“Mεγάλη ποικιλία φυλλωδών λαχανικών και βοτάνων, σχοινόπρασο, χλωρά σκόρδα και κρεμμύδια, όλα καλά πλυμένα και αρτυμένα με λάδι, ξίδι και αλάτι.“
Με αυτόν τον ορισμό περιγράφει ένα πιάτο σαλάτας του 14ου αιώνα το «The Forme of Cury», ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα αγγλικά βιβλία μαγειρικής, μια συλλογή 200 και πλέον συνταγών του Μεσαίωνα. Πληροφορία που διάβασα στο welovesalads.gr που δημιουργήθηκε από τον Φρεσκούλη για εκείνους που αγαπούν τις σαλάτες και την καλή διατροφή και με έκανε να δω με άλλο μάτι το συνοδευτικό iceberg που άφηνα μέχρι πρότινος στο πιάτο μου.
Η σαλάτα δεν είναι μόνο ντάκος, χωριάτικη και ρόκα
Ο master chef Robert May, στο «The Accomplisht Cook» (1660) χωρίζει για πρώτη φορά τις συνταγές σε κατηγορίες και στο section με τις σαλάτες καταγράφει δεκατέσσερις συνταγές για «μεγάλες σαλάτες», μεταξύ αυτών και ”μια σαλάτα με ψητό καπόνι, ξεψαχνισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαρούλι, πατάτες, κάππαρη, μανιτάρια και λαχανικά τουρσί, φρούτα ένα σωρό, πλήθος ξηρών καρπών, ελιές, ανθάκια λουλουδιών, στρείδια, σταφίδες, και όλα αυτά σερβιρισμένα με λάδι, ξίδι και φιλέτα εσπεριδοειδών. Μια αλαλάζουσα γαστρονομική σύνθεση, εμπεριέχουσα αντιθέσεις προκλητικές. Ένα καθρέφτισμα της εποχής.”
Η πρώτη συνταγή για vinaigrette γράφεται στο 1699
Στo «Acetaria» του John Evelyn, το πρώτο βιβλίο συνταγών αποκλειστικά για σαλάτες δίνεται για πρώτη -ίσως- φορά η συνταγή για το πιο διάσημο ντρέσινγκ για πράσινες -και όχι μόνο- σαλάτες. Το ντρέσινγκ με το όνομα «oxoleon» δηλαδή κάτα κάποιο τρόπο λαδόξυδο, περιλαμβάνει τρία μέρη ελαιόλαδο και ένα μέρος ξίδι ή χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Επίσης βάζει μερικές φέτες horseradish (καυτερό χρένο) που τις αφήνει να αρωματίσουν για λίγη ώρα το μείγμα. Λίγο αλάτι κι είναι έτοιμη.
Εκατό γραμμάρια σπανάκι θα σου δώσουν περισσότερο σίδηρο από εκατό γραμμάρια μοσχαρίσιου κιμά
Το section Εγκυκλοπαίδεια Λαχανικών μπορεί να σε προετοιμάσει ώστε να κερδίσεις πανηγυρικά όποιο παιχνίδι αφορά ερωτήσεις για τα λαχανικά. Είναι εκεί που θα μάθεις ότι το πράσο προστατεύει το δέρμα από φθορές και λόγω των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων του μπορεί να σε βοηθήσει στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Θα ανακαλύψεις τα οφέλη της ρόκας, tips για τον δυόσμο και την ιστορία του καρότου.
Υπάρχουν τουλάχιστον 7 διαφορετικές δίαιτες που έχουν τη σαλάτα τιμώμενο πιάτο
Αγαπημένη εκείνη με το όνομα Healthy αμαρτία που θα καρφιτσώσεις στις αγαπημένες σου σελίδες. Σ αυτή τη συλλογή συνταγών κάποιος έβαλε τη πίτσα με ρόκα, μοτσαρέλα και τοματίνια μέρος αυτής της δίαιτας και αυτός ο κάποιος είναι ήδη φίλος μας. Στην ίδια σελίδα θα βρεις μία σαλάτα του σεφ με βαλεριάνα, wrap με μυρωδικά και ένα ταψί με πράσα με ζαμπόν και τυρί. Στις υπόλοιπες σελίδες θα βρεις και τις υπόλοιπες δίαιτες με συνταγές εξίσου λαχταριστές, όπως δεν θα το περίμενες ποτέ.
Υπάρχουν τουλάχιστον 45 foodies εκεί έξω που έχουν λατρέψει τις σαλάτες
Στη σελίδα με τις συνταγές οι δικαιολογίες σου τελειώνουν. Αμέτρητες συνταγές που μπορείς να επιλέξεις ανά τον αγαπημένο σου δημιουργό ή ανά προϊόν από τον Φρεσκούλη ή αν θες να τους κάνεις πιο δύσκολο ανα εποχή. Σου περίσσεψε ένα πακέτο με baby σπανάκι; Θα φτιάξεις σαλάτα με σπανάκι, κολοκύθα, μουστάρδα και μέλι. Δεν έχεις κολοκύθα; Θα φτιάξεις σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, πράσινο μήλο και σταφίδες. Το είδες ότι το σπανάκι έχει περισσότερο σίδηρο από τον κιμά ε;
Αγάπησε τις σαλάτες όπως τους αξίζει πραγματικά και κάνε τη μαμά σου και τη διατροφολόγο σου περήφανες. Κι αν βρεθείς τελικά σε ένα παιχνίδι με ερωτήσεις που αφορούν τις σαλάτες να θυμάσαι ότι το ”Η ικανότητα να κάνεις καλή σαλάτα συγγενεύει με την τέχνη της διπλωματίας. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζεις την ακριβής αναλογία λαδιού και ξυδιού”, το είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ. Κι εγώ στο welovesalads.gr το διάβασα.