Δεν είναι λίγες οι φορές που εμμονικά σχεδόν ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την κλίση και τα ταλέντα μας σαν να είναι κυνήγι θησαυρού, σαν να υπάρχει ένας περίπλοκος χάρτης που πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας.
Όλο αυτό, όμως, είναι ένας μύθος. Παρά τα όσα μπορεί να μας λένε μεγαλώνοντας, η κλίση και το πάθος μας δεν είναι ένας προκαθορισμένος προορισμός που είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να βρούμε. Ξεδιπλώνονται στην πορεία της ζωής μας μέσα από τις εμπειρίες μας, τους ανθρώπους που συναντάμε, τις απογοητεύσεις και τις αναποδιές. Η “ιδανική δουλειά” δεν υπάρχει, δεν είναι ένας απόλυτος προορισμός αλλά είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος. Άλλη είναι η τέλεια καριέρα για τον 30χρονο εαυτό σου και πιθανότατα άλλη για τον 40χρονο!
Καλά όλα αυτά, αλλά όταν δεν έχω ιδέα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου; Όταν δεν ξέρω ποια είναι η κλίση μου και η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσω; Τι κάνω; Πρώτα πρώτα δεν χρειάζεται άγχος και πανικός! Το να βρεις τον σκοπό σου στη ζωή δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη και δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία ή χρονοδιάγραμμα. Έχει κόπο, φασαρία, παίρνει χρόνο, απαιτεί δουλειά και ενδοσκόπηση και γίνεται με μικρά βήματα.
Μπορείς να ξεκινήσεις απαντώντας με ειλικρίνεια, μετά από σκέψη και χωρίς να αυτολογοκρίνεσαι κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες, θετικές ή αρνητικές, που έχουν διαμορφώσει τον σημερινό σου εαυτό.
*Ανακάλεσε τις 3 κορυφαίες εμπειρίες της ζωής σου. Τι κοινό μπορεί να έχουν; Τι “λένε” για εσένα;
*Εάν δεν υπήρχε οικονομικό ζήτημα, τι θα έκανες με ευχαρίστηση όλη μέρα; Με ποια δραστηριότητα “χάνεις” την αίσθηση του χρόνου;
*Ποια όνειρα ή ενδιαφέροντά σου εγκατέλειψες; Γιατί; Είχε να κάνει με τον φόβο της αποτυχίας, της κριτικής; ή μήπως άλλαξες εσύ και οι αξίες σου;
*Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια ή δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσεις; Πώς σε επηρέασαν, σε διαμόρφωσαν;
Αυτές κι άλλες ερωτήσεις μπορούν να “φωτίσουν” περιοριστικές αντιλήψεις, αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου που σε κρατούν μακριά από το νόημα που αναζητάς. Δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Επιπλέον σε καμία περίπτωση η ενδοσκόπηση, όσο απαραίτητη, δεν είναι αρκετή!
Χρειάζεται να αναλάβεις συστηματική δράση, να τολμήσεις, να κάνεις εσύ τα βήματα προς τα όνειρά σου και ίσως ανακαλύψεις ότι το πάθος κι ο σκοπός που αναζητούσες ήταν πάντα εκεί και περίμεναν να δραστηριοποιηθείς!
Δες ακόμα: 5 γυναίκες μοιράζονται μαζί μας την καλύτερη συμβουλή καριέρας