικά υπεύθυνη για τη ζωή σου. Μένοντας όμως στο σπίτι των γονιών σου επηρεάζεσαι από την συμβίωση, βάζοντας στην άκρη πολλά από τα θέλω σου.
Υποχωρήσεις σαφώς και γίνονται αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάζει η καθημερινότητα σου. Απλές καθημερινές στιγμές που απολάμβανες και ένιωθες ευγνωμοσύνη δεν πρέπει να αλλοιωθούν από την επέμβαση των γονιών σου. Μπορεί εκείνοι να θέλουν να σε φροντίσουν αλλά το να φτιάχνεις το αγαπημένο σου γλυκό να είναι μια στιγμή που θες να την απολαμβάνεις μόνη σου.
Τέταρτο βήμα: Δημιούργησε τον δικό σου προσωπικό χώρο όπως θες
Το εφηβικό σου δωμάτιο σίγουρα δεν αποτελεί τον χώρο μέσα στον όποιο θες να ζεις και να δουλεύεις. Βρίσκεσαι σε μια άλλη φάση της ζωής σου, σαφώς πιο ώριμη, για αυτό και πρέπει να επέμβεις διαμορφώνοντας και να ανανεώνοντας ανάλογα και τον χώρο σου. Άλλαξε τον ώστε να νιώθεις όμορφα και παραγωγικά μέσα σε αυτόν και όχι μελαγχολικά ή νοσταλγικά για το παρελθόν και το παρόν.
Πέμπτο βήμα: Κάνε focus στον εαυτό σου
Το self-care είναι μια από τις σημαντικότερες έννοιες για την ζωή ενός ενήλικα. Είναι η φροντίδα προς τον εαυτό του και είναι πρωταρχικής σημασίας για την εξέλιξή του. Το να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας ξεκινάει πρώτα και κατά βάση από εμάς. Μπορεί οι γονείς μας να θέλουν πάντα να μας φροντίζουν αλλά ένας ενήλικας ξέρει τι κάνει καλό στον ίδιο και, το πιο σημαντικό, του το προσφέρει χωρίς συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις.
Μαγείρεψε, διάβασε τα βιβλία σου, κάνε yoga και Pilates και βρες χρόνο για σένα. Βρες τρόπους για να φροντίζεις ψυχικά και σωματικά τον εαυτό σου κάθε μέρα. Ενώ συναναστρέψου με ασφάλεια με τους φίλους σου και απόλαυσε χρόνο έξω από το σπίτι.
Το να μένεις με του γονείς σου ούσα ενήλικη μπορεί να κρύβει πολλές αιτίες από πίσω. Για τον καθένα από μας υπάρχει ένας διαφορετικός λόγος και είναι αυτός που μας θυμίζει ότι η φάση αυτή είναι προσωρινή. Το σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και φροντίζουμε για αυτήν με κάθε τρόπο.