Σίγουρα θα σου έχει συμβεί: Μια μέρα που ξύπνησες στραβά, χωρίς καμία όρεξη, που κάτι σε προβληματίζει, σε θυμώνει ή σε στενοχωρεί. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και κάνεις τα πάντα αυτόματα: Ντύνεσαι όπως – όπως, παίρνεις τα πράγματά σου και φεύγεις για τη δουλειά. Μπαίνεις στο γραφείο με κατσουφιασμένη έκφραση και θέλεις απλά να κάνεις τη δουλειά σου, χωρίς να αλληλεπιδράσεις με κανέναν.
Και τότε συμβαίνει το αναπάντεχο: Σε μια τέτοια μέρα, που τίποτα δε μοιάζει να πηγαίνει καλά, ακούγεται μια φωνή που λέει: «Σου πάει πολύ αυτό το μπλε φούτερ» ή «Τι θέλεις και τα πειράζεις συνέχεια τα μαλλιά σου; Το φυσικό λουκ σε αναδεικνύει καλύτερα». Ένας καλός λόγος, που δεν παρήγγειλες, ήρθε όμως την πιο κατάλληλη στιγμή. Κι η μέρα σου ξαφνικά αλλάζει.
Μια καλή κουβέντα, που τείνει να θεωρηθεί σπάνιο φαινόμενο στις ημέρες μας, μπορεί πραγματικά να δώσει χρώμα στην πιο γκρίζα ημέρα και να σου φτιάξει τη διάθεση. Είναι απλό, ευγενικό και δεν κοστίζει τίποτα. Για να πετύχει, όμως, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Να είναι ειλικρινές και συγκεκριμένο. Μια καλή κουβέντα που λέγεται απλώς για να ειπωθεί γίνεται εύκολα αντιληπτή και το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πιθανώς θα είναι εντελώς αντίθετο από το επιθυμητό.
Πες, λοιπόν, εκείνη την καλή κουβέντα που σκέφτηκες στο φίλο, το συνάδελφο ή το γείτονα. Φρόντισε, όμως, να πληροί τις σωστές προϋποθέσεις.
Ο διάσημος σύμβουλος σχέσεων John Gottman λέει ότι τα καλύτερα κομπλιμέντα αποτελούνται από δύο μέρη: μια δήλωση και ένα παράδειγμα. Τα καλύτερα κομπλιμέντα χρησιμοποιούν αυτά τα δύο στοιχεία και εστιάζουν στα εξής:
- Μια ενέργεια που έκανε ένα άτομο
- Ένα χαρακτηριστικό του που εκτιμάς
- Κάτι που έχει κάνει για να σε ωφελήσει
Έχουν και τα κοπλιμέντα τους κανόνες τους
Αν θέλεις να κάνεις μια φιλοφρόνηση, σιγουρέψου ότι θα θυμάσαι πέντε σημαντικά πράγματα:
Μίλα συγκεκριμένα
Εστίασε σε ένα συγκεκριμένο προτέρημα ενός ανθρώπου και επαίνεσέ τον γι’ αυτό. Δείχνει προσοχή και γνήσια εκτίμηση, όχι απλώς μια γενική αναγνώριση.
Να είσαι ειλικρινής
Μην πεις σε κάποιον ότι αδυνάτισε ενώ δεν βλέπεις καμία διαφορά. Αντίθετα, προτίμησε να αναδείξεις κάτι που ξέρεις πως ισχύει και που ο άλλος θα αναγνωρίσει ως μια ειλικρινή φιλοφρόνηση. Αν ο παραλήπτης του κοπλιμέντου σου καταλάβει ότι λες κάτι απλώς για να το πεις, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσαρεστηθεί και θα χάσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή του σε εσένα.
Το timing είναι το παν
Έχει νόημα να σχολιάσεις τι ωραία που είναι τα μαλλιά της κολλητής σου την ώρα που τα έχει μαζέψει όπως μπορούσε για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού; Μάλλον όχι. Διάλεξε, λοιπόν, το σωστό χρόνο για κάθε καλή κουβέντα που θέλεις να πεις, διαφορετικά, όσο καλές προθέσεις και να έχεις, οι λέξεις θα χάσουν αυτόματα το νόημά τους.
Μην ζορίζεσαι να πεις οπωσδήποτε κάτι
Η Regina George είπε: «Πες κάτι καλό και να το εννοείς, αλλιώς μην πεις τίποτα». Ακολούθησε αυτό το σοφό ρητό. Δε χρειάζεται να ψάχνεις απεγνωσμένα για καλές κουβέντες κάθε φορά που βλέπεις κάποιον. Πες κάτι αν όντως υπάρχει κάτι να πεις. Τα κοπλιμέντα που γεννιούνται με το ζόρι είναι ηλίου φαεινότερα και δε νομίζω να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που ήθελες.
Μείνε μακριά από συγκρίσεις
Στην εποχή που η αξία του καθενός μετριέται και υπολογίζεται με βάση την αξία των υπολοίπων, το να συμβάλλεις με τα λόγια σου στις συγκρίσεις είναι μάλλον εντελώς ανεπιθύμητο, ακόμη κι αν αυτός στον οποίο απευθύνεσαι είναι εκείνος που κάνει κάτι καλύτερα. Θέλεις να επαινέσεις τον κολλητό σου για τη μαγειρική του; Μη του πεις ότι είναι καλύτερη από κάποιου άλλου, πες του απλά πόσο απολαμβάνεις να δοκιμάζεις τα φαγητά του. Αυτό αρκεί.
Εστίασε στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και χάρισέ του ένα κομπλιμέντο μοναδικό, γεννημένο μόνο για εκείνον. Αυτό και μόνο μπορεί να κάνει καλύτερη ακόμη και την πιο κακή μέρα.