Πιστεύεις και εσύ πως είναι ένα κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στα πρόθυρα ενός πιθανού burnout;
Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός από την πραγματική πανδημία, αντιμετωπίζουμε και άλλη μια πιο «κρυφή». Αυτήν των υπερωριών. Αυτή στην οποία η εργασία από το σπίτι οδήγησε στην κουλτούρα του να είσαι συνεχώς διαθέσιμος και φυσικά η έννοια του ωραρίου μάς έχει αποχαιρετήσει από καιρό.
Το να είσαι συνεχώς απασχολημένος – και γενικότερα η κουλτούρα της «φασαρίας» – παρελαύνει σαν σήμα τιμής και η επαγγελματική εξουθένωση επαναπλαισιώνεται.
Εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, βιώνουμε μια συνεχή κόπωση, και τόσο η ψυχική όσο και η σωματική μας υγεία υποφέρει. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να εργάζονται τόσο πολύ, ακόμα και όταν γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις;
Οι ερευνητές το ονόμασαν “optimal busyness” – μια συναρπαστική και ευχάριστη χρονική ροή στην οποία οι εργαζόμενοι αισθάνονται στα καλύτερά τους και πιο παραγωγικοί από ποτέ.
Μια μελέτη του ESSEC Business School διαπίστωσε ότι αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί ως η «βέλτιστη απασχόληση» έκανε τους εργαζόμενους να αισθάνονται ενεργητικοί, παραγωγικοί και να έχουν τον έλεγχο του χρόνου τους, δίνοντάς τους θετική ενέργεια.
Για πολλούς, η λιγότερη δουλειά δεν ισοδυναμούσε πραγματικά με λιγότερο άγχος. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι ένιωθαν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τους ήταν λεπτή, προτιμούσαν τις πολυάσχολες περιόδους από τις πιο χαλαρές. Αντίθετα, η εμπειρία της βέλτιστης απασχόλησης τους παρέσυρε στο να πιστέψουν ότι μπορούσαν να ελέγξουν τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, και έτσι κατέληξαν στο να εργάζονται υπερβολικά πολύ.
Παρά τις φαινομενικά θετικές ψυχικές επιπτώσεις, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η βέλτιστη απασχόληση είναι ένας φαύλος κύκλος.
«Ενώ αυτός ο τύπος εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα βραχυπρόθεσμα, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εργασία, μειωμένη παραγωγικότητα και σύγκρουση ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπικής ζωή. Ενώ η βέλτιστη απασχόληση είναι φευγαλέα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να την κυνηγούν μέσω του του χρόνου τους», έγραψαν οι ερευνητές στο Psychology Today.
Είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, καθώς μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 69% των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (εργασιακό burnout).
Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο -και εάν- το συνειδητοποιείς και εσύ, τι μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι δεν θα πέσεις πιο βαθιά στην παγίδα της βέλτιστης απασχόλησης και του να είσαι εθισμένος στο να αισθάνεσαι συνεχώς απασχολημένος;
Φρόντισε να παίρνεις την άδεια σου
Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς που έχουν συσσωρεύσει πολλές ημέρες άδειας από την εργασία τους λόγω της πανδημίας και της αδυναμίας να ταξιδέψεις, πρέπει να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για ξεκούραση ανεξάρτητα από την περίσταση.
Ακόμα και εάν μείνεις σπίτι στην άδεια σου, είναι μια τέλεια ευκαιρία να χαλαρώσεις και να ανανεωθείς άλλωστε.
Κοιμήσου αρκετά
Ακούγεται αυτονόητο, αλλά ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε καλά, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό μας, συχνά βρίσκουμε λόγους και δικαιολογίες για το γιατί δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Η προσθήκη μερικών εύκολων tips αυτοφροντίδας στη ρουτίνα ευεξίας σου ή ακόμα και η απόλαυση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία του ύπνου σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Προσπάθησε να ολοκληρώνεις τη δουλειά στην ώρα της
Δεν είναι εύκολο και σίγουρα έχεις σκεφτεί πολλές φορές μέχρι τώρα πως ‘’αφού δεν έχω κάπου να πάω μετά ή αφού γλιτώνω χρόνο από τις μετακινήσεις, ας δουλέψω μια- δύο ώρες παραπάνω’’. Αυτό όμως είναι λάθος και καλό θα ήταν να μη συμβαίνει συχνά για αυτό προσπάθησε να μη δουλεύεις μέχρι αργά το βράδυ και βεβαιώσου ότι τελειώνεις τη δουλειά στην ώρα εντός ωραρίου τις περισσότερες μέρες.
Ζήτα βοήθεια, εάν νιώθεις πως τη χρειάζεσαι
Ίσως πρέπει να μιλήσεις με τον προϊστάμενό σου για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις και τα οποία επηρεάζουν την υγεία σου κατά τη διάρκειά της αλλά και εκτός της εργασίας. Εάν παλεύεις με την υπερκόπωση λοιπόν, μπορεί να είναι ωφέλιμο να πάρεις μερικές ημέρες άδεια ή να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσεις να βρεις την ισορροπία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4ήμερη εργασία: Eίναι αυτή η λύση που θα μας σώσει από το burnout ή είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;