Η διατροφική μαγιά είναι ένα είδος μαγιάς γνωστό ως saccharomyces cerevisiae, το οποίο είναι ο ίδιος τύπος μαγιάς που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ψωμιού και την παρασκευή μπύρας αλλά στην αδρανοποιημένη της εκδοχή. Αυτή η εκδοχή, καλλιεργείται ειδικά για χρήση ως προϊόν διατροφής.
Πως παρασκευάζεται η διατροφική μαγιά;
Για την παραγωγή της, τα κύτταρα S. cerevisiae αναπτύσσονται για αρκετές ημέρες σε ένα πλούσιο σε ζάχαρη υλικό, όπως η μελάσα. Η μαγιά στη συνέχεια απενεργοποιείται με θερμότητα, συλλέγεται, πλένεται, ξηραίνεται, θρυμματίζεται και συσκευάζεται για διανομή.
Υπάρχουν δύο τύποι διατροφικής μαγιάς: η ενισχυμένη και η μη ενισχυμένη.
Ενισχυμένη: Αυτός ο τύπος περιέχει συνθετικές βιταμίνες που προστίθενται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής για την ενίσχυση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Οποιεσδήποτε πρόσθετες βιταμίνες περιλαμβάνονται στη λίστα συστατικών. Η ενισχυμένη διατροφική μαγιά είναι ο πιο κοινός τύπος και προσφέρει τα περισσότερα οφέλη.
Μη ενισχυμένη: Αυτός ο τύπος δεν παρέχει πρόσθετες βιταμίνες ή μέταλλα. Περιέχει μόνο τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παράγονται φυσικά από τα κύτταρα της ζύμης καθώς αναπτύσσονται.
Σε ποιες μορφές θα την συναντήσεις στο εμπόριο;
Η διατροφική μαγιά πωλείται σε λεπτές νιφάδες, κόκκους ή σκόνη. Συνήθως θα την αναζητήσεις στην ενότητα μπαχαρικών ή καρυκευμάτων στα περισσότερα παντοπωλεία. Έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και είναι χαμηλό σε νάτριο και θερμίδες, χωρίς λιπαρά, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και vegan.
Θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία της διατροφικής μαγιάς
Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών Β και ιχνοστοιχείων. Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τις μη ενισχυμένες ποικιλίες, καθώς προστίθενται επιπλέον ποσότητες κατά την παρασκευή της.
Μόλις 2 κουταλάκια του γλυκού (5 γραμμάρια) εμπλουτισμένης θρεπτικής μαγιάς περιέχουν:
• Θερμίδες: 20 kcal
• Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
• Λίπος: 0 γραμμάρια
• Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
• Ζάχαρη: 0 γραμμάρια
• Φυτικές ίνες: 4% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): 246% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Νιασίνη (βιταμίνη Β3): 109% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Βιταμίνη Β6: 212% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 59% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Βιταμίνη Β12: 313% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Σίδηρος: 2% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
• Κάλιο: 2% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
2 από τα κύρια διατροφικά οφέλη της διατροφικής μαγιάς περιλαμβάνουν:
Πρωτεΐνη: Η θρεπτική μαγιά περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα αποτελώντας μία πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Ιχνοστοιχεία: Αυτά περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο, τα οποία εμπλέκονται στη γονιδιακή ρύθμιση, τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την ανοσία.
Γιατί να εντάξεις τη διατροφική μαγιά στη ζωή σου;
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12
Μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές ανησυχίες για τα άτομα που ακολουθούν μια vegan δίαιτα, η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, είναι η λήψη αρκετής βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του αίματος και των νευρικών κυττάρων. Βοηθά επίσης στη δημιουργία DNA και στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας, μιας πάθησης του αίματος που προκαλεί έντονη αδυναμία και κούραση.
Ίσως η πιο αξιόπιστη και σταθερή πηγή βιταμίνης Β12 σε μια vegan διατροφή είναι ένα συμπλήρωμα. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με αυτή τη βιταμίνη, όπως η διατροφική μαγιά, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που, όταν καταναλώνονται, καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η διατροφική μαγιά περιέχει τα ισχυρά αντιοξειδωτικά γλουταθειόνη και σεληνομεθειονίνη ,που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τα βαρέα μέταλλα και βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες.
Ενισχύσει την υγεία του ανοσοποιητικού
Η διατροφική μαγιά περιέχει δύο κύριους υδατάνθρακες: την α-μαννάνη και τη β-γλυκάνη. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτοί οι υδατάνθρακες προσφέρουν αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά οφέλη, τα οποία μπορεί να προστατεύσουν το σώμα από λοιμώξεις.
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Η β- γλυκάνη στη διατροφική μαγιά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα, όπως η βρώμη και το κριθάρι. Εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι η β-γλυκάνη από τη βρώμη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αν και η χημική δομή της β- γλυκάνης στη βρώμη διαφέρει ελαφρώς από αυτή αυτού του υδατάνθρακα στη διατροφική μαγιά, παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης.
Πώς να χρησιμοποιήσεις τη διατροφική μαγιά;
Τοποθέτησε την διατροφική μαγιά σε αεροστεγές δοχείο , σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, για να διατηρήσει την περιεκτικότητά της σε βιταμίνες. Όταν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να διατηρηθεί έως και 2 χρόνια.
Ακολουθούν μερικές χρήσεις της:
• Χρησιμοποιείται συνήθως ως αρωματική σάλτσα τυριού vegan, καθώς και ως επικάλυψη για σούπες και σαλάτες.
• ως καρύκευμα για ποπ κορν, ζυμαρικά, σαλάτες
• ως γεύση umami σε σούπες ή μαγειρευτά φαγητά
• ως πυκνωτικό για σούπες και σάλτσες
• ως συστατικό σε smoothies
Η διατροφική μαγιά είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν διατροφής , για χορτοφάγους και μη, με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Με την προσθήκη της, μπορείς εύκολα να εμπλουτίσεις τα γεύματα σου σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δοκίμασε την και πειραματίσου με διάφορες συνταγές, ώστε να βρεις τρόπους να την εντάξεις στην διατροφή σου.