Μετά τις sold out παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν και την ολοκλήρωση της πρώτης του μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας σε εννέα πόλεις, ο Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στην Αθήνα για να μας αναλύσει και φέτος τα στάδια της ζωής αλλά και τους ρόλους που αναλαμβάνει το αρσενικό στη σύγχρονη ζωή, από τις προσωπικές του σχέσεις μέχρι τον ρόλο της πατρότητας!
Πώς είναι να χαρακτηρίζεσαι ως ο καλύτερος αντιπρόσωπος του stand up comedy στην Ελλάδα;
Αποφεύγω τις συγκρίσεις και τον υπερθετικό βαθμό. Μια κριτική, καλή ή κακή, παραμένει μια προσωπική άποψη που εκφράζεται δημόσια. Μπορεί να λέει κάτι και να πείσει τον θεατή να έρθει στο θέατρο αλλά εκείνος θα σε κρίνει ξανά με τα δικά του κριτήρια. Η κριτική έρχεται μοιραία και φυσικά εφόσον έχεις ήδη φτιάξει και παρουσιάσει αυτό για το οποίο κρίνεσαι και σίγουρα μια καλή κριτική με χαροποιεί αλλά στιγμιαία γιατί δεν μένω εκεί εφόσον δεν λύνει το ζητούμενο που είναι να γράφεις συνεχώς καλές παραστάσεις και να βελτιώνεσαι. Κι από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί κωμικοί που είναι εξαιρετικοί αντιπρόσωποι του είδους. Προσωπικά δε για μένα κάθε κωμικός είναι μία μονάδα που δεν συγκρίνεται και δεν κατατάσσεται με βάση μία βαθμίδα μέτρησης αλλά παίρνει θέση στη συνείδηση ή την καρδιά κάθε θεατή ανάλογα με το είδος της κωμωδίας που αγαπάει ο καθένας εφόσον έχουμε συμφωνήσει ότι συνολικά αγαπάει την κωμωδία.
Μιλάς για πολλά διαφορετικά θέματα στις παραστάσεις σου. Τι αγαπάει ο κόσμος περισσότερο;
Να εκπλήσσεται γελώντας. Όποιο κι αν είναι το θέμα. Να είναι αστείο και με μία οπτική διαφορετική ή συνολικά απροσδόκητη και με κωμική διάσταση εννοείται.
Στα χρόνια που ασχολείσαι με το stand-up comedy βλέπεις το κοινό να έχει ωριμάσει;
Οι κωμικοί ωριμάζουν κυρίως. Τόσο θεματολογικά όσο στον τρόπο, το βάθος και την ευστοχία που προσεγγίζουν τα κείμενα και τα αστεία που γράφουν. Ο κόσμος αποκτά εμπειρία βλέποντας τόσο Έλληνες όσο και ξένους κωμικούς και συνεπώς αυξάνονται οι απαιτήσεις καθώς μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο είδος αυτό ως θεατής ενώ παράλληλα αποκρυσταλλώνεται το προσωπικό γούστο στην κωμωδία.
Από τι εμπνέεσαι και τι είναι αυτό που σου δίνει κάθε φορά τη δύναμη να πας αυτό που κάνεις λίγο παραπέρα;
Ως προς την έμπνευση δεν έχω καταλήξει ακόμα διότι συνήθως ψάχνω ή επιλέγω τα θέματά μου. Απλά τα φιλτράρω από τον τρόπο που σκέφτομαι, όσα νιώθω σε κάθε χρονική στιγμή και γενικά από τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω μου ανά περίσταση.
Έχει λίγο καιρό που επέστρεψες από μια ευρωπαϊκή περιοδεία. 8 διαφορετικές χώρες, 9 πόλεις και συνολικά 11 παραστάσεις, 9 από τις οποίες sold out. Τι το διαφορετικό έχουν ως κοινό οι Έλληνες του εξωτερικού;
Ως κοινό δεν διέκρινα κάποια διαφορά. Ήταν σαν να έπαιζα στην Ελλάδα. Ίσα ίσα αγαπάμε και μας λείπουν τα ίδια πράγματα οι Έλληνες που μένουμε στην Ελλάδα με εκείνους της διασποράς. Για παράδειγμα σε όλους μας λείπει ο ήλιος. Μόνο που εκεί όταν λένε ότι τους λείπει ο ήλιος το εννοούν. Εμείς όταν το λέμε είναι αυτή η μία εβδομάδα τον χρόνο που έχει συννεφιά ή όταν νυχτώνει!
Στο ταξίδι σου γνώρισες αρκετό κόσμο. Υπήρξε κάτι που σε έκανε να νιώσεις περήφανος που επέλεξες να ζήσεις στην Ελλάδα και κάτι που σε έκανε να το μετανιώσεις;
Ήταν πολύ γρήγορο και απαιτητικό αυτό το ταξίδι κι ο χρόνος χωριζόταν στις ώρες της παράστασης και τις ώρες που ξεκουραζόμουν και συγκεντρωνόμουν για την παράσταση. Όσο ήταν δυνατό αυτό με τις πολύωρες μετακινήσεις. Οπότε δεν μπήκα σε κάποια διαδικασία αξιολόγησης πέραν από την ουσία που ήταν να είμαι όπως έπρεπε στη σκηνή.
Τι μαθήματα πήρες από την περιοδεία σου;
Ότι σε μεγάλες περιοδείες πρέπει να υπάρχει day off!
“Σχεδόν σαράντα”, μια παράσταση με μεγάλη επιτυχία που συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τελικά πως καταφέρνει αυτή η γενιά να επιβιώνει και να προσδιορίζεται σε αυτή τη χώρα;
Με υπομονή, που εκπλήσσει με το πόσο αναπροσαρμόζει τα όριά της, αλλά και παίζοντας μόνιμα άμυνα!
Πέρα από τις σόλο παραστάσεις σου, έχεις συνεργαστεί με άλλους Έλληνες και ξένους stand-up comedians και φυσικά έχεις κάνει και τηλεόραση. Πως μπορεί τελικά ο κάθε καλλιτέχνης να εκφραστεί καλύτερα;
Για μένα στο live. Εκεί, ειδικά στην κωμωδία, υπάρχει έντονα η παρουσία του κόσμου μέσα από το γέλιο και συνεπώς η επιβράβευση και η άμεση επικοινωνία ανάμεσα στον κωμικό και τους θεατές. Έχει ρυθμό κι ένταση που αλλάζει κατά τη διάρκεια της παράστασης κι αυτή είναι η ομορφιά του live.
Αν σου έλεγαν να δώσεις μια συμβουλή στα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα αυτή τη δουλειά, ποια θα ήταν;
Όσοι ξεκινούν τώρα είναι σαφώς καλύτερα ενημερωμένοι και “διαβασμένοι” σε σχέση με όταν ξεκινούσαμε εμείς οπότε η μόνη συμβουλή είναι η προφανής, να επιμένουν γράφοντας και παίζοντας όσο περισσότερο γίνεται.