Πώς θα σου φαινόταν να απολαμβάνεις το φαγητό σου χωρίς ανεπιθύμητες καούρες και φουσκώματα; Μια διατροφή, δηλαδή, που σου προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια και παράλληλα βοηθάει το στομάχι σου να παραμένει ελαφρύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Αν αναζητάς τρόπους να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και κατ’ επέκταση την υγεία σου, ίσως ήρθε ο καιρός να ασπαστείς τη φιλοσοφία του Clean Eating. Πριν, όμως, σου εξηγήσω τι είναι αυτό, πρέπει να διευκρινίσω το εξής: Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι απλώς να χάσεις θερμίδες εν όψει καλοκαιριού, τότε αυτού του είδους η διατροφή δεν είναι για σένα. Το Clean Eating δεν είναι άλλη μια μορφή δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους. Είναι περισσότερο τρόπος ζωής που μας βοηθάει να νιώθουμε γεμάτοι υγεία και ευεξία.
Θα μου πείτε, εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε πρόβλημα γιατί ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, μια από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο. Ναι, αν είσαι απόλυτα σίγουρος για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείς ακόμη και στο πιο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Και αλήθεια, είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής και η σοκολατένια πάστα που καταβροχθίζεις ως επιδόρπιο μετά; Όλοι έχουμε βρεθεί σε οικογενειακά τραπέζια και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αντισταθείς στα άπειρα καλούδια που παρελάσουν μπροστά σου. Το ζήτημα είναι να τα περιορίσεις, όχι να τα απαγορεύσεις στον εαυτό σου για πάντα.
Ο βασικός κανόνας του Clean Eating είναι να αποφεύγεις τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και να επικεντρώνεσαι κυρίως σε εκείνες που μπορείς να απολαύσεις στην πρωτογενή τους μορφή. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και οι ανάλατοι, ωμοί, ξηροί καρποί. Γενικά, τροφές που είναι όσο πιο φρέσκες και ακατέργαστες γίνεται. Η λογική είναι ότι όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τόσο περισσότερο χάνει τα θρεπτικά συστατικά της, άρα μπορεί να βλάψει παρά να ωφελήσει τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται τα ζυμαρικά, το ρύζι, το λευκό αλεύρι και τα δημητριακά. Για εσάς τους λάτρεις του γλυκού έχω επίσης κακά νέα. Η επεξεργασμένη ζάχαρη και οι γλυκαντικές ουσίες είναι απαγορευτικές, το οποίο σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε τα αναψυκτικά και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών. Αυτό στην πράξη είναι πιο δύσκολο από ό, τι ακούγεται, γιατί πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ και δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μας πως περιέχουν ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι πλούσια σε αυτήν. Οπότε new rule: Πάντα κοιτάμε τα συστατικά στη συσκευασία πριν αγοράσουμε κάτι που μας φαίνεται τελείως άκακο. Και για να το πω με άλλα λόγια, προσέχουμε να μην αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν συστατικά που δεν γνωρίζουμε τι είναι και τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε καν να τα προφέρουμε, αφού πρόκειται για συντηρητικά που μόνο κακό κάνουν στην υγεία μας.
Εντάξει, θα μου πείτε, και τι έμεινε; Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Υπάρχουν τόσες συνταγές για αλμυρά και γλυκά φαγητά που περιλαμβάνουν μη επεξεργασμένα υλικά, που δεν χρειάζεστε να αναλώνεστε στα ίδια και τα ίδια. Χρειάζεται λίγο παραπάνω ψάξιμο και θέληση να μάθετε. Ενδεικτικά, όσοι τρελαίνεστε για γλυκά σε βαθμό που δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, δεν είναι ανάγκη να απελπίζεστε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για την κατεργασμένη λευκή ζάχαρη στα γλυκά σας και να σας δώσουν την ίδια ενέργεια και απόλαυση, αλλά και να ευνοήσουν τον οργανισμό σας. Το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, το πετιμέζι, η ζάχαρη καρύδας και η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (που έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από τη λευκή) είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον, σε πολλά γλυκά που απαιτούν αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υποκατάστατα, όπως το αλεύρι καρύδας, το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι από καστανό ρύζι και το αλεύρι βρώμης, που αποτελούν ιδανικές λύσεις για να μειώσετε την ποσότητα υδατανθράκων που λαμβάνετε.
Διάσημες προσωπικότητες όπως η Χάλι Μπέρι και η Νικόλ Κίντμαν δηλώνουν οπαδοί αυτού του τρόπου ζωής. Εσύ τι περιμένεις;