Το σήμερα μοιάζει κάπως έτσι: Τεχνολογία, πρόοδος, εξέλιξη και προοδευτικότητα. Εφευρέσεις που έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη σε πολλά, ένα πλήθος αντικειμένων και δυνατότητες που η ανθρωπότητα δεν είχε δει ποτέ μέχρι τώρα. Με τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μέχρι και σε άλλους πλανήτες, τίποτα δε μοιάζει πλέον ανέφικτο…κι αν είναι σήμερα αδύνατο, μάλλον δε θα είναι για πολύ…
Θα έλεγε κανείς ότι τα έχουμε όλα. Τότε γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι;
Ίσως γιατί κάτι λείπει. Ανάμεσα στους φρενήρεις ρυθμούς και τη διαρκή δράση, ξεχάσαμε πώς να χαλαρώνουμε. Ο ειδικός ευεξίας Jo Glynn-Smith συμφωνεί ότι, για πολλούς από εμάς, η ξεκούραση δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. «Δυστυχώς, η ξεκούραση είναι κάτι που δεν λαμβάνεται αρκετά σοβαρά υπόψη. Πολλοί νιώθουν ότι έχουν χρέος να είναι απασχολημένοι με κάτι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, όμως, ασκεί υπερβολική πίεση σε κάθε σημείο του μυαλού και του σώματος και ακόμη περισσότερο στις σχέσεις μας με τους άλλους», λέει στο Harper’s Bazaar.
Άλλωστε, το να είναι κανείς διαρκώς σε εγρήγορση δε μπορεί να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου. «Οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που σε κρατάνε σε φρενήρεις ρυθμούς για μεγάλο διάστημα, όμως ο οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει για πάντα αυτή την κατάσταση και αργά η γρήγορα θα οδηγηθεί σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως burnout. Αυτό θα προκαλέσει σοκ σε έναν άνθρωπο που έχει συνηθίσει να είναι δραστήριος».
Η μόδα της παραγωγικότητας
Με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η μόδα της παραγωγικότητας είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ. Νιώθουμε ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους παραγωγικά. Το να καθίσεις απλά, χωρίς να κάνεις τίποτα -και μάλιστα χωρίς ενοχές- μοιάζει πλέον να μην αποτελεί επιλογή.
Κι ενώ οι άνθρωποι δείχνουν να απασχολούνται διαρκώς με κάτι, είναι ταυτόχρονα διαρκώς όμορφοι και λαμπεροί, σαν μην κουράζονται ποτέ από την πολυάσχολη καθημερινότητά τους.
«Το μέτρο της επιτυχίας στη δυτική κοινωνία στηρίζεται πολύ στο στάτους: Σημαντικός τίτλος εργασίας, πλούτος, ακριβά ρούχα, αυτοκίνητα, σπίτια», λέει η Glynn-Smith. «Τέτοιου είδους πράγματα επικροτούνται στα social media, ενισχύοντας την ιδέα ότι πρέπει να “τα κάνουμε όλα” για να είμαστε “άξιοι”, “αγαπητοί” και “αρκετοί”. Αυτό ασκεί τεράστια πίεση σε όλους. Και γίνεται όλο και χειρότερο: δεν μπορείς απλώς να έχεις μια αξιοσέβαστη δουλειά, πρέπει είσαι ο διευθυντής, να σου περισσεύουν χρήματα για κάθε είδους περιττά έξοδα, να έχεις ακόλουθους στο Instagram και τη γενική αποδοχή ενός αόρατου κοινού».
Σύμφωνα με την ειδική στην πρόληψη της εξουθένωσης, Cara de Lange, μεγάλο μέρος αυτής της πίεσης για παραγωγικότητα προέρχεται από την επιθυμία «να μη χάσουμε καμία ευκαιρία». «Σκέψου το διαφορετικά: Αν αυτή η υπερπροσπάθεια είναι τελικά η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και οδηγηθείς τελικά σε εξάντληση και σωματικά συμπτώματα που θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευθούν, αξίζει πραγματικά;».
Κάπου στην πορεία προς την επιτυχία, έχουμε χάσει την ανθρώπινη υπόστασή μας. Ανάμεσα στις επαγγελματικές, κοινωνικές και προσωπικές υποχρεώσεις, πού υπάρχει περιθώριο για ξεκούραση; Πώς να χαλαρώσεις πραγματικά
Η αυτοφροντίδα είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται όρια, απαιτεί να λες «όχι» ορισμένες φορές, αλλά και να ζητάς βοήθεια. Για όσους έχουν πολυάσχολη ζωή, η οικοδόμηση συνεχών, βιώσιμων συνηθειών είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας.
Δες πώς θα το καταφέρεις:
1. Οργάνωσε τη ζωή σου
Αν είναι να προσπαθήσεις να τα συνδυάζεις όλα, χρειάζεσαι οργάνωση. Μέσα στην πλούσια λίστα με τις υποχρεώσεις σου, βοηθάει να γνωρίζεις τι πραγματικά έχει σημασία. Προσπάθησε να εστιάσεις σε αυτά που είναι σημαντικά για σένα: αυτό που θέλεις, όχι αυτό που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να θέλεις. Ξεκίνα με ό,τι είναι πιο επίκαιρο ή επείγον, αλλά και με αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο την ψυχική σου υγεία.
2. Κράτα ημερολόγιο
Διάθεσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς καθημερινά και, πριν τον ύπνο, γράψε τις σκέψεις σου. Αυτό θα βάλει σε μια τάξη το μυαλό σου, βοηθώντας σε να εξασφαλίσεις έναν πιο ποιοτικό ύπνο. Κάν’ το με τον παραδοσιακό τρόπο: Μολύβι και χαρτί, όχι κινητό. Το κινητό θα σε εκθέσει περισσότερη ώρα στο βλαβερό μπλε φως και θα σου αποσπάσει την προσοχή.
3. Διασφάλισε ότι κοιμάσαι αρκετά και ποιοτικά
Ο ποιοτικός ύπνος είναι ο πιο ισχυρός μηχανισμός αποκατάστασης που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Η δημιουργία μιας διαχειρίσιμης νυχτερινής ρουτίνας, που μπορείς να ακολουθήσεις είναι το κλειδί για γνήσια ξεκούραση. Βρες αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα. Μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσεις να διαβάσεις πριν τον ύπνο, να κάνεις ένα ζεστό ντους και άλλες δραστηριότητες που θα σε χαλαρώσουν, προετοιμάζοντάς σε για τον ύπνο.
4. Βγες έξω
Η διασκέδαση είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής σου. Κάνε πράγματα που ευχαριστούν εσένα και όχι το ταίρι ή τους φίλους σου. Μπορεί να είναι ένα ταξίδι, μια εκδρομή, η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή οτιδήποτε άλλο. Να θυμάσαι, όμως, ότι πρέπει να είναι κάτι που στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.
5. Βελτίωσε το περιβάλλον σου
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από τον προσωπικό σου χώρο, μέχρι τα ψηφιακά σου μέσα. Τακτοποίησε το γραφείο σου, άδειασε τα άχρηστα αρχεία από το κινητό σου, περιόρισε τον χρόνο που ξοδεύεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
6. Διαχειρίσου τις σκέψεις σου
Εάν ζεις μια αγχωτική καθημερινότητα, μπορεί ασυναίσθητα όλες οι σκέψεις που κάνεις να αποκτούν ένα αρνητικό πρόσημο. Αυτό μπορεί να έχει βαθύ και σοβαρό αντίκτυπο στη νοοτροπία και τη συναισθηματική σου υγεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθεις να διαχωρίζεις το στρες της καθημερινότητας από την ψυχή σου και να μην μεταφράζεις σε συναισθήματα όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου.
Μπορούμε πραγματικά να τα έχουμε όλα, αλλά μόνο αν είμαστε καλά. Ας μην το ξεχνάμε.