Πολλοί δεν γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται. Κι όμως, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή, χωρίς να το γνωρίζουν.

Άλλοι ξέρουν τι σημαίνει κακή κυκλοφορία, όμως πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και αμελούν την αποκατάστασή της. Κι όμως, μια διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, από υψηλή αρτηριακή πίεση, μέχρι σοβαρή καρδιοπάθεια. Εκτός, όμως, από εμφανή προβλήματα υγείας, η κακή κυκλοφορία είναι υπεύθυνη και για μια σειρά από μικρότερα, καθημερινά συμπτώματα, που μπορεί να μην είναι άμεσα απειλητικά για την επιβίωση, επηρεάζουν όμως την καθημερινότητα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.

Μάθε, λοιπόν, με ποια συμπτώματα συσχετίζεται η κακή κυκλοφορία, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι το αίμα και το οξυγόνο θα αρχίσουν και πάλι να «ταξιδεύουν» ομαλά σε όλο σου το σώμα.

Τι σημαίνει να έχεις κακή κυκλοφορία;

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο, που περιλαμβάνει την καρδιά, τις φλέβες, τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. Η υγιής κυκλοφορία επιτρέπει στο αίμα, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να ταξιδεύουν ελεύθερα εκεί όπου χρειάζονται, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τα απόβλητα από τα κύτταρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η κυκλοφορία του αίματος δεν πραγματοποιείται όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα δεν διοχετεύεται αποτελεσματικά σε όλο το σώμα. Τα σημάδια της κακής κυκλοφορίας δεν είναι πάντοτε εμφανή και οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αν και συνήθως τείνει να εμφανίζεται σε ανθρώπους με ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Ποια τα συμπτώματα;

Προσπάθησες ποτέ να σηκωθείς από τη θέση που καθόσουν για πολλή ώρα και δυσκολεύτηκες; Μήπως όταν τελικά σηκώθηκες, ένιωσες να σου τρυπούν τα άκρα μικρές βελόνες; Αν ναι, τότε ξέρεις πως έχεις κακή κυκλοφορία. Όταν το σώμα σου δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αποτελεσματικά αίμα και οξυγόνο σε όλα τα άκρα του, ενδέχεται να βιώσεις βραχυπρόθεσμα την αίσθηση του κρύου, του μουδιάσματος ή να νιώσεις σαν να σε τρυπούν βελόνες.

Συνήθως, αυτά τα συμπτώματα θα περάσουν αρκετά γρήγορα, καθώς το σώμα εργάζεται για να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος. Είναι, ωστόσο, καλύτερο να προσπαθήσεις εξαρχής να αποφύγεις την κακή κυκλοφορία.

Μάθε τι την προκαλεί και πώς μπορείς να βελτιώσεις την υγεία του κυκλοφορικού σου.

Πέντε συμπτώματα που δεν ήξερες πως σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία

Κρύα και μουδιασμένα άκρα

Σίγουρα δε σου αρέσει η αίσθηση των παγωμένων ποδιών, ειδικά την ώρα του ύπνου. Το σύμπτωμα αυτό αποτελεί το πιο ενδεικτικό σημάδι κακής κυκλοφορίας. «Εάν το υπόλοιπο σώμα είναι ζεστό, αλλά τα πόδια παραμένουν παγωμένα ή νιώθεις πόνο, τότε είναι πιθανό να φταίει η κακή κυκλοφορία», εξηγεί ο Alun Davies, καθηγητής αγγειακής έρευνας και χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου. «Η έλλειψη ροής αίματος στα πόδια είναι μια κοινή αιτία για τα κρύα πόδια, όπως και αν αισθάνεσαι πόνο, μούδιασμα ή την αίσθηση του καψίματος».

Τριχόπτωση στα κάτω άκρα

Αν και σχεδόν κανείς δεν θα έλεγε όχι σε λιγότερες τρίχες στο σώμα, η ακούσια τριχόπτωση στα πόδια μπορεί να αποτελεί σημάδι κακής κυκλοφορίας. «Η έλλειψη αίματος στα πόδια σημαίνει ότι οι θύλακες των τριχών δεν τροφοδοτούνται αρκετά και τελικά πεθαίνουν», λέει ο Davies. «Αυτό γίνεται πιο εμφανές στους άνδρες, που συχνά παρουσιάζουν μια «γραμμή κάλτσας», δηλαδή μια περιοχή του δέρματος χωρίς τρίχες».

Ζάλη και απώλεια μνήμης

Εάν νιώθεις συχνά ανεξήγητη ζάλη, χάνεις την ισορροπία σου ή ξεχνάς πράγματα, ενδέχεται η ροή αίματος στο σώμα σου να μην είναι όπως θα έπρεπε. «Μπορεί να πρόκειται για συμπτώματα που μαρτυρούν μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο», λέει ο Davies. «Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλος θα περικόψει ορισμένες λειτουργίες, όπως η μνήμη και η ισορροπία, για να δώσει προτεραιότητα σε πιο κρίσιμες διεργασίες».

Έλκη

Είναι πιθανό η κακή κυκλοφορία να οφείλεται σε μπλοκαρισμένες αρτηρίες, που δεν αφήνουν το αίμα να ρέει ομαλά. Σε αυτή την περίπτωση, το αίμα που φτάνει στα πόδια είναι λιγότερο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί διόγκωση φλεβών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη επουλωτικά έλκη.

«Αυτές οι ανοιχτές πληγές εμφανίζονται συχνά στο κάτω μέρος του ποδιού», εξηγεί ο Davies. «Τα έλκη δεν προκαλούν απαραίτητα πόνο, που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι τα θεωρούν αβλαβή. Ωστόσο, τυχόν επανεμφανιζόμενες πληγές ή πληγές που δεν επουλώνονται δεν πρέπει να αγνοούνται, αλλά να αντιμετωπίζονται, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση και οι περαιτέρω επιπλοκές».

Στομαχικές διαταραχές

«Όπως όλα τα ζωτικά όργανα, έτσι και το στομάχι έχει ανάγκη από αρκετό αίμα, εμπλουτισμένο με οξυγόνο, για να λειτουργήσει σωστά», εξηγεί ο Davies. «Εάν αντιμετωπίζεις συχνά κοιλιακό άλγος, διάρροια και άλλα, παρόμοια συμπτώματα, ενδέχεται να οφείλονται σε κακή κυκλοφορία. Η ανεπάρκεια οργάνων λόγω περιορισμένης ροής αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και έλλειψη όρεξης, λόγω της επιβράδυνσης του μεταβολισμού».

Τα καλά νέα

Πριν προβληματιστείς για τις συνέπειες της κακής κυκλοφορίας στην υγεία σου, το Stylist αποκαλύπτει ότι μπορείς να διορθώσεις το πρόβλημα και μάλιστα εύκολα, κάνοντας απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σου.

Ναι, για ακόμη μια φορά σου λέμε ότι πρέπει να ασκείσαι

Το κλειδί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας είναι η σωματική κίνηση. «Βασικό αίτιο για την κακή κυκλοφορία σε πολλά άτομα είναι η καθιστική ζωή», προειδοποιεί ο δρ. Binoy Kumran, φυσιοθεραπευτής και επικεφαλής κλινικών δοκιμών στο Revitive. «Η αδράνεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό, αποδυναμώνοντας τους μύες και μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος».

Συνδύασε cardio και ενδυνάμωση

Η άρση βαρών προσφέρει διαφορετικά οφέλη στην κυκλοφορία απ’ ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση, είναι επομένως σημαντικό να συνδυάζεις και τους δύο τύπους ασκήσεων. «Τα βάρη θα αυξήσουν την κυκλοφορία κυρίως στην περιοχή που γυμνάζεις. Αντίθετα, η αερόβια άσκηση θα διοχετεύσει το αίμα σε όλο το σώμα», εξηγεί ο δρ. Kumran.

Δυνατοί μύες = καλύτερη κυκλοφορία

«Όσο δυνατότερους μύες έχεις, τόσο καλύτερη θα είναι η κυκλοφορία σου, επειδή οι μύες επιτρέπουν την ανάπτυξη περισσότερων αιμοφόρων αγγείων, που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στα κύτταρα», εξηγεί ο δρ. Kumran. «Ιδανικά, κάνε τουλάχιστον δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα. Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα εξοπλισμό. Οι ασκήσεις που αξιοποιούν το σωματικό βάρος, όπως τα push-ups και τα squats είναι ένας καλός τρόπος να ενδυναμώσεις τους μύες σου, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος».

Μη σταματάς να κινείσαι

Ενώ οι μεγαλύτερης διάρκειας ασκήσεις είναι ζωτικής σημασίας, είναι επίσης σημαντικό να ενσωματώνεις έστω και μικρότερες κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. «Βάλε μια υπενθύμιση να σηκώνεσαι και να κινείσαι κάθε 30 λεπτά. Δε χρειάζεται η κίνηση να διαρκεί πολύ, αρκεί να είναι τακτική», συμβουλεύει ο δρ. Kumran. «Η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και 3 λεπτά δραστηριότητας κάθε μισή ώρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο».