Σε ποιον δεν αρέσει το bbq με φίλους και γνωστούς; Ένα get-together για φαγητό, ποτό και κουβεντούλα; Όταν ακούς barbecue, κατευθείαν σου έρχονται στο νου καλοψημένα παϊδάκια, φιλέτα κοτόπουλο, λουκάνικα, πίτες και τηγανητές πατάτες. Αν πάλι είσαι της υγιεινής διατροφής, σίγουρα έχεις δοκιμάσει να ψήσεις κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καλαμπόκι και άλλα χίλια δυο λαχανικά. Πολύ νόστιμα όλα αυτά, δεν διαφωνεί κανείς.
Αν όμως ήθελες να κάνεις την αλλαγή την επόμενη φορά που θα οργανώσεις κάτι τέτοιο, υπάρχουν τροφές που δεν φανταζόσουν ότι είναι κατάλληλες για τo bbq.
Γλυκοπατάτες
Η απόλυτη και πιο υγιεινή εναλλακτική της κλασικής πατάτας, στην πιο λαχταριστή μορφή της. Συνδυάζεται τέλεια με όλων των ειδών τα κρεατικά, με λαχανικά και με ευφάνταστες σως, όπως γιαουρτιού ή μουστάρδας και μελιού. Μπορείς να την κόψεις σε sticks, ροδέλες ή και σε τετράγωνα κομμάτια τα οποία μπαίνουν και σε καλαμάκι – τύπου σουβλάκι – και να πασπαλίσεις με μυρωδικά.
Ροδάκινα
Το ψημένο στο grill ροδάκινο απελευθερώνει τη γλυκύτητά του δημιουργώντας μια ευφορία στους γευστικούς σου κάλυκες. Ταιριάζει απόλυτα με παγωτό βανίλια ή σαντιγύ. Για έξτρα πινελιά, δοκίμασε να προσθέσεις βασιλικό ή μέντα, που καθιστούν το δημιούργημά σου πιο ανάλαφρο και δροσερό. Ό,τι πρέπει για επιδόρπιο το καλοκαίρι εάν δε θες να επιβαρυνθείς με τις θερμίδες και τα συντηρητικά των έτοιμων γλυκών.
Μανιτάρια
Πάνω σε καλαμάκι ή ως μπουκιές, το ψητό μανιτάρι στο grill είναι μια λιχουδιά από μόνο του. Θρεπτικό και πεντανόστιμο, συνοδεύει όλων των ειδών τα φαγητά και δίνει έναν παραπάνω τόνο στη γεύση. Χρησιμοποίησέ το για να κορυφωθούν οι σαλάτες σου, μαζί με κρέας ή και γεμιστό με τυρί.
Ανανάς
Ο ανανάς αναβαθμίζεται σημαντικά όταν ψήνεται, καθώς εξατμίζεται ο χυμός του και σιγά σιγά αρχίζει να καραμελώνει. Εκτός των άλλων, μπορεί να καταναλωθεί σκέτος, ως σνακ ή επιδόρπιο, αλλά και σε συνδυασμό με αλμυρές επιλογές, ως συνοδευτικό δίπλα σε κρέας.
Αβοκάντο
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές πλέον όπου το αβοκάντο χρησιμοποιείται και προτείνεται. Διάλεξε λοιπόν την αγαπημένη σου και αντί να προσθέσεις το φρούτο αυτό σκέτο, βάλτο για μερικά λεπτά στο grill και πασπάλισε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μπανάνα
Η γλυκιά επιλογή που δε σε επιβαρύνει με πολλές θερμίδες. Βάλε τη μπανάνα στο grill και ύστερα δοκίμασέ την πάνω σε pancakes για να δημιουργήσεις το πιο σπέσιαλ brunch. Για toppings μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέλι ή σιρόπι από σφένδαμο, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα -προτείνεται τριμμένα-, αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερι και μούρα. Αν θες να το απογειώσεις, πρόσθεσε παγωτό και θα σου λένε όλοι “γεια στα χέρια σου”.
Καρπούζι
Συνοδευτικό κατάλληλο για όλα τα φαγητά σε barbecue, δίνει μια δροσερή πνοή στο σύνολο του τραπεζιού. Μη διστάσεις να το προσθέσεις όπου κι αν σε πάει η φαντασία σου.
Παντζάρι
Το παντζάρι στο grill είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τυριά και σαλάτες. Εάν θες να κάνεις ένα γεύμα με finger food, βάλε κομμάτια από ψητό παντζάρι σε sticks ή οδοντογλυφίδες.
acouplecooks.comΚαρδιά Μαρουλιού
Αν το δοκιμάσεις μια φορά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το επαναλάβεις. Καρδιά μαρουλιού γεμισμένη με ψητό κοτόπουλο, αυγό, μπέικον, κρουτόν, καλαμπόκι, σως, Μια εναλλακτική μορφή της πολυσυζητημένης σαλάτας του Καίσαρα για να τη δεις με άλλο μάτι. Γρήγορο και εύκολο.
Στρείδια
Αν είσαι από τους “θαλασσινούς” τύπους και θεωρείς τα στρείδια μια λιχουδιά, που να δεις πώς γίνονται όταν μπουν στο grill. Αξίζει να τα συνοδεύσεις με πολύ λεμόνι κι ένα ποτήρι λευκό κρασί. Σαν να έχεις τις διακοπές στο πιάτο σου. Enjoy.